DRUGI KRUG JE TU / Kraljice šoka ostvarile su prvi cilj: Hrvatska više nema pravo na lošu predstavu

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska će u drugom krugu igrati protiv Slovenije, Danske i Švedske. Tri su to ozbiljne reprezentacije koje moramo shvatiti ozbiljno i protiv kojih se ne smije dogododiti ovako loša utakmica kao što je bila ova protiv Švicarske.

8.11.2022.
23:02
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatske rukometašice su izborile nastup u drugom krugu Europskog prvenstva odigravši u ljubljanskoj Areni Stožice protiv Švicarske 26-26 (14-12) u utakmici posljednjeg, 3. kola u skupini A. Hrvatska će u drugi krug prenijeti dva boda. Tena Japundža je postigla šest pogodaka, Katarina Pavlović je pet puta pogodila mrežu, uz stopostotnu realizaciju, a četiri gola djelo su Stele Posavec. Ivana Kapitanović je imala šest, a Tea Pijević pet obrana. Mia Emmenegger je sa sedam golova bila najbolji strijelac utakmice.

Iako je Hrvatska bila uvjerljivi favorit, Švicarke su od početka pokazale kako neće biti lagan zalogaj i kako će trebati puno truda da bi ih se pobijedilo. Mlada, brza i tranzicijska ekipa pokazala je kako će kroz nekoliko godina biti ozbiljno ime u svijetu rukomet, a Mia Emmenegger jedna od najboljih svjetskih igračica. Švicarke su s dva recepta lomile hrvatsku obranu koja ovoga puta nije bila na razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isključenja Prkačin dodatno oslabila obranu

Švicarke nisu imale šut iz vana i konstantno su tražile igru s pivotom. Čak je i većina njihovih akcija kretala tako da je pivot podbacivao loptu vanjskim igračicama. Rano isključenje Kristine Prkačin, a zatim vrlo brzo i drugo njeno isključenje dodatno su poremetile našu, danas ne tako sjajnu obranu. Druga opcija Švicarkama bilo je spuštanje loptu na već spomenutu Emmenegger koja ima tek 17 godina,a igra kao da ima godine iskustva. Nije ju uzdrmao niti prvi promašeni udarac nego je nastavila skakati i maltretirati Pijević i Kapitanović.

Hrvatska obrana na ovom prvenstvu izgleda jako dobro i jednostavno moramo prihvatiti činjenicu kako je ova utakmica bila izuzetak. Uz sve poštovanje Švicarkama, najbolje što nam se moglo dogoditi je to da obrana izgleda ovako loše protiv objektivno najslabijih protivnica na ovom prvenstvu. Drugo isključenje Kristine Prkačin bilo je jako kontroverzno i španjolski suci jako dobro moraju objasniti elemente isključenja u toj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrabra Tena Petika

Tena Petika odlično je uskočila pored Ane Debelić i dobro zamijenila Prkačin u obrani i odradila korektnu rolu u napadu. Iako je na kraju promašila čisti zicer u važnim trenutcima i nije se najbolje snašla na terenu u nekim situacijama, treba uzeti u obzir da se radi o jako mladoj igračici. Igra hrabro, bez kompromisa i očigledno razumije rukomet. Ovakve utakmice joj definitivno trebaju zbog iskustva jer po svojim kvalitetama jednog dana može biti predvodnica reprezentacije.

U napadu je očigledno nedostajala Valentina Blažević s kojom Hrvatska ima puno brži protok lopte i igra izgleda puno drugačije. Posavec je jako dobro odradila današnji posao sve do trenutka dok joj izbornik Švicarske nije uzeo flastera i tako natjerao da igru vode dvije visoke igračice koje nisu tehničarke i razigravačice. Vanjska linija oslanjala se na Krsnik i Pavlović na desnom vanjskom, te Petiku i Prkačin na lijevom vanjskom. Tu je napad prestao funkcionirati tako dobro i došlo je do nestanka inovativnosti i rješenja. Nekoliko promašenih zicera i tehničkih grešaka vratile su Švicarke u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Kapitanović sjajno je bacila nekoliko kontri i tako nam donijela nekoliko lakih golova. Ona i Pijević danas su izgledale kao pravi golmanski par i nadopunjavale su jedna drugu kroz cijelu utakmicu. Pijević je sjajno otvorila utakmicu, Kapitanović je na početku drugog poluvremena imala nekoliko sjajnih obrana i bacila nekoliko već spomenutih kontri.

Utakmica sa Švicarskom bila je vrlo čudna i neće nam ostati u dobrom sjećanju. Iako treba pohvaliti reakciju Pavlović u zadnjim sekundama utakmice, ovu je utakmicu trebalo puno glađe dobiti. Sada nas čeka drugi krug u kojem nema prostora za predstave ispod svoje razine. Ipak, treba biti zadovoljan jer smo odmorili Blažević i prošli u drugi krug s punim plijenom. Sada kreće drugi dio natjecanja i potpuno novi turnir, a mi imamo pravo biti optimistični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo