Pukla bruka

OGROMAN SKANDAL U TENISU: Otkrivena namještanja čak i u Wimbledonu

BBC i BuzzFeed News otkrili su informacije kako je čak 16 tenisača iz Top 50 proteklog desetljeća namještalo rezultate na turnirima diljem svijeta.

“Bilo je oko deset tenisača za koje smo vjerovali da su najčešći počinitelji. Dokazi su stvarno bili jaki”, rekao je Mark Phillips, jedan od istražitelja Tennis Integrity Unit-a (TUI), ali njihove rezultate čelnik ATP-a Chris Kermode je odbacio sve dok tvrdnje o namještanju ne budu detaljno istražene.

BBC je odlučio da ne objaviti imena sumnjivih tenisača jer bez pristupa njihovim bankovnim računima i kompjuterima nije moguće utvrditi jesu li osobno sudjelovali u namještanju. Među otkrivenim slučajevima je i onaj iz 2007. godine kojeg je istraživao i sam ATP. Nikolaj Davidenko je tada izgubio od Martina Vassalla Arguella. Oba tenisača su tada bila oslobođena krivice za kršenje bilo kakvih pravila, ali se istraga razvila u mnogo širem obujmu.

BBC ističe da dokumenti do kojih su došli vode do kladioničara koji su zaradili velike svote u Rusiji, sjevernoj Italiji i na Siciliji. Tri sporna susreta odigrana su na Wimbledonu, a 2008. godine naređena je istraga 28 tenisača. Njeni rezultati nikada nisu objavljeni.

Zanimljivo, osam “sumnjivih” tenisača nastupa na ovogodišnjem Australian Openu.

Povratak na Net.hr