GENIJE, ČUDO PRIRODE / Čovjek koji spava s taktičkom pločom: Sigurdsson i njegovi magnetići

Image
Foto: Profimedia

Znao je provoditi noći pomičući malene magnete naprijed-natrag dok ne bi razradio novu kombinaciju igre

29.2.2024.
14:41
Profimedia
VOYO logo

Dagur Sigurdsson novi je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije. Prvi je to stranac koji će voditi hrvatske rukometaše, a mnogi će reći - ako je već morao biti stranac, onda je upravo ovaj 50-godišnji Islanđanin najbolji izbor.

Image
'IMAMO DOBRU EKIPU' /

Matej Mandić za Net.hr: 'Nije se dogodila kemija s Perkovcem, a Sigurðsson iza sebe ima rezultate'

Image
'IMAMO DOBRU EKIPU' /

Matej Mandić za Net.hr: 'Nije se dogodila kemija s Perkovcem, a Sigurðsson iza sebe ima rezultate'

Baš kao i veliki broj rukometnih stručnjaka, Sigurdsson je također pomalo 'čudak', a njegovu zaljubljenost u slaganje taktike i obrane mnogi uspoređuju s nekim od poznatih nogometnih imena. Nijemci tako pišu za njega da je 'Čovjek koji spava s taktičkom pločom', a kao trener je gdje god da je došao ostavio veliki trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener-igrač bio je u Japanu i Austriji, a Nijemci još uvijek slave njegovu titulu europskog prvaka 2016. godine s, kako kažu, 'no-name' momčadi. No, kako je ta titula za mnoge bila iznenađujuća, tako je iznenađujuć bio i Dagurov odlazak 12 mjeseci kasnije.

"Tako sam odlučio iz osobnih razloga. Htio sam ponovno više vremena provoditi s obitelji na Islandu - posebice s roditeljima", pojasnio je tada Nijemcima svoju odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo brzo nakon toga preuzeo je Japan i dobio najveći ugovor u povijesti rukometa, od milijun eura godišnje. S Japancima je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine osvojio 11. mjesto.

Image
Foto: Profimedia

Zaštitni znak Dagura Sigurdssona postala je njegova plava taktička ploča koju je često nosio i sa sobom u krevet. Znao je provoditi noći "pomičući malene magnete naprijed-natrag dok ne bi razradio novu kombinaciju igre", kako je napisao u autobiografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavu bi ploču mogli dobro zapamtiti i hrvatski reprezentativci budući da je ona i jedan od načina kako premostiti jezičnu barijeru. Sporazumijevat će se svi, jasno, na engleskom jeziku, no plava ploča i magnetići pričaju poseban jezik koji bi svi u našoj reprezentaciji morali razumijeti.

Prisjetimo li se nekih minuta odmora iz prošlosti i što je sve znao govoriti, ili ne govoriti, Lino Červar, plava ploča i magnetići definitivno nisu ništa lošiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Nijemci kažu kako je "Čovjek koji spava s taktičkom pločom promijenio način razmišljanja u njemačkom rukometu, momčadi dao novo samopouzdanje, promijenio sustav i vratio vlak na tračnice". Treba li sve to i Hrvatskoj te može li to 'tamo neki hladni Islanđanin' provesti i u hrvatskom rukometu, pokazat će vrijeme, točnije - rezultati.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija 3. ožujka igra novu utakmicu protiv Rumunjske. Susret je jako bitan u kvalifikacijama za EP. Gledajte ga na Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakularnu FNC 15 priredbu iz Ljubljane možete gledati u prijenosu UŽIVO 30. ožujka na Voyo platformi

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo