SPAS U ZADNJI ČAS / Veliki preokret: EHF popustio, stigle nove odluke, Duvnjak i Cindrić možda nastupe već u prvoj fazi Eura?

Image
Foto: Usage worldwide /DPA/PIXSELL

Nakon što je u reprezentacijama buknula korona, EHF je odlučio promijeniti pravila vezana uz nastupe igrača s koronom na Euru. Iz HRS-a smo dobili neslužbenu potvrdu ranije tijekom dana kako stižu nove odluke i kako se, samim time, nadaju da bi Duvnjak i Cindrić mogli zaigrati već u prvom krugu Eura

6.1.2022.
16:08
Usage worldwide /DPA/PIXSELL
VOYO logo

EHF je ipak popustio, promijenio odluku i ublažio mjere, stigle su nove odluke. Pravilo o 14 dana karantene i mogućnosti nastupa dva tjedna nakon pozitivnog testa kod igrača ipak neće vrijediti na ovom rukometnom Europskom prvenstvu, koje počinje 13., a završava 30. siječnja, uz izravni prijenos utakmica Hrvatske na RTL-u.

Image
VESELIN VUJOVIĆ /

'Euro se treba otkazati jer vlada kaos. Duvnjak se već godinama uništava, a da otkaže, bio bi nacionalni izdajnik'

Image
VESELIN VUJOVIĆ /

'Euro se treba otkazati jer vlada kaos. Duvnjak se već godinama uništava, a da otkaže, bio bi nacionalni izdajnik'

Pet dana karantene, ne 14?

Nakon što je u reprezentacijama buknula korona, EHF je odlučio promijeniti pravila vezana uz nastupe igrača s koronom na Euru, kao i što je proširila broj igrača koji se mogu koristiti, naravno uz uvjet procijepljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rukometaš ili član delegacije reprezentacija na Euru 2022. koji je bio ili će biti pozitivan sada podliježe petodnevnoj karanteni umjesto 14-dnevne", objavila je Europska rukometna federacija (EHF) u priopćenju u četvrtak. Odluka da se ovo razdoblje izolacije smanji na pet dana "temelji se na najnovijim javnozdravstvenim preporukama koje se odnose na razdoblja karantene nakon infekcije Covid-19".

Krovna organizacija euro rukometa je odlučila i da će pozitivni igrači morati imati dva negativna testa u nizu da bi mogli nastupiti. To bi značilo da postoji mogućnost da Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić ipak zaigraju u prvom krugu Eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi test se mora obaviti peti dan nakon što je infekcija otkrivena. Između dva testa mora postojati minimalni razmak od 24 sata “, precizira EHF.

Igrač ne smije imati nikakve simptome

Osim toga, igrač ne smije imati nikakve simptome. Konačno, selekcije mogu "pod određenim okolnostima i s dobrim razlogom koji mora biti odobren od strane EHF-a" dovući rukometaša i izvan popisa od 35 igrača koji su poslani u prosincu, kako bi izvršili promjenu za vrijeme Eura 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove nove odredbe stupaju na snagu odmah, a vrijede i za infekcije Covid-19 prije 6. siječnja.

Suočeni sa snažnim oporavkom pandemije u Europi, mnoge selekcije pogođene su slučajevima Covida. Osam francuskih igrača bilo je pozitivno krajem prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cindra i Dule u izolaciji 2 dana

Cindrić i Duvnjak su u izolaciji dva dana, u reprezentaciji su se nadali kako bi oni mogli zaigrati u prvom krugu, na kraju se možda to i ostvari. Prvenstvo počinje 13. siječnja, kad otvaramo s Francuzima nastup na turniru u Szegedu. Ove informacije potvrdili su nam neslužbeno i u HRS-u ranije tijekom dana, te poručili kako čekaju nove odluke, koje su sad i službeno potvrđene od strane EHF-a. U reprezentaciji Hrvatske, kao i u ostalim reprezentacijama pogođenim koronavirusom, ipak mogu malo odahnuti.

Hrvatska se na Euru nalazi u skupini s Francuskom, Srbijom i Ukrajinom. Prve dvije ekipe iz svake grupe idu u drugi krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo