velika igračica / Priča o Nori Mork: Neustrašivoj najboljoj rukometašici današnjice koja prijeti Kraljicama šoka

Image

Nora Mork najbolja je svjetska igračica na svojoj poziciji i jedna od najboljih rukometašica na svijetu. U samo tri godine prošla je kroz dva loma prednjih križnjih ligamenata te čak deset operacija. To ju nije omelo i vratila se jača nego ikada.

28.4.2022.
21:21
VOYO logo

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija saznala je svoje protivnike za nadolazeće europsko prvenstvo. U skupini A Hrvatska će igrati protiv Norveške, Mađarske i Švicarske.

Reprezentacija Norveške apsolutno je najzvučnije ime u ovoj grupi. Aktualne svjetske i europske prvakinje već su godinama jedna od najboljih ekipa u ženskom rukometu. Bile su brončane u Tokiju, a ne skrivaju ambicije o novom naslovu europskih prvakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od predvodnica ove reprezentacije je ponajbolja svjetska rukometašica Nora Mork. 31-godišnja Mork u svojoj je karijeri osvojila četiri naslova europske prvakinje s reprezentacijom Norveške, dva svjetska prvenstva, dvije bronce na Olimpijskim igrama te se pet puta okitila naslovom osvajačice Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preodređena za uspjeh

Oduvijek je bila označena kao velika nada svjetskog rukometa. Još kao  mladoj igračici predviđala joj se blistava budućnost. 2009. godine potpisuje za norveški Larvik koji je tada bio u samom vrhu norveškog ženskog rukometa. Iste godine upisala je prvi nastup za nacionalni tim. Od samog početka svoje profesionalne karijere dominirala je europskim rukometom i potvrdila svoje mjesto kao najbolja desna vanjska igračica na svijetu.

Image

2016. godine s 25 godina potpisuje za mađarski supertim Gyõr u želji da osvoji Ligu prvakinja. To joj se i ostvarilo te je tri puta za redom osvojila najelitnije europsko klupsko natjecanje. Ipak, kako i sama kaže, uz sve lijepe trenutke igrajući uz mađarskog i europskog prvaka, tamo je doživjela i najteže trenutke svoje karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj utakmici Lige prvakinja nezgodno je pala i zaradila, možda i najgoru ozljedu u rukometu, lom prednjih križnih ligamenata. Naravno, kako to ide u supermomčadima, odmah je bila zamijenjena te Mađari više nisu računali na njezine usluge. Nakon gotovo osam mjeseci oporavka na jednom treningu ozlijedila je meniskus koljena i to je za nju značilo ponovni prolazak kroz rehabilitaciju i oporavak.

Ukupno je u tom periodu s terena izostajala nevjerojatnih 14 mjeseci. Shvatila je da u Gyõru više za nju nema mjesta i prelazi u prvaka Rumunjske CSM Bucuresti. Uspješno je tempirala svoj oporavak i bila spremna za početak sezone i novi igrački početak. Ipak, ni tu nije bio kraj njezinim nedaćama. U svojoj prvoj utakmici za najbolji rumunjski klub ponovno ju je zadesila ista ozljeda, no sada na drugom koljenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki sportaš za vrijeme rehabilitacije uz velike fizičke napore prolazi i kroz one mentalne. Pogotovo je jako psihički teško nakon prve povratničke utakmice doživjeti identičnu ozljedu i percipirati da vas cijeli proces čeka ponovno. Pred kraj samog procesa oporavka saznala je da joj majka boluje od raka dojke i to ju je primoralo da se ponovno vrati igrati u Norvešku.  Mork potpisuje za Kristiansand i vraća se u ligu gdje je započela njezina karijera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset operacija u tri godine

Nakon samo nekoliko mjeseci Mork je ponovno morala pohoditi operacijsku salu. Bila je to deseta operacija koljena i ponovni prolazak kroz tešku rehabilitaciju. U tim se trenutcima suočavala s teškom depresijom uzrokovanom stalnim ozljedama i operacijama. 

Ponovno se Mork vratila na rukometne terene. Niti ova operaciju nije ju unazadila i pokazala je zašto će ući u povijest kao jedna od najboljih rukometašica ikad. Osvojila je titulu najboljeg strijelca na Olimpijskim igrama u Tokiju. Proglašena je najboljom desnom vanjskom igračicom i najboljom golgetericom Europskog prvenstva 2020. godine i najboljom desnom vanjskom igračicom na Svjetskom prvenstvu 2021 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mork je zasigurno jedna od najboljih rukometašica novije generacije. Osvojila je gotovo sve što je mogla u karijeri i možemo samo zamisliti kakav bi status imala da nije imala ogromnih problema s ozljedama. Ipak, ovako će ostati upamćena kao jedna od najvećih borkinja u svijetu sporta. Proći kroz deset operacija u tri godine i vratiti se na najvišu razinu je zaista nešto o čemu treba pričati. Kraljice Šoka će se definitivno namučiti protiv neustrašive Mork.

EHF je napravio zaista sjajan kratki filmić o Mork i njezinoj karijeri punoj uspona i padova. Film možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo