SVI IM 'SPUSTILI RAMPU' / Jako će teško Rusi i Bjelorusi na sljedeće Olimpijske igre, preko 30 zemalja im želi zabraniti nastup

Image
Izvor: Profimedia

Britanska vlada dodala je da Rusija i Bjelorusija mogu 'utrti put potpunom povratku svojih sportaša u međunarodnu sportsku zajednicu okončanjem rata koji su započele'

20.2.2023.
21:59
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, obećalo je u ponedjeljak svoju potporu zabrani natjecanja ruskim i bjeloruskim sportašima na međunarodnim sportskim događajima, stoji u priopćenju britanske vlade kojeg prenos Reuters.

Image
JE LI MOGUĆE? /

Sve će biti besmisleno: Skandal u najavi, čak 40 zemalja bi moglo bojkotirati Olimpijske igre?

Image
JE LI MOGUĆE? /

Sve će biti besmisleno: Skandal u najavi, čak 40 zemalja bi moglo bojkotirati Olimpijske igre?

Izjava slijedi nakon nedavnih prijedloga Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji sugeriraju da se istražuje put kojim bi se ruskim i bjeloruskim sportašima omogućio povratak natjecanjima, uključujući Olimpijske igre 2024. u Francuskoj, dodala je vlada.

MOO je rekao da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju i da se uključivanje Rusa i Bjelorusa temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta. Međutim, Ukrajina i njezini zapadni saveznici zalagali su se za zabranu.

"Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga koliko je izvedivo da se ruski i bjeloruski sportaši natječu na neutralnoj osnovi s obzirom da ih izravno financiraju i podupiru njihove države", stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Zelenskij raspravljao o zabrani

Britanska vlada dodala je da Rusija i Bjelorusija mogu "utrti put potpunom povratku svojih sportaša u međunarodnu sportsku zajednicu okončanjem rata koji su započele".

Ranije ovog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sudjelovao je na internetskom sastanku na kojem je sudjelovalo 35 ministara i kojim je predjedalo Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se raspravljalo o pozivu na zabranu.

Istakao je da je od posljedica ruske agresije umrlo 228 ukrajinskih sportaša i trenera.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču