boksački spektakl / Errol Spence Junior novi je svjetski prvak u velter kategoriji

Pobjeda u 11. rundi nakon vrhunske boksačke predstave donijela je Teksašaninu pojas svjetskog prvaka

28.5.2017.
0:37
VOYO logo

Prva polovica borbe za svjetsku titulu IBF velter prvaka pokazivala je kako izgleda da sve ide na ruku Kellu Brooku koji se borio ispred svoje publike u Sheffieldu, koja bi namirisala i nagradila svaki dobro plasirani udarac, te branio titulu - teksaški izazivač Errol Spence Junior, kojem je ovo bila prva borba izvan Sjeverne Amerike,shvatio je kako samo podizanje ritma te kirurški točni udarci mogu skinuti starog prvaka s trona koji je u svakoj izmjeni udaraca pokazivao zašto nosi titulu: izvrsno kretanje, hrabri ulasci u duele, snažni udarci i dominacija u gradu. 

No, rizik i hrabrost Spenceu su se itekako isplatili, iako je Željko Mavrović kritizirao njegove 'mekane' udarce - Spence kao da ga je čuo i povećao njihovu frekvenciju i točnost te je Brook prvi put pokleknuo u 10. rundi, a Spence je - namirisavši krv - samo podizao tempo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nisu ti završni trenuci meča izgledali tako jednostrano - u trenucima najveće krize Brook je uzvraćao takvim potezima da bi ijedan dobro plasirani mogao borbu okrenuti u drugom smjeru. I to je bio jedini način da se Brook vrati, riskirajući do kraja, na što je Spence imao pripremljen odgovor te je Brook nakon serije udaraca drugi put pokleknuo u 11. rundi, s jednim zatvorenim okom, što je za suca značilo da označi kraj i da pojas ode u ruke beskompromisnog mladog boksača - sada svjetskog prvaka u velter kategoriji - Errola Spencea Jr.

"Tako to rade šampioni", izjavio je Spence nakon borbe, "Brook je uzeo pojas u Americi, a ja sam došao u njegov grad da ga uzmem nazad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Shrvan, jako mi je teško palo što sam izgubio borbu upravo pred svojom publikom", rekao je Brook. "Spence je jedan od najboljih klinaca s kojima sam bio u ringu, a morao sam stati zbog oka", zaključio je.

Teksašanin Spence svakako je na glasu kao jedan od najboljih velter boraca u svijetu, poznat po svojoj snažnoj ljevici kojom protivnike šalje na pod prije nego što se gledatelji stignu smjestiti na svoja mjesta. Predstavljajući SAD na Olimpijskim igrama 2012., te nakon poraza u četvrtfinalu, Spence se okrenuo profesionalnoj karijeri koja je do danas bila (i ostala) bez mrlje - 22 (19 nokauta) pobjeda u isto toliko borbi. Pobijedivši Talijana Bunda s lakoćom u svibnju prošle godine, Spence je osigurao borbu protiv Brooka, koji je četiri godine stariji te koji od 2014. pobjedom protiv Amerikanca Shawna Portera drži titulu velter prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto niži (175 cm) od Spencea, identične težine i nešto manjeg raspona ruku (175 cm), Brook je u 37 profesionalnih borbi zabilježio 36 pobjeda, od kojih 25 nokautom te do subote jedan poraz koji mu se dogodio nakon „izleta“ u polusrednju kategoriju, kada je izgubio od Kazahstanca Gennadyja Golovkina u rujnu prošle godine zaradivši ozljedu desnog oka. Kao što se i najavljivao, upravo mu je ova ozljeda predstavljala veliki problem u borbi s talentiranijim boksačem Spencom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo