Velik potencijal za mačevanje u Hrvatskoj

10.4.2018.
13:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mačevalački klub Dubrava kao mačevalački centar istočnog dijela Zagreba, rasadnik je budućih vrhunskih mačevaoca. Velik potencijal mačevanja u Hrvatskoj nedovoljno je iskorišten, a mačevanje malo zastupljeno unatoč odličnim rezultatima na svjetskoj razini.

Petar Fileš, član kluba koji ujedno pomaže u klubu kao pomoćni trener, kandidat je za OI u Tokiju 2020., a već je ostvario odlične rezultate i poznat je kao juniorski i seniorski prvak Hrvatske u disciplini floret te broj 1 junior sa svjetske rangliste iz prošle sezone. Trenutačno je broj 1 u Europi na mlađeseniorskoj ranglisti (više od 500 natjecatelja je na istoj), pred mlađeseniorsko prvenstvo Europe koje se održava u Erevanu (Armenija) za 3 tjedna. Na zadnja dva turnira mlađeseniorske kategorije osvojio je dvije medalje za 2. i 3. mjesto (Budimpešta i Brno).

„Mačevanjem se bavim od svoje sedme godine što znači već punih 13 godina. Od kategorije kadeta pa sve do sad, kad sam tek ušao u mlađe seniore, svakodnevni treninzi sigurno su razlog ovakvih rezultata. Također, smatram da je rad s cijelom mojom ekipom koja se brine o meni jako bitna te se ti rezultati mogu pripisati i njima. Već s 9-10 godina počeo sam raditi s našim trenerom i selektorom za muški floret, Darkom Limovom. Od zadnje godine kadeta (prije 5 godina), počeo sam također redovito raditi s kondicijskim trenerom Filipom Škeljom koji me redovito priprema i za najteže trenutke u borbama te sa sportskim psihologom Amirom Zulićem s kojim također redovito radim vježbe disanja, relaksacije i vizualizacije koje mi pomažu u psihološkoj pripremi, ne samo za turnire, nego i za svakodnevni trening. Ovo sve je jedan proces koji traje već duže vrijeme i nadam se da ću tako, ako ne i bolje, nastaviti raditi kako bih jednog dana nastupio na olimpijskim igrama.“ – izjavio je Petar Fileš.

Sa strukturiranim programom mačevalačkog treninga se počinje s polaskom u školu kada dijete ima dovoljnu razinu koncentracije za takav trening, na početku kroz igru i zabavu, a tek od 10., 11. godine počinje specifičniji i zahtjevniji trening mačevanja, uz obavezan razvoj i rad na svim motoričkim sposobnostima djeteta. Kasnije dolaze potpuna mačevalačka specijalizacija i zahtjevniji kondicijski trening kao baza uspješnog mačevanja.

„Potpora mačevanju na razini Zagreba je solidna, no na razini Hrvatske malo manje. Pojedince poput Petra, njegov program natjecanja i priprema se može „izgurati“, no bez potpore sponzora bilo bi jako teško s obzirom na raširenost mačevanja po svijetu i udaljenosti turnira koji se održavaju i na američkom, afričkom i azijskom kontinentu. Ako želimo u budućnosti više pojedinaca poput Petra, moramo razvijati i ulagati i u ostale mačevalačke centre i po drugim gradovima gdje postoji mačevalačka aktivnost.

Svoj djeci je mačevanje izuzetno zanimljiv sport pa se nadam kako ćemo u budućnosti, uz kvalitetnu promidžbu i neprestan rad na poboljšanju MK Dubrava, imati kontinuirani priljev djece, što je ključno za veličinu i reputaciju kluba, gdje će djeca dobiti jedan vrlo kvalitetan, kineziološki osmišljen program za njihov potpuni psihički i fizički razvoj, vođen od strane educiranih osoba, kineziologa i dugogodišnjih mačevaoca te reprezentativaca RH. U budućnosti se nadamo pokretanju i grupe za rekreativne polaznike, odnosno odraslih osoba koje bi imale želju naučiti osnove mačevanja kao sporta.“ – izjavio je prof. Filip Škeljo, glavni trener MK Dubrava.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali