PA KAKAV JE OVO IZBOR?! / Nećete vjerovati tko je najbolja sportašica svijeta

Image
Foto: AFP

Najbrži čovjek na svijetu, Jamajčanin Usain Bolt, proglašen je najboljim sportašem svijeta u protekloj godini u tradicionalnom izboru uglednog talijanskog sportskog lista La Gazzetta dello Sport.

31.12.2015.
14:15
AFP
VOYO logo

Bolt je do petog trijumfa u 38. izdanju Gazzettina izbora pobijedio sa 114 glasova, drugo mjesto osvojio je srpski tenisač Novak Đoković s 97 bodova, a treći je argentinski nogometni majstor Lionel Messi sa 78 bodova. Vlasnik šest zlatnih olimpijskih medalja i 11 zlata sa svjetskih atletskih prvenstava postao je prvi sportaš koji je pet puta pobijedio u ovom izboru. Bolt je do sada dijelio vrh ljestvice sa četiri nagrade zajedno s američkim šprinterom Carlom Lewisom.

"Nisam znao za taj podatak. Zaista sam ponosan, nije mala stvar biti toliko puta najbolji među brojnim sportskim velikanima", kazao je Bolt koji je u 2015. godini osvojio tri zlata na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljubav je jedini izbor"

Na pitanje za koga bi on glasao, Bolt je kazao:

"Đoković je imao sjajnu godinu, ali ja obožavam nogomet i košarku pa je moguće da bih nekome iz ta dva sporta dao svoj glas. Najbolja momčad ? Nažalost to nije Manchester United, već Barcelona ili Golden State."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolt se osvrnuo i na nestabilnu političku situaciju diljem svijeta, te na doping i korupciju u sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mojoj domovini imamo uzrečicu - ljubav je jedini izbor. Nadam se da ljudi mogu živjeti u miru i ljubavi. Doping i korupcija? Takve stvari treba prognati iz sporta. Vrlo je važno da sportski autoriteti pokrenu snažnu akciju protiv dopinga i korupcije u svijetu sporta. Potrebno je oštro kazniti sve koji krše pravila", poručio je Bolt.

Serena ni među prve tri

U izboru za najbolju sportašicu svijeta slavila je pobjednica US Opena, talijanska tenisačica Flavia Pennetta, sa 152 glasa, druga je američka skijašica Lindsey Vonn (111), a treća američka plivačica Katie Ledecky. U ovom je izboru očito presudilo što je Pennetta Talijanka jer kako drugačije objasniti da je pobijedila Serenu Williams koja je osvojila tri Grand Slam naslova u 2015. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izboru za najbolju momčad prvo mjesto je zauzeo europski nogometni prvak Barcelona (181) ispred svjetskih prvaka u ragbiju, reprezentacije Novog Zelanda (129), i prvaka NBA lige Golden State Warriorsa (72).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo