TKO JE MATE ŠUNJIĆ? / Novi heroj nacije profesor je matematike, a u jednoj utakmici skupio je čak 27 obrana

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Posebno su upečatljve bile njegove tri obrane zaredom

16.1.2022.
10:27
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj, svladavši u subotu u Szegedu Srbiju s 23-20 (11-9), što hrvatskim rukometašima otvara put prema plasmanu u drugu fazu natjecanja. Važnu je ulogu sa svoje četiri obrane i imao i vratar Mate Šunjić, koji je dodatnu sigurnost dao hrvatskoj defenzivi. No, te četiri obrane došle su u prvavom trenutku, kada se utakmica lomila.

"Osjećamo se svi super. Bitna pobjeda pred krasnom publikom. Nije bitno tko je dobar nego da smo pobijedili. U Hrvatskoj je pobjeda uvijek na prvom mjestu. Nije loše pobjeda s tri gola. Bilo bi bolje da je s pet da izbjegnemo krugove ali dobro je i ovako. Mislimo da je francuska jača od Srbije", rekao je Šunjić nakon utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak u Metkoviću

Ovaj 24-godišnjak karijeru je, inače, gradio kroz rodni Metković, Medveščak i Nexe, nakon čega je prešao francuski Créteil pa u rumunjski CSM Bukurešt, a trenutačno je član francuskog drugoligaša Ivryja. Za hrvatsku reprezentaciju prvi poziv dobio je 2009. godine.

Šunjić nije talenat pokazivao samo u rukometu. Riječ je o čovjeku koji je s odličnim uspjehom završio gimnaziju u Metkoviću da bi nakon toga upisao studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i 2010. stekao zvanje magistra matematičkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je studij završio dok je igrao za Medveščak. Ako se pitate kako evo formule - dan bi mu počinjao u sedam ujutro, i trajao mu je do ponoći. Pet godina živio je na relaciji fakultet-trening-stan.

Majka vratarka

Što se tiče rukometa treba napomenuti kako je njegova obitelj u prošlosti već imala vratara, odnosno vratarku. Njegova majka Ana kao djevojka se bavila se rukometom te je igrala poziciju vratara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šunjić je tijekom karijere odigrao brojne velike utakmice, ali jednu posebno pamti. Onu najbolju. Naime, s Nexeom u Banjoj Luci u SEHA ligi 2012. godine imao je 27 obrana.

Tijekom karijere osvojio je brojne medalje, broncu na Svjetskom prvenstvu do 19 godina 2005. godine, sa seniorskom reprezentacijom je na Mediteranskim igrama 2018. osvojio zlatnu medalju, a bio je proglašen najboljim vratarom na All-Star reviji francuskog rukometa, kada je bio ispred legendarnog Thierryja Omeyera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šunjić za sada nije odlučio čime će se baviti kada okonča karijeru. Iako je maksimalno posvećen rukometu ne treba zaboraviti i da mu je znanost mu je i dalje velika ljubav.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo