Golden foil of Zagreb / U Hrvatskoj održano novo jako seniorsko natjecanje u mačevanju: 'Ovo je samo nastavak'

Image
Foto: Golden foil of Zagreb

Talijan Filippo Macchi najbolji od preko 100 natjecatelja iz cijelog svijeta

24.10.2022.
17:42
Golden foil of Zagreb
VOYO logo

Uspješno je završen 3. mačevalački turnir "Golden foil of Zagreb 2022“ koji se održao u novo otvorenoj sportskoj dvorani OŠ "Dragutin Domjanić", u zagrebačkim Gajnicama. "Golden foil of Zagreb“ je, inače, najjače seniorsko natjecanje poslije svjetskog kupa i svjetskog prvenstva ove godine.

Image

Velik potencijal za mačevanje u Hrvatskoj

Image

Velik potencijal za mačevanje u Hrvatskoj

Satelit seniorski turnir Međunarodne mačevalačke federacije (FIE) za muškarce u disciplini floret ove godine je u Zagrebu okupio preko 100 natjecatelja iz 21 zemlje sa svih kontinenata. Među brojnim stranim natjecateljima uz našeg najtrofejnijeg mačevaoca Petra Fileša, koji je sada već jedan od vrhunskih svjetskih mačevaoca, natjecalo se još 11 odličnih i perspektivnih hrvatskih natjecatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Najbolji na turniru

Na trećem izdanju međunarodnog mačevalačkog natjecanja "Golden Foil of Zagreb 2022“ prvo mjesto osvojio je talijanski mačevaoc Filippo Macchi, srebro na turniru osvojio je dvostruki pobjednik Daniel Dosa iz Mađarske, dok su treće mjesto podijelili Yat Long Lee iz Hong Konga i Davide Filippi iz Italije.

Mačevanje je iznimno popularno u svijetu, a svake godine u Hrvatskoj postaje sve zanimljiviji sport, okuplja sve više zaljubljenika, a turnir raste iz godine u godinu. Hrvatski mačevalački savez i Mačevalački klub "Dubrava“ su organizatori turnira koji svake godine privlači sve više vrsnih mačevaoca iz Europe i svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

O značaju samog turnira govorio je i predsjednik Hrvatskog mačevalačkog saveza Antonio Trcin:

"Ovogodišnji turnir "Golden foil of Zagreb“ samo je nastavak iznimnih i važnih natjecanja koje su Hrvatski mačevalački savez i Hrvatska organizirali u zadnjih mjesec dana. Svjetsko veteransko prvenstvo održano u Zadru s preko 850 natjecatelja u svim disciplinama, FIE Satelit turnir u disciplini mač "Sveti Duje“ održan u Splitu s preko 100 natjecatelja, dokaz su da je Hrvatski mačevalački savez zajedno s potporom lokalnog kluba i lokalne sportske zajednice sposobno održati najveće svjetske turnire, te pritom ugostiti sportaše i njihove obitelji i prijatelje koji na taj način šire daljnju sliku o ljepotama Hrvatske i sposobnosti njezinih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačevanje je u hrvatskim sportskim okvirima dosta marginaliziran sport

Isto tako, navedena natjecanja te medijska potpora koju pritom imaju, dodatno populariziraju ovaj atraktivan i prelijep sport, iako istovremeno u hrvatskim sportskim okvirima i dosta marginaliziran sport, što je šteta jer je svima poznato da je prvi hrvatski olimpijac te osvajač prve hrvatske olimpijske medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. upravo mačevaoc.

Image
Image

Milan Neralić iz Slunja, u kojem se ove godine održalo i državno prvenstvo. Kroz organizaciju ovakvih atraktivnih natjecanja nadamo se da će djeca školske dobi upravo mačevanje izabrati kao svoj prvi sport i da će upravo netko od njih u budućnosti postati značajan faktor i u svjetskim mačevalačkim okvirima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ovogodišnji, 3. "Golden foil of Zagreb“ turnir nadmašio je sva očekivanja, a organizatori se nadaju da je ovo još jedan korak naprijed u popularizaciji mačevanja kao sporta u Hrvatskoj. Budući da je velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta, ovaj turnir je i odlična promocija Zagreba, kao i Hrvatske.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo