PROLJEĆE GA NIJE OPILO / Dalić prelomio i donio odluku o prvom napadaču? Odluci je kumovao i jedan socijalni kriterij kojeg izbornik koristi

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Marko Livaja trebao bi biti 'devetka' protiv Walesa u subotu na Poljudu

23.3.2023.
10:02
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Proteklih dana u hrvatskim medijima poteglo se pitanje, radile su se i ankete tko bi trebao biti prvi napadač Vatrenih i čini se kako je Zlatko Dalić prelomio. Prema pretpostavkama, Marko Livaja trebao bi biti devetka protiv Walesa u subotu na Poljudu.

Image
SAMO JE JEDNA UDARNA /

Slavna brigada pobjedničke hrvatske vojske dočekala Vatrene na treningu: U ruke igračima, izborniku i članovima stožera dali svetinju svakog Hrvata

Image
SAMO JE JEDNA UDARNA /

Slavna brigada pobjedničke hrvatske vojske dočekala Vatrene na treningu: U ruke igračima, izborniku i članovima stožera dali svetinju svakog Hrvata

Brunu Petkovića se neće forsirati

Očekivala se "borba" za poziciju u prvih 11 dvije zvijezde HNL-a, Brune Petkovića i Marka Livaje, tko će zgrabiti majicu napadača za Wales. No, do te bitke najboljih napadača HNL-a, ofenzivaca, ipak neće doći jer se Bruno Petković lakše ozlijedio prošle nedjelje u derbiju protiv Rijeke. Petković je, doduše, obavio pregled i s njegovim koljenom nije ništa ozbiljno te je on s reprezentacijom. Međutim, u situaciji kad Brunu Petkovića ne treba forsirati, Livaja realno iskače kao prva napadačka opcija - čvrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve osim toga, u ovom trenutku bi bilo veliko iznenađenje. K tome, Marko igra na Poljudu i za očekivati da će mu Dalić i zbog toga dati ulogu prvog napadača. Ipak igra kod kuće, Poljud je njegov dom, kuća, a domaćin je kod kuće na svom, tu je najbolji i najjači.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Socijalne vještine našeg izbornika

Pa, zašto tu filozofiju, socijalnu zakonitost mijenjati. Uz spomenuto, Zlatko Dalić pametan je lik pa će Livaju staviti u prvih 11 i zbog povratka Torcide na utakmice reprezentacije. Socijalne vještine koje izbornik ima u ovoj situaciji mogle bi biti presudne. Inače, prvi napadač Dinama Bruno Petković zadobio je lakšu ozljedu u prvom poluvremenu utakmice protiv Rijeke na Maksimiru prošle nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17. minuti uhvatio se za koljeno i otišao do klupe potražiti pomoć liječnika. Trener Dinama Ante Čačić odmah je poslao na zagrijavanje Josipa Drmića, no Petković je htio pokušati igrati dalje. Vratio se na teren, trčkarao još par minuta, no onda je stao kraj aut-linije i čekao da ga Čačić zamijeni, što se u 20. minuti i dogodilo.

Livaja najbolji strijelac HNL-a kao i asistent

Za spomenuti je da, ako će biti moguće, Petkovića će liječnička služba Vatrenih pokušati maksimalno osposobiti za sraz s Turskom dok će Petar Musa svoju priliku u napadu vjerojatno čekati s klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaja je, konačno, odradio šest utakmica u Kataru, odigrao je doduše 242 minute, ali njegov doprinos u osvajanju brončane medalje nije sporan. Za spomenuti kako je Marko Livaja i u ovoj sezoni na svom nivou. Prema statistici, u 31 odigranoj utakmicu za Hajduk Marko Livaja ima 17 golova uz 10 asistencija, od toga je osam dodavanja došlo u prvenstvu.

Uz to, ima i najviše stvorenih velikih šansi. Proljetno sunce nije Marka opilo, forma mu nije pala te je on na brojci od 6 golova i asistencija u devet utakmica, a samim time u ovu akciju ulazi kao jasna prva napadačka snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo