ZAPOSTAVLJENA LEGENDA / Dva puta je pobijedio Chuck Norrisa i Hrvatskoj je donio prvo zlato u povijesti, a danas ga se malo spominje

Image

Iako medalja nije olimpijska, njegova priča, ne samo da je vrijedna pričanja, već bi mogla biti inspiracija i za holivudski film. Tijekom karijere dva puta je pobjeđivao Chucka Norrisa, osvajao europska i svjetska zlata, a okušao se i pred kamerama. Naime, glumio je u filmu 'Ne zaboravi me' redatelja Jakova Sedlara

25.9.2022.
10:00
VOYO logo

Sportaši iz Lijepe naše su bilježili spektakularne uspjehe još dok je hrvatska državnost bila u povojima. Pamte se i s ponosom spominju medalje tenisača s OI u Barceloni i epsko košarkaško finale protiv originalnog Dream Teama. Slave se i nešto kasniji podvizi vaterpolista, rukometaša i nogometaša, no čovjek koji je prvi podigao hrvatsku zastavu na najvišu stepenicu i zbog kojeg je himna prvi put zasvirala na velikom natjecanju ostao je pomalo zaboravljen.

Enver Idrizi, Albanac iz Makedonije, branio je boje Hrvatske na Svjetskom karate kupu u Milanu i igrom slučaja došao je do zlatne medalje baš na dan kada je naša zemlja međunarodno priznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Karate, film i ugostiteljstvo

Iako medalja nije olimpijska, Idrizijeva priča, ne samo da je vrijedna pričanja, već bi mogla biti inspiracija i za holivudski film. Tijekom karijere dva puta je pobjeđivao Chucka Norrisa, osvajao europska i svjetska zlata, a okušao se i pred kamerama. Naime, glumio je u filmu 'Ne zaboravi me' redatelja Jakova Sedlara. Pratio ga je glas šarmera i miljenika ženske populacije, a nakon što se 2000. umirovio ostvario je uspješnu ugostiteljsku karijeru u Njemačkoj, Albaniji i na Kosovu. Prije nekoliko mjeseci se vratio u Hrvatskoj te je postao dio Karate centra Nippon.

Enver Idrizi je već kao 16 godišnjak postao prvak Jugoslavije u karateu te je već tad bilo jasno da je jedan od najtalentiranijih karataša svoje generacije. Put ga je preko Mostara doveo u Zagreb kada je s 23 godine stigao kao pojačanje za Tempov nastup na Svjetskom kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nikad nisam govorio da sam Hrvat...'

Kako je došao, tako je i ostao. Prema vlastitom svjedočenju u Hrvatskoj je primljen raširenih ruku te nakon raspada Jugoslavije izabrao braniti boje Lijepe naše na međunarodnoj sceni.

"Zahvalan sam Hrvatskoj što mi je povjerila svoju zastavu na čuvanje. Nikad nisam govorio da sam Hrvat jer to i nisam, nego da sam Albanac koji čuva hrvatsku zastavu. Uostalom, u Hrvatsku sam došao jer smo imali iste neprijatelje, a poznat je i podatak da je 86 Albanaca u postrojbama Hrvatske vojske dalo život za Hrvatsku", izjavio je u jednom intervjuu za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dojam je da mu Hrvatska nikad nije do kraja priznavala zasluge koje je imao u njenoj međunarodnoj promociji u najranijim danima neovisnosti. Razlog, kako sam kaže, leži u činjenici da je ipak Albanac iz Makedonije no dojam je kako to Idrizija ne boli previše ili iako to ne pokazuje u svojim medijskim istupima.

Chuck Norris mu je mušterija

Uz njegovu fantastičnu karijeru veže se i nekoliko rariteta. Kao što smo već spomenuli, Idrizi je u dva navrata na natjecanjima pobjeđivao popularnog holivudskog glumca Chucka Norrisa. Druga interesantna stvar je da je imao i oproštaj pred gotovo 50 tisuća ljudi u Prištini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idrizija je uz neosporan talent krasila osebujan karakter. Šarmantan, zgodan i elokventan uspijevao je u gotovo svemu čime se bavio. Godinama se bavio ugostiteljstvom u Dusseldorfu, Albaniji i na Kosovu, a posebno interesantan je bio i njegov izlet u glumu.

Pojavio se u filmu Ne zaboravi me redatelja Jakova Sedlara rame uz rame s Enom Begović i Đurom Utješanovićem. Zanimljivo je da u tom filmu Idrizi nije jedino nefilmsko ime, jer je ulogu imala i balerina Almira Osmanović. Inače, film je dobio i dvije Zlatne arene na festivalu u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo