INTERVJU / Andrea Kobetić: 'Igrati za reprezentaciju za svakog je sportaša ostvarenje najvećeg sna'

Image

Jedna od najboljih hrvatskih rukometašica podijelila je ključne trenutke svog karijernog puta te se osvrnula na igru rukometaša za koje smatra kako su na EP ušli hrabro i borbeno.

16.1.2024.
16:02
VOYO logo

Šira javnost pamti je kao jednu od najboljih hrvatskih reprezentativki svih vremena, koja je čak devet godina proglašavana hrvatskom rukometašicom godine. Andrea Kobetić, mnogima poznata kao Penezić, igrala je za Lokomotivu, Podravku, slovenski Krim, makedonski Vardar i mađarski Siófok. U svakom  od tih poglavlja Andrea je stasala kao sportašica, ali i osoba. Hrvatski klubovi za nju su bili važan temelj gdje je sazrijevala, dok joj je igranje u Krimu pružilo priliku da teren dijeli s neki od svojih uzora iz djetinjstva, a za Skopje kaže kako je grad rukometa te da joj je ondje bilo posebno lijepo.

Uspjesi i priznanja Andrei nikada nisu predstavljali teret već je tu pronalazila dodatnu motivaciju. „S 18 godina dobila sam poziv za sudjelovanje u reprezentaciji, a moje prvo veliko natjecanje bilo je Europsko prvenstvo u Švedskoj, održano 2006. godine. Tada sam dobila konkretnu šansu i priliku za dokazivanje.“, govori Andrea i naglašava kako je cilj svakog sportaša zaigrati u reprezentaciji: „To je ostvarenje sna, najveća moguća čast i priznanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrea je punih deset godina, od 2006. do 2016. godine, igrala za hrvatsku reprezentaciju. Iz tog perioda, kao krunu svoje karijere, izdvaja nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine: „Bili smo odlična generacija, atmosfera je bila sjajna, no nismo imale sreće.“ Kaže Andrea i iskreno dodaje: „Još postoji žal radi poraza od Španjolske u četvrtfinalu. Da smo tu utakmicu dobile imale bi otvoren put prema naslovu.

Image

Kobetić rukomet smatra svojim pozivom, a tijekom karijere bila joj je iznimno važna podrška, ponajviše obitelji i prijatelja, ali i trenera te suigračica. Iako se rado sjeća rukometnih trenutaka, 2016. godine, u svojoj 31. godini, odlučila se umiroviti: „Osjetila sam da je vrijeme. Došlo je do smjene generacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do smjene generacije došlo je i u hrvatskoj muškoj rukometnoj reprezentaciji koja trenutno igra Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Generacija mladih igrača sve je ugodno iznenadila, a Andrea ih je prokomentirala: „Djeluju moćno, hrabro, borbeno što se osobito vidjelo pri susretu sa Španjolcima. No, potrebno im je dati vremena da stasaju. Ne bismo trebali raditi veliku euforiju oko jedne pobijede, poraza ili neriješenog rezultata. Naša je momčad na odličnom putu. Dobro su pripremljeni i želim im sve najbolje!

Posebno ističe važnost poticanja bavljenjem sporta među mladima koji odrastaju u digitalnom dobu u kojem provode sve više vremena na ekranima te pozdravlja što poslovna zajednica sve više prepoznaje važnost sporta te pruža svoju podršku, kako amaterskom tako i profesionalnom sportu. Jedna od kompanija koja potiče sport i rekreaciju svakako je Telemach Hrvatska, ponosni je dugogodišnji sponzor hrvatske rukometne reprezentacije s kojom ide iznova pomicati granice. Uz rukometnu reprezentaciju sponzoriraju i hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju kao i ovogodišnje Europsko prvenstvo u vaterpolu u kojem hrvatska reprezentacija brani naslov aktualnih europskih prvaka. Telemachova podrška hrvatskom sportu nije samo financijska, već je i izraz strateške vizije o stvaranju trajnih vrijednosti za zajednicu a sve kako bi dugoročno gradili društvo koje je zdravije, sretnije i uspješnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj nastao u suradnji s Telemach Hrvatska!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo