NOVI UDARAC ZA SVJETSKU ATLETIKU: / Povlači se glavni sponzor IAAF-a

Image
Foto: AFP, GREG BAKER
25.1.2016.
12:48
AFP, GREG BAKER
VOYO logo

Adidas koji je najveći sponzor IAAF-a s višegodišnjim ugovorom vrijednim nekoliko desetaka milijuna eura, nije htio ni demantirati ni potvrditi ovu informaciju koju je objavio BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor vrijedan 33 milijuna dolara

"Adidas je protiv dopinga u bilo kojem obliku. Zato smo u bliskom kontaktu s IAAF-om kako bismo saznali više o procesu reformi", izjavio je glasnogovornik Adidasa. S druge strane, i IAAF je u svom priopćenju objavio da je u "bliskom kontaktu sa svim sponzorima i partnerima dok ulazi u proces reformi" .

Sponzorski ugovor između Adidasa i IAAF-a u trajanju od 11 godina vrijedan oko 33 milijuna dolara (oko 31 milijun eura), potpisan je 2008., a ističe do 2019. Međutim, BBC tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore da je iznos ugovora puno viši te da samo za jednu godinu iznosi osam miilijuna dolara (oko 7,4 milijuna eura). Na temelju tih brojki, procjenjuje se da bi gubitak IAAF-a iznosio 30 milijuna dolara (oko 27,8 milijuna eura) za četiri sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adidas obavijestio IAAF o namjeri raskida

Prema BBC-ju, ova zadnja otkrića proizašla iz izvješća Svjetske antidoping agencije (WADA) o dopingu raširenom u ruskoj atletitici i korupciji unutar IAAF-a, navela su Adidas da prošli tjedan upozori Federaciju o namjeri raskida ugovora. Bivši predsjednik IAAF-a Lamine Diack pod istragom je od početka studenog zbnog pasivne korupcije. Njega se sumnjiči da je zatvarao oči pred slučajevima dopinga, posebno ruskih atletičara u zamjenu za novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Coe bio predstavnik Nikea

Predsjednik IAAF-a Sebastian Coe je prije stupanja na tu dužnost bio predstavnik suparničke tvrtke Nike. Američki Eugene, sjedište te korporacije, dobio je domaćinstvo ovogodišnjeg dvoranskog SP-a u atletici, što se izravno povezuje s prvim čovjekom svjetske atletike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo