rukometna priča vikendom / Priča o RK Petrinji - klubu koji svaku tešku situaciju okrene sebi u korist

Image

Rk Petrinja poznato je ime u hrvatskom rukometu. Iako nikada nisu ostvarili velike rezultate, već dugi niz godina drže konstantnu kvalitetu igre i dobar rad s mlađim kategorijama.

10.4.2022.
9:51
VOYO logo

Svaki sportaš ima najdraže i najmrže gostovanje. Često su draga gostovanja ona gdje igrač, u ovom slučaju rukometaš, zabija najviše golova. Kao što je naš Ivica Kostelić uvijek bio najbolji u Wengenu, tako svaki sportaš ima dvoranu ili stadion gdje se osjeća najbolje. 

No, postoje i one dvorane gdje je svakom sportašu grozno igrati. To su one dvorane, odnosno oni stadioni, gdje na samom početku utakmice gubiš nekoliko golova razlike. U nižim ligama hrvatskog rukometa takvih dvorana ima nekoliko. To su najčešće mala mjesta, odnosno mali gradovi gdje ljudi uživaju u sportskim događanjima i s iščekivanjem očekuju svaku utakmicu. Jedno od takvih mjesta, barem meni, je bila Petrinja. Nikada nisam volio igrati protiv Petrinje. Momčad je to koja je uvijek bila na glasu kao ona s kojom ćeš se morati dobro, ali baš dobro, potući ako želiš uzeti bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugačka povijest rukometa u Petrinji

Rukomet u Petrinji ima dugačku povijest. Bili su na pragu ulasku u Prvu jugoslavensku ligu, rad s mlađim kategorijama u tom gradu je jako respektabilan i kroz rukomet grade jednu lijepu sportsku priču u svojoj zajednici.

"Rukometni klub Petrinja osnovan je 1958. godine pod nazivom RK Slavija. Najveći uspjeh kluba ostvaren je u prošlom stoljeću, u sezoni 1962. godine, kada je klub bio na pragu ulaska u Jedinstvenu jugoslavensku ligu, ali zapeo je na posljednjoj prepreci zbog jednog pogotka razlike. Od 90-tih godina i samostalnosti Hrvatske, klub se natječe u drugom i trećem razredu hrvatskog rukometa. U mlađim dobnim kategorijama često smo bili na državnim završnicama", govori nam Slaven Kadečka, tajnik rukometnog kluba Petrinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično financijsko poslovanje

U hrvatskom sportu se vrlo malo koriste sredstva iz Europske unije. Koriste se jako malo i u nogometu koji je uvjerljivo sport broj jedan u Hrvatskoj, a u ostalim sportovima još i manje. Sredstva se malo koriste u velikim gradovima gdje je puno lakše doći do tih sredstava nego u manjim gradovima. Petrinjci svojim primjerom pokazuju sve prednosti sredstava iz europskih fondova.

"Zadnjih nekoliko godina aktivno radimo na prijavi projekata putem Europskih fondova i nacionalnih ministarstava. Trenutno završavamo dvogodišnji projekt „Loptom kroz zajednicu“ u kojem smo rukomet omogućili djeci u ruralnim sredinama oko Petrinje. U provedbi još jednog projekta financiranog sredstvima Europske unije gdje smo partneri s Petrinjskim sportskim savezom te provodimo projekt financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. U svim projektima koje provodimo cilj nam je omogućiti mladima lakše uključivanje u sport bez socijalnih razlika među djecom i mladima", objašnjava nam Kedačka te nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno u postupku ocjenjivanja imamo još dva projekta za koje očekujemo rezultate. Osim financiranja kroz projekte koji su namijenjeni za razvoj djece i mladih sredstva osiguravamo iz Petrinjskog sportskog saveza. U budućnosti nam je jedan od ciljeva i samofinanciranje kroz pokretanje i razvoj društvenog poduzetništva."

Image

Potres, a onda renesansa

Kada se u prosincu 2020. godine dogodio jedan od najgorih dana u bližoj hrvatskoj povijesti, svi su očekivali da je sport u Petrinji završio. Nekako se u rukometnim krugovima pričalo kako "nema šanse da Petrinja nastavi igrati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništena im je dvorana, druga im je služila kao prihvatilište Crvenog križa, nisu imali gdje trenirati, a kamoli igrati utakmice. Očekivalo se da zbog straha neće imati djece i većina je mislila kako rukomet u Petrinji ide prema svojemu dnu. No, kakvi su u igri, prgavi, žilavi i borbeni, takvu su Petrinjci očigledno i u životu. Nisu odustali, zagrizli su još jače i ostavili rukomet na životu.

"Nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Petrinju u prosincu 2020. godine pokrenuli smo akciju „Zajedno za rukomet“ u kojoj smo za cilj postavili stvaranje natkrivenog multifunkcionalnog igrališta za treninge djece i mladih. Nakon potresa jedina dvorana koja je imala uvjete za treninge i utakmice je oštećena, sportski balon u kojem su mlađe dobne kategorije trenirale je bio skladište Crvenog križa. Tako da nismo imali nikakav prostor gdje bi započeli s treninzima i radom kluba. Unatoč tome, već dva mjeseca nakon potresa krenuli smo raditi na otvorenome, iako je bio ožujak i vremenski uvjeti nisu bili najbolji. Bili smo svjesni da ako stanemo s radom, sve što smo do sada radili bit će bačeno u vjetar, a djeci smo htjeli pružiti uvjete da se osjećaju kao da je sve i dalje normalno s aktivnostima koje su im bile dostupne prije potresa", govori Kedačka pa nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Akcija koju smo započeli je polučila veliki uspjeh, priključio nam se i ŽRK Petrinia, u samu provedbu te smo uspjeli skupiti sredstva za obnovu starog vanjskog rukometnog igrališta koje su počeli graditi osnivači našeg kluba još davne 1960. godine.

Image

Novo igralište

U roku od godine dana, izmijenili smo dotrajali asfalt, opasnu željeznu ogradu, postavili gumenu podlogu te podignuli novi sportski balon koji sada zajednički koriste sportašice i sportaši. Tjedno više od 200 djece prođe trenažni proces u sportskom balonu. U međuvremenu napravljena je i nova sportska dvorana započeta prije potresa, gdje se odigravaju službene utakmice kluba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, potres i koronavirus ostavili su traga na rukomet, kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Petrinji. Trenutno se natječu u trećoj ligi hrvatskog rukometa. Nisu igrali bajnu sezonu, gubili su puno utakmica od ekipa koje su prijašnjih godina pobjeđivali. Prije potresa bili su na rubu ulaska u rang više, a sada su do prije nekoliko kola strahovali od ispadanja. 

Najiskusniji vratar hrvatskog rukometa

I baš u trenutcima kada se prvenstvo lomi oni ostanu bez oba vratara. Jedan od vratara otišao je na razmjenu učenika, a ozlijedio im se ponajbolji pojedinac, iskusni Denis Nenadić. U utakmicama u kojima su morali uzeti bodove, ostanu praktički bez golmana. Logičan potez bio je povući golmana iz mlađih dobnih kategorija te je tako jedan od golmana bio 15-godišnji kadet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za drugog golmana odlučili su se aktivirati svog trenera, bivšeg iskusnog vratara Zorana Blaževića. Blažević ima 59 godina i nakon 2008. ponovno je stao među vratnice.

"Zadnjih tjedana smo jedan sportski fenomen jer smo u zadnjih par utakmica na vrata seniorske momčadi morali aktivirati i pedeset devetogodišnjeg Zorana Blaževića, koji je dugi niz godina trener u klubu, a zadnju službenu utakmicu odigrao je još 2008. godine. Naime, u ritmu od četiri utakmice u 10 dana zbog odgoda neki od vratara su nam povrijeđeni, imali su problema sa školom, poslovne obveze su ih sprječavale te smo bili primorani na aktivaciju našeg trenera/vratara jer stanje na tablici u poziciji borbe za opstanak u 2. HRL-sjever nije nam dalo mogućnost da se opustimo. Sada smo već u mirnijem dijelu tablice a Zoran je i dalje s nama te je tako u zadnjoj utakmici protiv ekipe RK Marofa skupio 12 obrana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I tako su Petrinjci, kako stvari stoje, osigurali ostanak u ligi u najtežim godinama svojeg postojanja. Pobijedili su slabu financijsku situaciju, koronavirus, potres, manjak igrača... Preživjeli su najteže godine svojeg postojanja i sada sve može biti samo bolje. 

Kada se vozite u Petrinju na gostovanje uvijek imate onaj "kako mi se ne da" osjećaj. Jer znate da ćete dobiti batine, znate da će publika biti glasna i neugodna. Znate da u startu gubite pet razlike i da ćete se morati opasno potruditi kako bi izvukli pozitivan rezultat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako se svako nepogoda i svaki problem mora se potruditi kako bi natjerao Petrinjce da odustanu od rukometa. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo