LEGENDARNI RUKOMETAŠI SELE NA FILM: / Veliko priznanje osvajačima prvog hrvatskog zlata na OI

Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Započelo je snimanje prvih kadrova dokumentarnog filma „Pravi put“ koji će gledatelje uvući u svijet rukometne reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na OI 1996. godine u Atlanti.

8.3.2016.
13:57
Screenshot
VOYO logo

Osvajanje prvog hrvatskog olimpijskog zlata koje su, zahvaljujući strasti i požrtvovnosti na terenu, rukometaši donijeli kući te spektakularni doček na glavnom zagrebačkom trgu gdje su dočekani kao istinski heroji, vjerno će biti prikazani u filmu čije će snimanje biti dovršeno do kraja travnja.

Povijesni dan

Pod vodstvom sportskog velikana VelimiraKljaića, popularno zvanog Kljun, naši rukometaši uspjeli su nešto o čemu dotad nitko nije mogao ni sanjati. Tog važnog dana za hrvatsku povijest, 4. kolovoza 1996. godine, u Atlanti se odigrala finalna utakmica između Hrvatske i Švedske u kojoj je Hrvatska, rezultatom 27:26 postignutim u zadnjim sekundama, osvojila zlatno odličje, i to ono najveće, olimpijsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo težak put i mukotrpan rad koji je uložen u postizanje tog uspjeha te što je osvojena medalja značila za Hrvatsku u to vrijeme, tema su dokumentarnog filma koji će, nakon dugih 20 godina, po prvi put na jednom mjestu okupiti igrače i osobe koje su bile dijelom ovog važnog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrga scenaristica

"Da rukomet nije samo sport osjećala sam još od malih nogu, po rođenju. Ja sam Bjelovarčanka, a Bjelovar je oduvijek živio za rukomet. No, 1996. godine shvatila je to i cijela Hrvatska. To je bilo prvi put, nakon Oluje, da je narod masovno izašao van kako bi slavio veliko sportsko odlikovanje – olimpijsko zlato. Ove je godine 20. obljetnica tog povijesnog uspjeha hrvatskih rukometaša u Atlanti i mislim da je važno odati priznanje i prisjetiti se tog velikog sportskog uspjeha.

Image
Image

Velimir Kljaić

Radi se o generaciji koja nije ušla u rukomet zbog profita nego iz strasti. Bili su vrlo netipični sportaši kojima je Kljun dozvolio da budu ono što jesu, fakini, ali je od njih tražio da ginu na terenu. A to su i učinili. Upravo zbog toga, moje velike ljubavi prema rukometu, a i mog višegodišnjeg novinarskog staža, odlučila sam još jednom posegnuti u arhivu i zajedno s glavnim akterima tog vremena ispričati jednu istinsku sportsku priču" izjavila je scenaristica filma MirjanaHrga uoči snimanja prvih kadrova filma „Pravi put“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje dojmove će u filmu prepričati i AntunVrdoljak, tadašnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član Međunarodnog olimpijskog odbora, a danas počasni predsjednik HOO-a i počasni član MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo olimpijsko zlato

"Bilo je to prvi put da smo osvojili olimpijsko zlato u vrijeme koje je bilo jako važno za našu zemlju. Meni je pripala čast da prvi put podijelim medalje, a Hrvatska se borila za zlato. Išli smo vrlo neizvjesni u Atlantu, a vratili smo se kao pobjednici. Ono čega se posebno sjećam je veličanstveni i neponovljivi doček u Zagrebu. Taj narod, tu radost i oduševljenje nikada neću zaboravito", izjavio je Vrdoljak.

U filmu koji će ujedno biti sjećanje na preminule rukometne legende – izbornika Kljuna i igrača IztokaPuca, kao govornici pojavit će se hrvatski rukometaši i rukometni treneri Hrvoje Horvat i Zoran Gobac, sportski novinari i komentatori Božo Sušec i Drago Ćosić te članovi hrvatske rukometne reprezentacije iz 1996. godine: Patrik Ćavar, Zoran Mikulić, Valner Franković, Valter Matošević, Zlatko Saračević, Slavko Goluža, Bruno Gudelj, Božidar Jović, Vladimir Šujster i Alvaro Načinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarac „Pravi put“ premijerno će biti će na festivalu sportskog dokumentarnog High 5 koji će se održati prvi put od 26. do 30. travnja u Zadru.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo