JUNAK OLIMPIJSKIH IGARA KOJI TO NIJE: / Svijet mu se divio, ali 'novi Moussambani' je u svojoj domovini omražen lik

Image
Foto: Screenshot

Uz brojne očekivane sportske junake koji osvajaju medalje i ruše rekorde, Olimpijske igre u Rio de Janeiru imaju i one koji su samim svojim nastupom postaju dobra priča.

16.8.2016.
13:45
Screenshot
VOYO logo

On je prije nekoliko dana zauzeo posljednje, 59. mjesto u plivačkoj utrci na 100 metara slobodnim stilom, ostvarivši vrlo skromno vrijeme 1:04.95. Nitko, međutim, od njega nije ni očekivao bolji rezultat, kako zbog povećeg trbuha, tako i zbog činjenica da dolazi iz zemlje u kojoj plivanje nije razvijeno. No, zato je njegovo 'mučenje' u bazenu postalo istinski hit, a on junak koji promiče pravi duh olimpizma. Baš kao što je to u Sydneyju 2000. bio nezaboravni Eric Jegulja Moussambani iz Ekvatorijalne Gvineje.

Image
POPUT 'JEGULJE': /

Ma kakav Phelps, ovaj Etiopljanin je plivačka zvijezda Igara u Riju

Image
POPUT 'JEGULJE': /

Ma kakav Phelps, ovaj Etiopljanin je plivačka zvijezda Igara u Riju

Nosio i zastavu

No, nekoliko dana kasnije se pokazalo da priča o Habteu, kojem su mediji dali nadimak Kit, i nije baš tako ružičasta. Habte, dakako, nije na Olimpijske igre došao ispunivši normu, već uz posebnu pozivnicu koja se dijeli državama bez velike plivačke tradicije. I tu priča postaje problematična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Robel je sin predsjednika Etiopskog plivačkog saveza Kirosa Habtea Kinfea. Čovjek koji je na jedan dan bio junak cijelog svijeta u vlastitoj je zemlji, tvrde etiopski novinari, omražena figura jer su mnogi uvjereni da je u Rio otišao samo zbog oca. I ne samo to. Zahvaljujući ocu, koji je vrlo utjecajan i u Etiopskom olimpijskom odboru, Robel je nosio zastavu svoje zemlje na otvaranju Igara iako Etiopljani imaju čitav niz briljantnih atletičara. Kao što imaju i boljih plivača od Habtea. No, Kit se, unatoč optužbama za nepotizam, nije dao smesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio sam napraviti nešto drugačije za svoju zemlju, zato sam odabrao plivanje. U Etiopiji svi trče. Nitko ne pliva. Ali ja nisam želio trčati, želio sam biti plivač", prepričao je omiljeni ili omraženi, ovisno iz kojeg kuta gledate, Robel Kiros Habte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo