SENZACIONALNI ELEKTRIČAR NOVI JE SVJETSKI PRVAK: / Natjerao je jednog od najdominantnijih sportaša ikad da se umirovi porazom

Image
Foto: AFP

Taylor je bio apsolutni vladar ovog sporta, osvojio je 16 naslova svjetskog prvaka, a od 1995. do 2002. godine to je natjecanje osvajao osam puta zaredom

2.1.2018.
10:22
AFP
VOYO logo

Rob Cross novi je svjetski prvak u pikadu! U sinoćnjem je finalu sa 7-2 pobijedio apsolutnu legendu ovog sporta, 57-godišnjeg Phila Taylora, kojem je ovo bilo 29. Svjetsko prvenstvo.

Nevjerojatan napredak u godinu dana

Cross ima 27 godina te je u prosincu 2016. godine radio kao električar, a pikado je igrao samo amaterski. Početkom prošle godine, u siječnju, bacio je svoje prve profesionalne strelice, a sinoć je pobijedio čovjeka koji je svoj prvi naslov osvojio kada on nije niti bio rođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A do naslova je došao na zaista impresivan način. Prvo je u polufinalu u fantastičnom meču sa 6-5 pobijedio aktualnog svjetskog broja 1, Michaela van Gerwena, koji igra u strašnoj formi i koji je bio prvi favorit za osvajanje naslova. U finalu, Taylor nije imao nikakve šanse. Cross je bio predobar, siguran u izlascima i 'The Power' nije imao nikakve šanse u ovom meču koji je bio posljednji u njegovoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj jedne ere

Ali kakva je to karijera bila. Više od dvadeset godina Taylor je bio apsolutni vladar ovog sporta, osvojio je 16 naslova Svjetskog prvaka, a od 1995. do 2002. godine to je natjecanje osvajao osam puta zaredom. Od 1994. do 2007. godine niti jednom nije propustio finale SP-a što dovoljno govori o njegovoj dominaciji. Osvojio je ukupno 216 turnira od čega su 83 bila značajnija, a to sve dovoljno govori koliko je ovaj čovjek bio dominatan u sportu koji toliko voli i za koji je bio spreman na sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kako je i sam priznao, u njemu više nema toliko energije i interesa te je odlučio kako je ovo bilo njegovo posljednje natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dao sam sve od sebe, ali on je igrao kao ja prije 25 godina, bio je odlučan i nije me prestajao pritiskati. Mislim da će igrači u novoj sezoni imati mnogo problema s njim. Bio je to dvoboj starca i mladića i potpuno nepodudaranje. To je to od mene, nemam više interesa niti energije da pobijedim njega (Crossa) ili Michaela van Gerwena", rekao je Taylor, a prenosi Give me sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cross je otac troje djece te je nakon polufinalnog dvoboja izjavio kako će morati usporiti svoju karijeru kako bi se brinuo za obitelj, a u tome će mu zasigurno pomoći i 450.000 eura koje je osvojio pobjedom u finalu. A nakon što mu je dodijeljen trofej, pokazao je da je velik sportaš. Pozvao je Taylora da ga zajedno drže, odnosno, da legenda posljednji put stavi svoje ruke na njega.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo