POTRESNA ISPOVIJEST / Slavni srpski sportaš: 'Rođen sam u Splitu, ali zbog rata smo morali otići. Sjećam se u Splitu i rata, aviona koji nadlijeću i brodova koji su pucali s mora na grad'

Image
Foto: Profimedia

'Sjećam se ja u Splitu i rata, aviona koji nadlijeću glavu i brodova koji su pucali sa mora na grad, kad se čulo ono bum-bum-bum. Čim se čuju sirene, gasilo se svijetlo i išlo pod stol. To mi je onako bilo najružnije iz mog odrastanja'

19.9.2022.
6:22
Profimedia
VOYO logo

Srpski natjecatelj u streljaštvu Damir Mikec osvojio je broncu na EP-u malokalibarskim pištoljem u poljskom Wrocławu. Srpski tabloidi hvale se čovjekom koji već godinama predstavlja Srbiju na velikim natjecanjima, a Kurir donosi priču o njegovom podrijetlu, odnosno životnoj priči koja počinje u Splitu. Naime, Damir Mikec je rođen u Gradu pod Marjanom, a tijekom rata 90-ih godina napustio je Hrvatsku i s obitelji otišao u Herceg Novi, a onda je završio u Beogradu.

Image
NIJE MU BILO LAKO /

Srpski heroj s Igara otvorio dušu. Prisjetio se odrastanja u ratom pogođenom Splitu: 'Plakao sam kao kiša kada sam se vratio'

Image
NIJE MU BILO LAKO /

Srpski heroj s Igara otvorio dušu. Prisjetio se odrastanja u ratom pogođenom Splitu: 'Plakao sam kao kiša kada sam se vratio'

'Rođen sam u Splitu, ali to je tada bila Jugoslavija'

"Naravno, kako to obično biva, kada je počeo nizati uspjehe počeli su da ga svojatati Hrvati, Slovenci, Crnogorci - a on je uvijek s ponosom na grudima nosio grb Srbije", piše Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj velikoj životnoj ispovijesti, koju je nakon Olimpijskih igara u Tokiju dao upravo za spomenuti srpski tabloid, Mikec je govorio i o svom podrijeklu.

"Rođen sam u Splitu, ali to je tada bila Jugoslavija. Pa i Tesla je rođen na tom području, ali u tadašnjoj Austrougarskoj. Što, recimo, da nas za sto godina osvoje Kinezi, i ja se, recimo, tad rodim? Ispalo bi da sam rođen u Kini", kazao je Damir Mikec i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila jedna država, tako je bilo, to se ne može promijeniti. Prvo su htjeli prisvojiti me Hrvati jer sam rođen u Splitu, a evo sada hoće i Slovenci", rekao je Mikec.

Proslavljeni sportaš objasnio je dolazi iz miješanog braka...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam baš miks, rodio sam se u Splitu, baka i dida sa tatine strane su bili iz Novog Mesta. Tata je rođen u Bitolju, jer je njegov otac imao 17 prekomandi. On je otišao u Sentu, upoznao moju mamu. Imam dva starija brata, jedan je u Kanadi, ovom prilikom ga pozdravljam. Moja braća su imala problema s astmom, doktor im je rekao da se presele negdje na more, a baka i dida su već živjeli u Splitu. Obitelj se zato preselila tamo, i tamo sam i rođen", rekao je srpski sportaš.

Kada je počeo rat na prostorima bivše Jugoslavije morao je napustiti Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jezive scene

"Devedesetih je počeo rat i mi smo, naravno, morali otići. I to smo posljednjim grčkim brodom otišli iz Splita i utočište našli u Herceg Novom", otkrio je Mikec.

Jezive scene iz Splita urezane su u njegovom sjećanju. No, Damir Mikec nije decidirano naglasio tko je to na njih u Splitu pucao, ali jasno je kako se radi o zločinačkoj JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjećam se ja u Splitu i rata, aviona koji nadlijeću glavu i brodova koji su pucali sa mora na grad, kad se čulo ono bum-bum-bum. Čim se čuju sirene, gasilo se svijetlo i išlo pod stol. To mi je onako bilo najružnije iz mog odrastanja".

Kada je 2003. godine prvi put posjetio Split emocije su ga potpuno savladale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi put sam se u Split vratio 2003. godine, poslije skoro 20 godina. I svega sam se sjećao iako sam otišao kad sam završio prvi razred i krenuo u drugi. Bio sam kod jednog prijatelja i iz centra grada sam došao do tog mog kvarta Mertojaka, sjetio sam se i školskih dana, pa čak i nekih scena iz vrtića, recimo slikanje s Deda Mrazom... Imao sam uvijek veliku želju da se vratim, jake su bile uspomene i emocije. Otišao sam do osnovne škole, bilo je ljeto, raspust, a na ulaznim vratima popis prvačića i sjetim se svojih prvih koraka, kako nas raspoređuju u vrstu kad smo ulazili u školu razred po razred i pogledam nazad u moju zgradu i tada kreću suze... Sjeo sam na klupu i plakao k'o kiša. Tu sam se ispraznio i to je bilo baš ono jako emotivno, pogotovo što je tada i moja majka preminula. Sve se bilo skupilo. Ipak je to bio dio našeg života i tamo više nemamo nikoga", otkrio je Mikec.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike