OLIMPIJSKE IGRE / Vaterpolisti iznenađujuće izgubili, Čilić i Dodig prošli među osam najboljih, Vekić ispala

Image
Foto: Profimedia

U utorak će se na OI u Tokiju održati natjecanja u 30 sportova

27.7.2021.
15:09
Profimedia
VOYO logo

Nakon što su u ponedjeljak hrvatski olimpijci osvojili prve medalje, zlato i broncu, u taekwondou, u utorak će na borilišta izaći brojni hrvatski olimpijci koji će imati priliku osvojiti nova odličja.

Image
ŠTO GLEDATI U UTORAK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA /

Na borilišta izlaze brojni Hrvati; Novi ispit za Barakude, nastupaju i tenisači, jedriličari....

Image
ŠTO GLEDATI U UTORAK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA /

Na borilišta izlaze brojni Hrvati; Novi ispit za Barakude, nastupaju i tenisači, jedriličari....

UŽIVO

Šapina bez repasaža

10:29 - Hrvatski taekwondoaš Ivan Šapina, koji je u utorak na Olimpijskim igrama u Tokiju poražen u četvrtfinalu kategorije iznad 80 kg od kineskog borca Hongyi Suna, ostao je i bez repasaža nakon što je Kinez izgubio u polufinalu. Od Suna je u polufinalu uvjerljivo bolji bio Rus Vladislav Larin sa 30:3. Zagrepčanin Šapina, bivši brončani sa Svjetskog prvenstva koji ima broncu sa zadnjeg Europskog prvenstva, u prvom je kolu pobijedio Meksikanca Carlosa Sansoresa sa 6:4, ali ga je u četvrtfinalu preokretom pobijedio Kinez Sun sa 8:6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipanović i Vorobjeva pali u poretku

9:23 - Utorak je bio loš dan za hrvatske jedriličare u klasi Laser Tončija Stipanovića i Elenu Vorobjevu, koji nisu uspjeli obraniti jučerašnje visoke pozicije i pali su u poretku.

Stipanović je sa 22. i 13. ulazom u cilj u dvije današnje regate pao s drugog na deseto mjesto poretka i time ugrozio svoje šanse za medalju, pa čak i plov za medalje, u koji ulazi samo deset najboljih laseraša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik srebrnog odličja iz Rija se nije snašao na današnjim uvjetima vjetra oko 15-tak čvorova i novim regatnim Fujisawa, kojeg je regatni odbor koristio umjesto dodadašnjih Enoshime i Kamakure.

Vodi Kontides

U ukupnom poretku vodi Cipranin Pavel Kontides, jedriličar koji većinu vremenu provodi trenirajući u Splitu, s 17 negativnih bodova, sedam manje od drugoplasiranoga Finca Kaarla Taapera, dok je treći Australac Matt Wearn (25). Tonči je na desetom mjestu s 37 negativnih bodova, a legandarni Brazilac Robert Scheidt, koji pokušava postati prvi jedriličar koji je osvajao medalje na čak šest olimpijskih igara, zauzima petu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su pokušali danas nadoknaditi i odgođeni plov iz prvog dana, ali trenutno nema dovoljno vjetra za start regate.

Elena Vorobjeva pala je sa šestog na deseto mjesto nakon šest od ukupno deset plovova Laser Radiala jer je u utorak imala 16. i 15. mjesto. Ruskinja s hrvatskim državljanstvom Vorobjeva je na granici ulaska u medal-race, ima 57 negativnih bodova, a vodi Dankinja Anne Marie Rindom s 22 boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši aduti u klasi 49er braća Mihovil i Šime Fantela trebali su danas započeti svoju olimpijsku avanturu, ali je prvi od tri plova zaustavljen zbog nedostatka vjetra.

U Laseru i Laser Radialu održat će se po 10 plovova nakon kojih će se po najboljih 10 plasirati u plov za odličja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejčić i Gorša 17. u mješovitom paru

8:01 - Sježana Pejčić i Petar Gorša osvojili su 17. mjesto u kvalifikacijama natjecanja mješovitih parova u gađanju zračnom puškom (10 m) i ostali bez borbe za odličja.

U kvalifikacijama je nastupilo 29 parova, a za ulazak u drugu kvalifikacijsku fazu trebalo je biti među osam najboljih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejčić (309,6) i Gorša (314,6) su ostvarili rezultat od 624,2 kruga i od osmog mjesta su bili udaljeni 3,7 krugova.

U drugom kvalifikacijskom krugu meč za zlatnu medalju izborili su kineski par Qian Yang i Haoran Yang te Amerikanci Mary Tucker i Lucas Kozeniesky, dok će za broncu pucati Korejci Eunji Kwon i Taeyun Nam protiv ruskog para Julia Karimova - Sergej Kamenskij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za hrvatsku reprezentaciju u streljaštvu u Tokiju ostaje prilika u pucanju malokalibarskom puškom i u trapu. Branitelj naslova iz Rio de Janeira Josip Glasnović će u srijedu i četvrtak pucati u kvalifikacijama trapa te pokušati izboriti mjesto u finalu koje je na rasporedu također u četvrtak.

Snježana Pejčić će u subotu, 31. srpnja, pucati u kvalifikacijama malokalibarskom puškom, disciplina trostav i pokušati se naći među osam finalistica, a muškarci će se u istoj disciplini natjecati u ponedjeljak, 2. kolovoza, kad će u akciji biti Petar Gorša i Miran Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osaka ispala

7:48 - San o osvajanju naslova olimpijske pobjednice za domaću zvijezdu Naomi Osaku završio je već u trećem kolu teniskog turnira u Ariake teniskom centru, gdje je četverostruku osvajačicu Grand Slam trofeja u utorak pobijedila Čehinja Marketa Vondroušova (WTA - 42.) sa 6-1, 6-4.

Druga tenisačica svijeta, koja je dobila čast upaliti olimpijski plamen u Tokiju, loše je ušla u meč i za samo 28 minuta izgubila prvi set meča koji je zbog kiše igran pod zatvorenim krovom. U drugom je Osaka povela 2-0, ali je Vondroušova nanizala tri gema i iskoristila treću meč-loptu kad je Japanka servirala za ostanak u dvoboju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do četvrtfinala nije stigla ni aktualna pobjednica Roland Garrosa Čehinja Barbora Krejčikova koju je sa 1-6, 6-2, 6-3 pobijedila Švicarka Belinda Benčić. Njezina suparnica u četvrtfinalu bit će Ruskinja Anastasia Pavljučenkova koja je sa 6-1, 6-3 nadigrala Španjolsku Saru Sorribes Tormo, koja je u prvom kolu izbacila prvu tenisačicu svijeta Australku Ashleigh Barty.

Svoj meč za proboj u četvrtfinale čeka Osječanka Donna Vekić kojoj je suparnica u 3. kolu Kazahstanka Jelena Ribakina. Pobjednica će se za plasman u polufinale boriti protiv Španjolke Garbine Muguruze, koja je sa 6-4, 6-1 bila bolja od Belgijke Alison Van Uytvanck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konkurenciji muških parova do četvrtfinala su stigli Britanci Andy Murray i Joe Salisbury koji su sa 6-2, 7-6 (2) svladali Nijemce Kevina Krawietza i Tima Puetza. Murray i Salisbury u četvrtfinalu čekaju pobjednike dvoboja u kojem će Marin Čilić i Ivan Dodig igrati protiv Amerikanaca Rajeeva Rama i Francesa Tiafoea. 

Šapina bez polufinala

7:25 - Hrvatski taekwondaš Ivan Šapina poražen je u četvrtfinalnom dvoboju kategorije do 80 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčanin je poražen od Kineza Hongyi Suna s 8-6, iako je 16 sekundi prije kraja vodio s 5-2. Kinez je u dramatičnoj završnici došao do šest poena i prošao u polufinale, a Šapina sada čeka eventualnu pobjedu 27-godišnjeg Suna kako bi ga povukao u repesaž i borbu za brončanu medalju.

U polufinalu će se Kinez boriti protiv boljeg iz meča Slovenca Ivana Trajkoviča i Rusa Vladislava Larina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šapina je u Makuhari Areni izgubio na sličan način kao što je u ponedjeljak Matea Jelić osvojila, preokrenuvši u zadnjih 14 sekundi tijek finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šapina (21) je prvi puta na Olimpijskim igrama, a u svojoj kolekciji ima brončana odličja sa Svjetskog (2019) i Europskog prvenstva (2021).

U osmini finala Tokija pobijedio je Meksikanca Carlosa Sansoresa sa 6-4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara Matić u srijedu otvara olimpijski džudo turnir

7:10 - Barbara Matić prva je hrvatska džudašica koja će nastupiti na Olimpijskim igrama i to u srijedu, 28. srpnja u kategoriji do 70 kilograma.

Na početku turnira, Barbara čeka pobjednicu dvoboja Jamajčanke Drysdale Daley i Portugalke Timo, a pobjeda u prvom nastupu bi donijela plasman u četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gledanja i slavlja, s kolegama olimpijcima, osvajanja prve dvije medalje za Hrvatsku, Barbara nije dočekala zlatnu Mateu Jelić i brončanog Tonija Kanaeta. Teakwondaši medaljaši su stigli iza ponoći u Olimpijsko selo, a nastup u srijedu je sve bliže.

"Čekali smo, čekali, ali nismo dočekali nažalost. Proslavit ćemo kad sve prođe", mirno i staloženo priča Barbara, potpuno naviknuta na Japan, budući da je više od 15 dana u "zemlji izlazećeg sunca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je da nema zdravstvenih poteškoća i ozljeda. Pripreme u Tokamachiju, a zatim i treninzi u legendarnom Kodokan institutu, donijeli su mir i fokus. Nisu problem niti kartonski kreveti, niti brojna ograničenja zbog koronavirusa.Nemam nekih posebnih dojmova. Treniramo, gledamo naše olimpijce na TV-u i čekamo svoj dan", rekla je Matić, kojoj su ovo druge Olimpijske igre, nakon debija u Rio de Janeiru 2016. godine.

Taktika bitna

Već nakon ždrijeba je trener Vladimir Preradović istaknuo:
"Jako je važno da taktički uđe dobro u prvu borbu, gdje bi mogla biti Portugalka, neugodna protivnica koju nikad nije lagano pobijediti.U slučaju pobjede slijedi borba za polufinale protiv najbolje iz dijela ždrijeba gdje odskače ime Michaele Polleres. Riječ je o Austrijanki, koju je Barbara pobijedila u drami polufinala svjetskog prvenstva. Korejanka Kim je iznimno neugodna, mislim da bi mnogima mogla pomrsiti račune. Idemo borbu po borbu, započeti kvalitetno dan pa zatim vidjeti tko nam dolazi s druge strane tatamija", kazao je Preradović.

Znalo se kako će džudo biti posebno natjecanje na Olimpijskim igrama u Tokiju, a ugođaj Nippon Budokan dvorane, kao i događanja na tatamiju posebnost su podigli na još jednu razinu. Zlatni blizanci Abe, dva zlata Kosova i nebrojeno puno kvalitetnih borbi, sudara velikih imena i konkurenata, pokazali su zašto se džudo u Olimpijskim igrama uvijek uvrštava među "Top events" ili istaknute, vrhunske događaje.

Svakog dana bore se džudašice i džudaši u po jednoj ženskoj i jednoj muškoj kategoriji, a srijeda 28. srpnja je rezervirana za kategoriju do 70 kg, u kojoj je četvrta nositeljica Barbara Matić, aktualna svjetska prvakinja.
Kvalifikacije svakog dana počinju od 4 sata te traju do 7.30 po hrvatskom vremenu.
Polufinalisti i oni koji su se plasirali u repasaž nastavljaju natjecanje u 10 sati, a od 13 sati su fiinala.

U četvrtak 29. srpnja nastupa još jedna Splićanka Karla Prodan (do 78 kg). Petak 30. srpnja donosi i posljednji nastup hrvatskih judašica u Tokiju, kada na tatami izlazi Zagrepčanka Ivana Maranić (preko 78 kg).

Šapina u četvrtfinalu

7:09 - Hrvatski tekvondaš Ivan Šapina plasirao se u četvrtifnale olimpijskog turnira u Tokiju pobijedivši u kategoriji do 80 kilograma Meksikanca Carlosa Sansoresa sa 6-4.

Zagrepčanin Šapina se u četvrtfinalu u 7.15 sati po hrvatskome vremenu bori sa Kinezom Hungyi Sunom, 27-godišnjakom bez većih međunarodnih uspjeha.

U ponedjaljak je bio najveći dan u povijesti hrvatskoga tekvandoa jer je Matea Jelić osvojila zlato, a Toni Kanaet broncu.

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo