LUDNICA NA SP-U / Nevjerojatna utakmica Gane i Portugala: U 24 minute palo čak pet golova, Ronaldo bjesnio na klupi; Eksplozija nogometa

Image
Foto: Profimedia

Ludo drugo poluvrijeme Portugala i Gane

24.11.2022.
18:35
Profimedia
VOYO logo

SP - skupina H (1. kolo)

Portugal - Gana 3-2 (0-0)

Stadion 974. Gledatelja: 42.600. Sudac: Ismail Elfath (SAD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STRIJELCI: 1-0 Cristiano Ronaldo (65-11m), 1-1 A. Ayew (73), 2-1 Joao Felix (78), 3-1 Rafael Leao (80), 3-2 Bukari (89)

PORTUGAL: Diogo Costa - Cancelo, Dias, Pereira, Guerreiro - Bruno Fernandes, Neves (od 77. Rafael Leao), Otavio (od 56. Carvalho) - Bernardo Silva (od 88. Goncalo Ramos) - Cristiano Ronaldo (od 88. Joao Mario), Joao Felix (od 88. Palhinha).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GANA: Ati-Zigi - Seidu (od 66. Lamptey), Amartey, Djiku, Salisu (od 93. Semenyu), Rahman Baba - Partey, Kudus (od 77. Bukari), Abdul Samed (od 93. Kyereh), A. Ayew (od 77. J. Ayew) - Williams.

Žuti kartoni: Danilo, Bruno Fernandes (Portugal), Kudus, Ayew, Seidu, Williams (Gana)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni kartoni: -

Imamo utakmicu o kojoj će se još dugo pričati, sigurno najboljih 45 minuta na SP-u dosad. Uporna i žilava Gana danas je u 73. izjednačila na 1-1, ali Joao Felix je uzvratio i postavio rezultat na 2-1 za Portugal. U 13 minuta pala su 3 gola, odnosno 4 u 15 minuta, tj ukupno čak 5 u 24.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ ZA NET.HR /

'Livaja i Oršić trebali su ući ranije. Bolje da je Lovren startao nego Šutalo samo zbog jednog, a Olmo je igračina. Zaslužio je sve što mu se događa'

Image
FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ ZA NET.HR /

'Livaja i Oršić trebali su ući ranije. Bolje da je Lovren startao nego Šutalo samo zbog jednog, a Olmo je igračina. Zaslužio je sve što mu se događa'

Naime, u 80. je Rafael Leao zabio iz svojeg prvog dodira s loptom, a Ronaldo je iz sumnjivog penala postigao gol za 1-0 u 65.

Uspavanka, pa vatromet

Do tad, utakmica je bila nezanimljiva. Bukari je pred kraj zabio za 3-2 i zadržao zanimljivost u susretu. Bukari je poentirao glavom u 89., a Ronaldo je na klupi vidno negodovao zbog novog gola u mreži Portugala. Da, nitko nije očekivao takvu ludnicu u drugom poluvremenu ove utakmice, ali opet se pokazalo da momčadi koje nisu favoriti iznenade igrom i hrabrošću, poput Gane, koja je u 100. minuti mogao potpuno šokirati Portugal nakon pogreške Diega Coste... Crno-bijeli svijet je pravi naziv za ovo što se dogodilo do 65. i nakon... Dosadna uspavanka postala je vatromet i eksplozija nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cristiano Ronaldo postao je rekorder svjetskih prvenstava. Najbolji strijelac Portugala svih vremena zabio je prvi gol na susretu te je time postao prvi nogometaš u povijesti koji je postigao barem pogodak na pet različitih svjetskih prvenstava.

U 73. minuti Gana je izjednačila na 1-1 golom Andre Ajewa, dok su Portugalu prve bodove osigurali Joao Felix i Rafael Leao pogocima u 78. i 80. minuti. Do kraja je u 89. Bukari smanjio na 2-3, a debelo u sudačkoj nadoknadi Gana je mogla čak doći do 3-3, no Portugal se sretno spasio i na kraju upisao startnu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka je bilo vidljivo da će Portugalci biti ti koji će davati ton igri i više napadati, ali je isto tako prvo poluvrijeme pokazalo da neće baš lako stvarati veliki broj prilika protiv, u obrani, zgusnutog suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal mogao povesti u 10. minuti, ali...

No, već u 10. minuti Portugal je mogao povesti. Cristiano Ronaldo je bio u odličnoj situaciji, išao je sam prema suparničkom vrataru, no pogriješio je pri primanju lopte i kasnije nije mogao ispraviti tu pogrešku. Samo nekoliko minuta kasnije opet je Ronaldo bio u glavnoj ulozi, ali njegov visoki skok i udarac glavom nisu urodili ničim ozbiljnim.

U 31. minuti Cristiano Ronaldo je zatresao mrežu, ali američki sudac Elfath je ranije prekinuo akciju zbog Portugalčevog prekršaja u napadu. Do kraja poluvremena trajao je još blagi pritisak Portugala uz jedan pokušaj Otavija. Gana nije doslovno ništa napravila u prvih 45 minuta, gotovo se isključivo branila od ne osobito žestokih naleta suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu šansu u nastavku imala je Gana. U 55. minuti je pokušao Kudus, ali je lopta prošla pored vratnice, a deset minuta nakon toga Portugal je poveo. U borbi za loptom, u šesnaestercu Gane, bili su Ronaldo i Salisu. Došlo je do međusobnog, ne osobito jakog, kontakta. No, Ronaldo je pao, a Elfath je dosudio jedanaesterac kojeg je najbolji portugalski strijelac pretvorio u vodstvo 1-0.

Ronaldo postigao 118. gol za reprezentaciju

Bio je to njegov 118. pogodak za reprezentaciju Portugala u karijeri, a ujedno je postao prvi nogometaš u povijesti koji je zabio barem jedan gol na pet različitih svjetskih prvenstava. Na četiri različita SP-a dosad su golove zabijali Pele, Messi, Klose i Seeler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog rezultatskog minusa Gana se morala otvoriti te je vrlo brzo i izjednačila. Prvo je u 70. minuti Kudus dobro pokušao s 30 metara, a potom je isti igrač, kraj spore portugalske obrane, asistirao Andre Ayewu koji je pogodio za izjednačenje na 1-1.

Kratko je trajala radost afričke reprezentacije koja je potom bila slomljena u samo nekoliko minuta. U 78. minuti je Joao Felix okončao kontranapad tako što je lijepo prebacio vratara Ati-Zigija, dok je već u 80. bilo 3-1, a jednako lijepo je loptu u mrežu plasirao Rafael Leao koji je tek nekoliko minuta ranije ušao u igru. U oba slučaja asistent je bio Bruno Fernandes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bukari donio nadu

Uspjela je Gana smanjiti u 89. minuti golom Bukarija, kada je opet loše reagirala portugalska obrana, ali do boda Ganci ipak nisu uspjeli doći iako su gotovo u 100. minuti imali sjajnu priliku za to. Portugalski vratar Diego Costa je grdno pogriješio, ali Williams nije uspio zabiti za 3-3.

U drugom kolu, 28. studenoga, Portugal igra protiv Urugvaja (20 sati), a Gana protiv Južne Koreje (14 sati). Na ljestvici vodi Portugal s tri boda. Urugvaj i Južna Koreja imaju po jedan, dok je Gana bez bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo