JE LI MOGUĆE? / Sve će biti besmisleno: Skandal u najavi, čak 40 zemalja bi moglo bojkotirati Olimpijske igre?

Image
Foto: Profimedia

Ukrajina je zaprijetila bojkotom OI u Parizu, no MOO tvrdi da bi bilo kakav oblik bojkota samo "kaznio sportaše".

3.2.2023.
9:18
Profimedia
VOYO logo

Poljski ministar turizma i sporta, Kamil Bortniczuk, tvrdi kako bi čak 40 zemalja moglo bojkotirati sljedeće Olimpijske igre. Ostvari li se njegovo predviđanje, OI bi bile poprilično besmislene i pitanje bi li se održale.

Image
SVE SE PROMIJENILO /

Ancelotti objasnio Modrićevu situaciju u Realu: 'Puno će igrati oni koji su po statusu iza Luke...'

Image
SVE SE PROMIJENILO /

Ancelotti objasnio Modrićevu situaciju u Realu: 'Puno će igrati oni koji su po statusu iza Luke...'

BBC prenosi kako je poljski ministar došao do tog zaključka nakon što su Poljska, Estonija, Litva i Latvija zajedno odbacile plan Međunarodnog olimpijsko odbora (MOO) da se Rusima i Bjelorusija dopusti natjecanja na Olimpijadi 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je također zaprijetila bojkotom OI u Parizu, no MOO tvrdi da bi bilo kakav oblik bojkota samo "kaznio sportaše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi uoči Pariza

"S obzirom na to, ne mislim da ćemo se suočiti s teškim odlukama prije Olimpijskih igara i, ako bismo bojkotirali Igre, koalicija kojoj ćemo biti dio bit će dovoljno široka da održavanje Igara učini besmislenim", rekao je Bortniczuk koji tvrdi da će moći izgraditi koaliciju od 40 zemalja, a koja bi uključivala i SAD, Kanadu te Veliku Britaniju.

Sve je krenulo nakon što je MOO prošlog tjedna objavio da će okušati omogućiti ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu na OI pod neutralnom zastavom. Taj potez mnogi su osudili, a među njima i ukrajinski ministar sporta Vadym Guttsait. Predsjednik MOO-a, Thomas Bach je rekao kako su dosadašnje sankcije prema ruskim i bjeloruskim sportašima bile "zaštitne", te kako više ne bi smjeli diskriminirati sportaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada SAD-a je također poručila da podupire suspenziju ruskih i bjeloruskih sportaša te ako će se natjecati da nikako ne smiju biti pod zastavom svoje zemlje već neutralno. MOO je objavio dokument u kojem ističu kako još nije bilo nikakvih razgovora za povratak Rusije i Bjelorusije na OI te su upozorili Ukrajinu i druge nacije koje prijete bojkotom.

"Prijetnja bojkotom Olimpijskih igara, koju NOO Ukrajine trenutačno razmatra, protivi se osnovama olimpijskog pokreta i načelima za koja se zalaže. Bojkot je kršenje Olimpijske povelje, koja obvezuje sve NOO-e da ‘sudjeluju na Olimpijskim igrama slanjem sportaša’. Kao što je povijest pokazala, prijašnji bojkoti nisu postigli svoje političke ciljeve i služili su samo za kažnjavanje sportaša bojkotirajućih NOO-a", objavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo