Ivica za jedan dan odgodio veliko hrvatsko slavlje!

Ivica Kostelić nadomak je povijesnog uspjeha hrvatskog skijanja. Najbolji skijaš svijeta osvojio 24.

11.3.2011.
10:47
VOYO logo

U prvom spustu održanom u petak slavio je Švicarac Beat Feuz, drugo mjesto pripalo je Kanađaninu Eriku Guayju s 5 stotinki zaostatka, a treći je bio Austrijanac Michael Walchhofer s 11 stotinki sporijim vremenom.

"Bio sam sretan u cilju jer sam osvojio puno više bodova nego što sam uspio u zadnje četiri godine u Kvitfjellu. Ovo je dobar rezultat s obzirom na uvjete i vidljivost. Ja sam zadovoljan i spreman za iduće utrke", rekao je Ivica Kostelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Kostelićevih konkurenata u borbi za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, Švicarca Didiera Cuchea i Norvežanina Aksela Lunda Svindala, bolji je nastup ostvario Cuche, koji je završio na 5. poziciji (+0,24), dok je Svindal bio lošiji od Kostelića. Norveški skijaš je osvojio tek 28. mjesto s 1,66 sekunde zaostatka.

Kostelić sada vodi u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 1314 bodova, a slijedi ga Cuche sa 544 boda zaostatka, dok Svindal zaostaje 589 bodova. Do kraja Svjetskog kupa ostalo je još samo šest utrka. No, budući da Svindal i Cuche ne mogu računati na bodove u slalomu, to praktično znači da je najbolji hrvatski skijaš osigurao Veliki kristalni globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi hrvatski predstavnik Natko Zrnčić Dim, koji je imao startni broj 42, ostvario je 36. vrijeme s 2,01 sekunde zaostatka za vodećim.

"Opet mi je malo nedostajalo do bodova, što me prati cijele sezone, ali doći će. Bilo je puno bolje negoli na treningu, iako je bila vrlo loša vidljivost, te difuzno svijetlo, što je na ovoj malo lakšoj stazi bilo otežavajuće", izjavio je Natko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu u Kvitfjellu skijaši ponovno voze spust, a u nedjelju je na rasporedu super-G.

Ivica je pao za još dva mjesta i na kraju je 24. Natko Zrnčić Dim je 36.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred Ivice se na 21. mjesto uspio 'ugurati' Slovenac Perko Rok sa 6 stotinki bržom vožnjom, pa je Kostelić sada 22. a Svindal 25. Natko Zrnčić Dim startao je kao 42., a zauzeo je 32. mjesto s dvije sekunde zaostatka.

Ivica Kostelić startao je 28. te je odvezao ipak malo slabije nego na treningu kada je bio 13. U prvom dijelu staze imao je solidno prolazno vrijeme, ali do kraja je zaostao točno sekundu i pol iza vodećeg Švicarca Feuza što je bilo dovoljno tek za 19. mjesto. U međuvremenu je pao na 21. poziciju. Njegov trenutno najveći konkurent u ukupnom poretku, Didier Cuche je peti, a Aksel Lund Svindal je tek na 24. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarac Didier Cuche nije uspio preuzeti vodstvo, peti je sa 24 stoitnke sporijim vremenom od vodećeg sunarodnjaka Beata Feuza. Talijan Pariz jedini od prva 23 skijaša nije uspio završiti utrku.

Počinje rasplet u Kvitfjellu! Michael Walchoffer preuzeo je treće mjesto s 11 stotinki zaostatka za vodećim, a na startu je prvi favorit utrke Didier Cuche.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na treće mjesto ugurao se Austrijanac Romed Baumann s 18 stotinki zaostatka za vodećim, a još jedan Ivičin konkurent, Silvan Zurbriggen je na 12. mjestu sa 1.05 sekunde sporijim vremenom od Feuza.

Na startu je Aksel Lund Svindal, ali Norvežanin također vozi jednu od svojih lošijih utrka. U cilj je stigao kao 16. sa čak 1.66 sekundi zaostatka iza vodećeg Feuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carlo Janka prošao je kroz cilj kao osmi sa 78 stotinki zaostatka.

Ni odlični Austrijanac Klaus Kroell sa startnim brojem 16 nije uspio 'skinuti' Feuza. Trenutno je četvrti sa 46 stotinki zaostatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći Ivičini protukandidati za Veliki Kristalni globus, Aksel Lund Svindal i Didier Cuche startaju 18. i 22.. Nakon 15 skijaša, Feuz je i dalje prvi.

Niti Christof Innerhofer nije uspio skinuti Švicarca s prvog mjesta. Inače sjajni Talijan tek je na devetom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo mjesto preuzeo je Kanađanin Erik Guay, Feuz je i dalje prvi s 5 stotinki prednosti.

Vodećeg Fayeda prestigao je Švicarac Feuz s 39 stotinki bržim vremenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Francuza Fayeda su tri Švicarca, Kueng, Gisin i Gruenenfelder.

Utrka je počela. Prvi na startu, Francuz Fayed prošao je kroz cilj u vremenu 1.02.78. Ivica Kostelić starta 28.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. IVICA KOSTELIĆ (CRO) 1307 2. Didier Cuche (ŠVI) 725 3. Aksel Lund Svindal (NOR) 722 4. Silvan Zurbriggen (ŠVI) 703 5. Carlo Janka (ŠVI) 674 Nijemica Viktoria Rebensburg pobijedila je u današnjem veleslalomu za Svjetski kup u Špindleruvom Mlinu. Drugo mjesto pripalo je Talijanki Denise Karbon (+1,26), a treća je bila Amerikanka Lindsey Vonn (+1,45).

Vodeća skijašica Svjetskog kupa, Nijemica Maria Riesch, bila je tek 29.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska predstavnica Ana Jelušić, koja je imala startni broj 48, nije završila prvu utrku. U petak u norveškom Kvitfjellu od 11.30 počinje trodnevni festival brzih disciplina. Vikend u kojem se voze dva spusta (u petak i u subotu) i jedan superveleslalom u nedjelju, posljednja je prilika da se Norvežanin Svindal i Švicarac Cuche uključe u borbu za veliki Kristalni globus.

No, za takvo što je, čini se, ipak prekasno, što sugerira i Ivičin dobar rezultat na jedinom službenom treningu spusta. Kostelić je bio 13., zaostavši sekundu i 37 stotinki za Cucheom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da nisam gubio na ravnom dijelu staze, što mi se prethodnih godina događalo jer je teren položen. Za 'glajtere' je, pa odlučuje i materijal, a mi ovdje dosad nismo imali dobar materijal. Staza je tvrda, ali nije grbava, a skokovi su dobri", govorio je Ivica o stazi na kojoj je u protekle tri godine osvojio samo četiri boda.

Natko Zrnčić Dim bio je 45. (+3.25), no štedio se za službene utrke jer mu trebaju visoki plasmani da upadne na spustaški finale Svjetskog kupa u Lenzerheideu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove je godine staza u Kvitfjellu najbolja dosad. Izgledi za finale nisu mi veliki. Grubo procjenjujem da bih ovdje trebao biti jednom u pet ili možda dvaput u prvih deset", kaže Natko, koji je u poretku spustaša 42.

Premda je, praktički, ostvario još jedan san, Ivica suzbija želju za veseljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sportaš mora kontrolirati emocije, inače će one kontrolirati njega. Trebam biti koncentriran do kraja. Ako ne zbog rezultata, onda zato da ostanem zdrav. Umoran sam, a kada je tako prijete ozljede", kaže Ivica.

Vezani članci: arti-201103100282006 arti-201103070098006 arti-201103060008006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo