ATLETSKA VEČER /

Kipyegon do trećeg zlata s olimpijskim rekordom, 'produžetak' odlučio pobjednika u visu

Image
Foto: Profimedia

Još jedan sjajan atletski dan u Parizu

10.8.2024.
21:23
Profimedia
VOYO logo

Kenijska atletičarka Faith Kipyegon po treći put zaredom osvojila je naslov olimpijske pobjednice u utrci na 1500 metara, a pritom je na Stade de Franceu postavila i novi olimpijski rekord (3:51.29 minuta) u utrci u kojoj je još šest trkačica postavilo osobne rekorde.

Image
ZAVRŠILA ČETVRTA /

Kakva šteta: Sjajan hitac Kolak iz treće serije nije bio dovoljan za medalju

Image
ZAVRŠILA ČETVRTA /

Kakva šteta: Sjajan hitac Kolak iz treće serije nije bio dovoljan za medalju

Kipyegon prije mjesec dana na istoj stazi postavila i svjetski rekord (3:49.04), a nitko ju nije uspio ugroziti ni u pohodu na treće olimpijsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do završnih 300 metara se držala u vodećoj skupini, a onda je zasjela na čelo i više nije ispuštala vodstvo. Svoj prijašnji olimpijski rekord iz Tokija (3:53.11) poboljšala je za gotovo dvije sekunde.

No, iza leđa trostruke svjetske prvakinje vođena je velika borba za preostala dva odličja. Do srebra je dotrčala Australka Jessica Hull (3:52.56), a broncu je u posljednjim metrima uspjela osvojiti Britanka Georgia Bell (3:52.61) s novim nacionalnim rekordom, nadmašivši sunarodnjakinju Lauru Muir, koja je u Tokiju prije tri godine bila druga, dok je u Parizu završila na petom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ingebrigtsen olimpijski prvak na 5000 m

Dvostruki svjetski prvak na 5000 m, Norvežanin Jakob Ingebrigtsen, osvojio je na toj dionici i naslov olimpijskog pobjednika na Igrama u Parizu, nadmašivši konkurente u zadnjih 200 metara.

Ingebrigtsen je imao za njega razočaravajući nastup na 1500 m, dionici na kojoj je branio naslov iz Tokija, gdje je završio na četvrtom mjestu, ali je u ovoj utrci izabrao pobjedničku taktiku i slomio konkurente nezaustavljivim finišom.

U sporoj utrci je njegovo pobjedničko vrijeme bilo 13:13.66 minuta, ali je to 23-godišnjem Norvežaninu najbolji rezultat u sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do srebra je dotrčao Kenijac Ronald Kwemoi (13:15.04), a svoju drugu broncu na ovim Igrama osvojio je Amerikanac Grant Fisher (13:15.13) koji je bio na pobjedničkom postolju i na 10.000 metara.

Amerikanki Russell zlato na 100m prepone

Američka atletičarka Masai Russell nova je olimpijska pobjednica na 100 m prepone, a do zlatnog odličja je došla u svom debitantskom nastupu na olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to iznimno izjednačena utrka u kojoj je o odličjima odlučivao foto-finiš. On je pokazao da je 24-godišnja američka preponašica ciljem prošla u vremenu 12.33 sekunde, stotinku prije Francuskinje Cyrene Samba-Mayele te tri stotinke ispred Portorikanke Jasmine Camacho-Quinn olimpijske pobjednice i rekorderke iz Tokija 2021.

Srebro 23-godišnje francuske atletičarke njeno je drugo odličje s velikih natjecanja, jer je ove godine osvojila naslov europske prvakinje s osobnim rekordom (12.31). I njoj je ovo bio olimpijski debi, iako je bila u Tokiju prije tri godine, ali se nije pojavila na startu zbog ozljede na zagrijavanju.

Kenijac Wanyonyi najbrži na 800 metara

Kenijski atletičar Emmanuel Wanyonyi novi je olimpijski pobjednik na 800 m, a do zlata je stigao u iznimno brzoj i uzbudljivoj utrci s osobnim rekordom od 1:41.19 minuta, što je peti najbolji rezultat svih vremena na ovoj dionici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo jednu stotinku sporiji od 20-godišnjeg Kenijca u završnom sprintu bio je Kanađanin Marco Arop (1:41.20), koji je sa šestim rezultatom svih vremena te novim rekordom Sjeverne Amerike osvojio srebrnu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brončanu medalju osvojio je Alžirac Djamel Sedjati sa 1:41.50, što je četiri stotinke sporije od njegovog osobnog rekorda.

Aktualni svjetski doprvak (Budimpešta 2023.). 20-godišnji Emmanuel Wanyonyi, tako je došao do zlata u svom olimpijskom debiju i nastavio dominaciju Kenijaca na ovoj dionici. Ovo im je peto uzastopno olimpijsko zlato, a Wanyonyi je nastavio niz u kojem su olimpijskim pobjednicima postajali Wilfred Bungei (Peking 2008.), David Rudisha (London 2012. i Rio de Janeiro 2016.) te Emmanuel Korir (Tokio 2021.).

Novozelanđanin Kerr 'u produžetku' do zlata u visu

Hamish Kerr postao je prvi novozelandski atletičar koji je osvojio naslov olimpijskog pobjednika u skoku u vis, a do njega je stigao u dodatnom nadskakivanju s Amerikancem Shelbyjem McEwenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su imali preskočenih 2,36 m u prvom pokušaju i sva tri rušenja na 2,38.

Istu situaciju vidjeli smo i na Igrama u Tokiju, kad su Talijan Gianmarco Tamberi i Kataranin Mutaz Essa Barshim odlučili podijeliti zlato. No, ovdje dogovora među suparnicima nije bilo pa se ušlo u nadskakivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenuli su od visine 2,38 i nakon svakog rušenja išli za dva cm niže. Obojica su rušili 2,38 i 2,36, a odluka je pala na 2,34. Kerr je preskočio i osvojio zlato, jer McEwen nije uspio pa se morao zadovoljiti srebrnim odličjem.

Istu je visinu preskočio u osnovnom dijelu natjecanja Mutaz Essa Barshim, što mu je bilo dovoljno za osvajanje bronce. Istu je visinu preskočio i Talijan Stefano Sottile, ali je na 2,31 imao jedno rušenje pa mu osobni rekord nije bio dovoljan za olilmpijsko odličje.

Slavlje američkih štafeta 4x400 m

Ženska i muška američka štafeta 4x400 metara osvojile su naslove olimpijskih pobjednika, čime su završena atletska natjecanja na Stade de Franceu,

Prvi su to učinili američki atletičari, a štafeta Bocvane je natjerala Christophera Baileyja Vernona Norwooda, Brycea Deadmona i Raia Benjamina na postavljanje novog olimpijskog rekorda od 2:54.43 minute, koji je za gotovo sekundu bolji od prijašnjeg rekorda američke štafete koja je osvojila zlato na OI 2008. u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvorka iz Bocvane je imala samo desetinku lošije vrijeme (2:54.53) od pobjednika i time postavila novi rekord Afrike, dok su broncu osvojili Britanci s novim europskim rekordom (2:55.83).

Američke atletičarke su ostale desetinku od olimpijskog, ali i svjetskog rekorda (3:15.17 minuta), postavljenog još u prošlom stoljeću, na Igrama u Seulu 1988. Postavila ga je štafeta tadašnjeg SSSR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shamier Little, Sydney McLaughlin-Levrone, Gabrielle Thomas i Alexis Holmes su s novim rekordom Sjeverne Amerike (3:15.27) bile uvjerljive pobjednice.

Femke Bol je Nizozemkama donijela olimpijsko srebro i novi nacionalni rekord (3:19.50), tako što je ponovno u briljantnom finišu prestigla štafete Velike Britanije (3:19.72) i Irske (3:19.90). Irkinje su u tom raspletu ostale bez odličja.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo