NIZOZEMSKA - HRVATSKA 2-4 / Veličanstveni Vatreni nakon produžetaka plasirali se u finale Lige nacija pred više od 14 000 hrvatskih navijača

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska je briljantnom igrom izborila plasman u finale Lige nacija. Ovo je za povijest hrvatskog nogometa. Više od 14 000 hrvatskih navijača na De Kuipu nosilo je Vatrene ka slavlju

14.6.2023.
19:40
PIXSELL
VOYO logo

Final Four Lige nacija

Mjesto održavanja: De Kuip (Rotterdam)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 20.45

Nizozemska - Hrvatska 2-4

produžeci 2-2 (Malen 34, Lang 90+6 / Kramarić 55-11m, Pašalić 73, Petković 98)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska: Bijlow - Dumfries, Van Dijk, Geertruida, Ake - Wieffer, De Jong, Koopmeiners - Simons, Malen, Gakpo

Hrvatska: Livaković - Juranović, Vida, Šutalo, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Ivanušec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika noć za hrvatski nogomet. Hrvatska je u finalu Lige nacija. Teško je riječima opisati što se sve događalo na De Kuipu pred više od 14 000 hrvatskih navijača, koji su stvorili domaću atmosferu na kultnom stadionu.

Image
LOVA DO KROVA /

Evo koliko je Hrvatska zaradila veličanstvenom pobjedom nad Nizozemskom

Image
LOVA DO KROVA /

Evo koliko je Hrvatska zaradila veličanstvenom pobjedom nad Nizozemskom

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kraljevi produžetaka

Gubili smo 1-0 na poluvremenu, dobili od Langa 36 sekundi prije kraja utakmice gol za 2-2, ali onda su naši junaci zaigrali još bolji nogomet, pokazali karakter i dokazali da su majstori povratka, kraljevi produžetaka. Idemo redom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je bila milimetrima blizu finala i pobjede unutar osnovnih 90 minuta. Nizozemska je povela u 34. minuti golom Donyella Malena nakon sjajne akcije u kojoj su trokutom stvorili višak na desnoj strani. No, u nastavku su izabranici Zlatka Dalića zaigrali daleko bolje i postigli dva gola. Andrej Kramarić je u 55. izjednačio nakon što je pogodio s bijele točke, dok je Mario Pašalić u 73. minuti zabio za 2-1.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vodila je Hrvatska sve do 96. minute, ali je domaćin materijalizirao svoj pritisak u završnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruno Petković za pamćenje

Nakon što su u sudačkoj nadoknadi odlične šanse propustili Gakpo i Ake, u 96. minuti je igrač s klupe, Noa Lang, postigao pogodak za 2-2 i odlazak u produžetke.

Hrvatska je opet povela u 98. minuti kada je razorno, s 22 metra, pucao Bruno Petković i majstorski naciljao domaću mrežu za 3-2. Samo nekoliko minuta kasnije milimetri su dijelili Hrvatsku od 4-2, a umalo je autogol postigao De Jong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Do kraja je Nizozemska igrala na sve ili ništa, ali je time otvarala Hrvatima ogroman prostor na drugoj strani. U 114. minuti je Mario Pašalić pogodio gredu, ali je zato 4-2 bilo samo dvije minute kasnije. Malacia je u svom šesnaestercu srušio Petkovića, a Luka Modrić je rutinski s bijele točke pogodio za 4-2. U tom trenutku povratka za domaću reprezentaciju više nije bilo.

Sutra igraju Španjolci i Talijani

U četvrtak, u Enschedeu s početkom u 20.45 sati, drugu polufinalnu utakmicu završnice Lige nacija igraju Španjolska i Italija. Nizozemska će u nedjelju, u 15 sati, s poraženim igrati utakmicu za treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska u nedjelju, od 20.45 sati, u finalu čeka pobjednika dvoboja Španjolaca i Talijana.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Liga nacija, polufinale:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska - Hrvatska 2-4 produžeci, 2-2 (Malen 34, Lang 90+6 / Kramarić 55-11m, Pašalić 73, Petković 98)

120 - GOTOVO JE. U FINALU SMO LIGE NACIJA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

116' - GOOOL - Luka Modrić zabija za 4-2 za Hrvatsku! 24 pogodak Modrića za Hrvatsku.

115' - PENAL ZA HRVATSKU- Srušen je Bruno Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

114' - JAOOOO - Mario Pašalić pogodio je gredu, mogli staviti točku na i.

113' - Majer je srušen, ali nema faula, Pa kako nema faula gospodine sudac, kako!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

112' - Još osam minuta. Idemo izdržati.

109' - Zaleđe naših, nismo baš sigurni, ali dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

106' - Idemo u drugi produžetak. Bože daj nam snage da ne dobijemo infarkt. Bit će teško, ali vjerujemo. Zovi, samo zovi...

105' - Gotov je prvi produžetak. Kakva drama, kakva utakmica, kakvo navijanje, kakva golčina Petkovića. Vodimo 3-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

104 - Jaoooo... teško je pratiti sve što se događa, Broz je ubacio, a za kratko je netko od naših u petercu bio kratak.

102 - Umalo su si Nizozemci zabili u pokušaju izbijanja lopte, ma neka se pokopaju do kraja. Jer, Hrvati večeras jednostavno moraju dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

99' - GOOOOOL - Brrruuuunoooo Peeeetkoviiić sa 25 metara u 99. za 3-2. Jaooooo, past ćemo u nesvjest.

93' - Koopmeiners je dobio žuti za povlačenje Luke Modrića. Ušao je u igru Bruno Petković, točnije započeo je produžetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90 - Počinje prvi produžetak. Idemo pokazati snagu, još jednom, uz pomoć Boga i više od 14 000 hrvatskih navijača. Jao, za ovo trebaju apaurini, ali dobro dođe i pivce za živce.

97' - Gotov je regularni dio, idemo u produžetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

96' - Ne... Lang iz gužve zabija za 2-2. 36 sekundi prije kraja smo dobili gol. Majko draga, kakav šok... Taman smo pripremili i naslov i sve, slavili smo već i kao i svi valjda, bili sigurni u još jedan povijesni uspjeh za hrvatski nogomet i onda dobijemo gol. Da, to je nogomet.

94' - Vlaaaašiiić.... jao, jao... Ipak zaleđe, ajde lakše nam je.

93' - Lang je vješto iza leđa zavukao, Livaković brani.

91' - Sudačka nadoknada je 6 minuta, dakle još 5 je utakmice. Strepimo...

91' - Uf, ovo je bilo opasno. Gakpo je tukao s nekih 6 metara

90' - Kramarić izlazi, Erlić ulazi. Pojačava Dalić obranu.

85' - Mateo Kovačić izlazi, Lovro Majer ulazi.

85' - Pašalić je pucao sa 16 metara, imao je prostor ispred sebe, ali daleko je to otišlo od gola.

82' - Nizozemski navijači su vidno šokirano, dok naši pjevaju i dominiraju. Što se tiče događanja na travnjaku, Nizozemci pokušavaju preskakivanjem igre doći do Livakovića, ali za sad naši stoje dobro.

76' - Nizozemska je krenula u napad, sad treba biti oprezan i koncentriran.

72' - GOOOL - Maaaariiioooooo Paaaašaliiić... vodimo 2-1. Kakvo drugo poluvrijeme, kako Hrvatska igra, pa ovo je opća ludnica. Trans, apsolutni trans... Gore baklje, viore se zastave, pa igramo li u Nizozemskoj ili Hrvatskoj? Ovdje nitko nije normalan, dok svira radio Pašalić Mario, ajmoooooooo....

71' - AAAAJOOOOJ - Ivan Perišić promašio zicer s nekih 5 metara nakon ubačaja Luke. Jooooj, nadamo se da nećemo žaliti za ovom šansom. Bolji smo, imamo dominaciju.

70' - Ubačaj Modrića bolkira Virgil van Dijk.

69' - Uzbuđenje je na vrhuncu, ovo kao da je utakmica SP-a ili EP-a sad. Srce lupa k'o ludo, dišemo i ginemo za Hrvatsku, strepimo i radujemo se.

69' - Pogriješio je Juranović, a raskrvavljeni Gakpo je tukao u Livakovića s lijeve strane.

66' - Uf, napeto je, sve je napetije i napetije, pogotovo se tresemo kad se naši dodaju u petercu.

61' - Aut za Hrvatsku. Ivanušec je potegao i odbilo se to od nogu Oranja.

57' - Ne, izgubili smo loptu, pucaju Nizozemci, ništa na svu sreću. Nemojmo to raditi momci, sredimo se!

54' - GOOOL - Kramarić zabija za 1-1. To mu je 24 gol u reprezentaciji. Bravo! Golman u svoju lijevu, Krama po sredini onako kulerski. Tribine su eksplodirale - "ooo volim te Hrvatsko".

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

53' - PENAL ZA HRVATSKU. Luka Modrić ga je iznudio. Kkava energija naših, ma vidjelo se da smo drugačije reagirali. Gakpo je povukao Luku. Idemo to zabiti.

52' - Juranović je uzeo loptu i ubacio s desne strane, ali Van Dijk to izbacuje, samo na kratko. Ostaje nam posjed.

49' - Bravo, smislena akcija Hrvatske. Luka je odlično dodao Kramariću koji je bio lijevo, a nakon toga je biciklon pomutio razum stoperu Oranja i tukao pored vratnice. Dobra poruka naše reprezentacije, dobar ulaz u poluvrijeme.

47' - Nismo na pravi način u prvom dijelu koristili taj prostor po bokovima, a to je bila intencija Zlatka Dalića. Zato i je stavio Perišića na lijevog beka.

46' - Počeo je nastavak. Idemo sad zabiti, idemo, idemo!

Vraćaju se i Nizozemci i Hrvati na travnjak.

45+1' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Nizozemci vode 1-0, zabili su u situaciji kad su stvorili višak na toj desnoj strani svog napada. Dosta su nam problema radili s tim brzancima, morat ćemo to popraviti. Dobro da nismo dublje potonuli, a nije ovo nešto što se ne može okrenuti. Nadamo se boljim vijestima u nastavku.

45' - Juranović sad vraća loptu Livakoviću. Četvrti sudac pokazuje minutu sudačke nadoknade.

39' - Kakva šansa... Mateo Kovačić tukao je iz trka s lijeve strane, prošlo je to ispred Bijlowa. Opasno su živjeli Nizozemci. Šteta, da smo bar odmah uzvratili. Nema predaje dečki, idemo, idemo napadati, idemo se braniti. Idemo igrati i dati se od sebe, idemo se boriti, odgovoriti na ovaj pogodak Oranja.

34' - GOL - Vodi Nizozemska 1-0. Izigrali su nas. Malen je zabio s nekih 10 metara malo iz kosa na desnoj strani nakon kombinacije Nizozemaca na malom prostoru. Wieffer je asistirao. Nismo dobro pokrivali box, Nizozemci su se ubacili iza linija, formirali trokut na lijevoj strani, a Ake je proslijedio loptu do Wieffera na rubu kaznenog prostora koji je imao dobar pregled situacije. Veznjak Nizozemske imao je slobode odlučiti što će s loptom, kao i slobodnog Malena na desnoj strani. Malen je dobio loptu i pospremio pored nemoćnog Livakovića u lijevi kut, zabio je u malu mrežicu.

31' - Ivan Perišić je došao na desnu stranu, ubacio prema Kramariću, ali nije stigao do lopte. I odmah protuudar Nizozemaca. Koopmeiners j dočekao jednu loptu iza linija naših, sjurio se s loptom, tukao, na svu sreću prohujalo je to iznad grede. Uf, ovo je bilo gusto. Moramo biti koncentriraniji i brži u tranziciji bez lopte.

30 - Gledamo jednu potpuno ravnopravnu utakmicu u kojoj u posljednjim minutama Hrvatska više toga pokušava u napadu. Novi korner je za naše. Idemo sad.

28' - Nova šansa za naše, Luka Modrić je osvojio prostor, a Juranović iznudio korner. Preletila je lopta iz kornera, ubačeno je i hvata to Bijlow. Perišić je visoko skočio u zrak, ali čak je i za njega ubačaj bio previsok.Nastavlja se ofenziva Hrvatske pred nizozemskim golom.

24' - Prekršaj Marija Pašalića, opasna igra škaricama. Luka Modrić je naletio i pucao, zabio je gol koji je poništen i onda je dobio žuti. Ne, Pašalić je dobio žuti, iako nikakve namjere tu u pokušaju škarica nije bilo.

23' - Evo ga, kombiniramo opet po toj lijevoj strani, lomi Kramarić čuvara, Dumfrier je otišao po ćevape, imamo šansu i korner. Pljesak navijača. To je to, uf, igramo dobro.

Image
Foto: Profimedia

22' - "Marjane Marjane", čuje se s tribina.

17 - Žuti karton za Matea Kovačića. Izgubio je na tren kontrolu nad loptom i u tom žaru za povrati posjed srušio je suparničkog igrača.

15' - Evo šanse, probio je Perija po lijevoj strani i drugi korner za Hrvatsku.

Image
Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

14' - Nizozemci su sad ipak više s loptom.

10' - Nizozemci su se sredili i sve više imaju loptu u svojim nogama.

9' - Prošla je sad jedna lopta po desnoj strani, bilo je tu puno prostora, ali stigli su izbaciti naši stoperi. Nizozemci su tražili penal zbog igranja rukom u šesnaestercu Hrvatske, ali nema govora o udarcu s bijele točke.

4' - Odlično stojimo na travnjaku. Visokim presingom i visoko postavljenom obranom anulirali su sva dosadašnja dodavanja Nizozemaca u dubinu.

3' - Korner za Hrvatsku! Modrić je odigrao kratku kombinaciju za Kovačića, ali Gakpo se dobro zagradio i Nizozemska uzima posjed lopte.

2'- Imamo pritisak. Oranje ne mogu probiti liniju.

1' - Odmah uzimamo loptu, otvara se Ivanušec. Umirili su naši napad. Pojačava se podrška naših navijača - "Ooo, volim te Hrvatsko".

1' - Počela je utakmica, sretno Hrvatska!

20.41 - Sad je na redu himna Nizozemske.

20.40 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša. Kako se ovo čuje majko draga, jao, za naježiti se.

20.39 - Evo, izlaze i igrači na teren uz gromoglasno skandiranje - hoćemo pobjedu!

20.37 - Grmi s tribina "bježite ljudi, bježite iz grada" i "mi Hrvati". Nizozemci nikad nisu tako izviždani na svom stadionu kao danas. Strašno, hrvatska okupacija Rotterdama.

20.04 - Službeno web izdanje UEFA Nations League (Lige nacija) javlja kako hrvatska strana stadiona De Kuip jako glasna. Atmosfera je već ovdje stvarno odlična – a oni su postali još glasniji kada je Hrvatska izašla na zagrijavanje.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

19.55 - "Ivan Perišić igra na poziciji lijevog bočnog čitavu sezonu u Tottenhamu, udomaćio se na njoj, vidjeli smo da se snalazi i na treninzima proteklih dana i zato je on na toj poziciji. Što se tiče Luke Ivanušeca, on iza sebe ima jako dobrih 6 mjeseci u Dinamu, došao je pun samopouzdanja na pripreme, uvjerili smo se u ovih osam dobrih treninga da je spreman za prvih 11", kazao je za kameru Nove TV Ivica Olić, pomoćnik Zlatka Dalića.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

19.32 - Stigli su sastavi. Najave su se obistinile. Hrvatska s Ivanom Perišićem na lijevom beku i Ivanušecom ispred Perišića kreće po finale Lige nacija. Također, Vida je na mjestu stopera i Mario Pašalić kao ofenzivni vezni. Šutalo i Vida činit će, tako, taj središnji defanzivni blok.

Što se tiče Nizozemske, sigurno najveće iznenađenje je 23-godišnji Sven Botman na klupi.

Nizozemska: Bijlow - Dumfries, Van Dijk, Geertruida, Ake - Wieffer, De Jong, Koopmeiners - Simons, Malen, Gakpo

Hrvatska: Livaković - Juranović, Vida, Šutalo, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Ivanušec

19.28 - Vatreni su autobusom stigli na De Kuip.

19.00 - Nizozemska i Hrvatska dosad su igrali svega dva puta. Prvi put, dakako, u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, kad smo dobili s 2-1. Strijelci su bili Robert Prosinečki i Davor Šuker, a za Nizozemsku je pogodio Boudewijn Zenden. Drugi put bio je u Splitu još 2008. godine. Nizozemska je u toj prijateljskoj utakmici bila bolja 3:0, a u strijelce su se upisali John Heitinga, Klaas Jan Huntelaar Jan Vennegor of Hesselink.

18.51 - Službeni sastavi za večerašnju utakmicu trebali bi stići u 19:15, točno 90 minuta prije dvoboja. Ali, to uzmite s rezervom.

18.48 - Dobra večer dragi naši čitatelji Net.hr portala, navijači Hrvatske, domoljubi, nogometni zaljubljenici... Za nešto manje od dva sata počinje spektakularna utakmica na De Kuipu, kultnom stadionu Feyenoorda iz Rotterdama - sraz Nizozemske i Hrvatske.

Najava

Došao je i taj dan kad na nogometni travnjak izlazi hrvatska nogometna reprezentacija. U trećem izdanju Lige nacija brončani Vatreni iz Katra i srebrni iz Rusije s Mundijala, igraju utakmicu za finale natjecanja koje im u prva dva izdanja i nije baš ležalo, a kojeg su zahvaljujući svojoj kvaliteti i briljantnosti učinili svima nama omiljenim, pa i sebi samima...

Više od 14 000 hrvatskih navijača

Suparnik Hrvatskoj na Kuipu u Rotterdamu, pred više od 14 000 hrvatskih navijača, bit će jaka Nizozemska. Dva uzastopna postolja na Mundijalu su zalog samopouzdanja Dalićevim jurišnicima.

Image
Foto: PIXSELL

Međutim, postoji život reprezentacija između toga, a linija pulsa itekako se pritom očitava kod naših.

Oranje igrale finale Lige nacija

Nizozemska je, nakon dva preskočena turnira (EP 2016. i SP 2018.), bila u finalu Lige nacija 2019., u osmini finala EP-a 2021. baš kao i Hrvati, uspješna u kvalifikacijama za SP 2022., gdje su izgubili od kasnijeg svjetskog prvaka Argentine, kao i Hrvatska, te su potom vrlo kvalitetno odradili Ligu nacija 2022./23.

Znači, naša nogometna reprezentacija ima medalju iz Katra u odnosu na Oranje i to veseli. Naravno da to ne mora značiti ništa, ali je dokaz da su naši nogometna velesila. Stoga, bit će to sudar dviju nogometnih velesila, giganata koji imaju istu ambiciju - proći u finale Lige nacija.

Kao što smo to već spomenuli, Nizozemci već imaju to jedno finale Lige nacija pa je tako to malo iskustvo na njihovoj strani. Isto tako, Nizozemska je po rejtingu FIFA na 6. mjestu, ispred 7. Hrvatske.

Nizozemci prema Transfermarktu vrijedniji od Hrvatske

Procjena vrijednosti prema Transfermarktu njihova rostera je 629, a Hrvatske 276 milijuna. Iako je razlika u vrijednosti na strani domaćina, sve drugo je tu negdje (osim te medalje, točnije dvije na zadnja dva SP-a koju ima Hrvatska - srebro i bronca), pa je jasno da nas očekuje utakmica u kojoj će nijanse odlučivati.

Image

"Bez obzira kako završio ovaj turnir, osam, devet dana smo radili sjajno, s puno energije i motiva, kao da je početak sezone, a ne kraj," kazao je Dalić jučer na pressici na stadionu De Kuip i dodao:

Zlatko Dalić: 'Došli smo osvojiti medalju'

"Došli smo na završni turnir i želimo uživati. Plasman među četiri reprezentacije je veliki rezultat, ali to naravno želimo poboljšati s medaljom. Neće biti lako, očekuje nas domaćin koji je bio vrh svjetskog nogometa i sada se vraća na stare pozicije. Mi smo došli osvojiti medalju, napraviti što je bolji rezultat. Nema govora da će netko doma, nitko ne želi ići doma. Želimo ispisati povijest, spremni smo za velike stvari, dat ćemo sve od sebe," naglasio je izbornik Hrvatske kojem nije (opet) bilo drago što se mediji bave početnim sastavom...

Dalić pripremio iznenađenje

"Vraćam se na istu temu, objavljuju se sastavi, ali to je vaš posao. Telefoni rade, zove se i pita se, to je vaše. Hvala vam na tome,", izjavio je Dalić.

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Prema posljednjim informacijama, Dalićevo iznenađenje za Nizozemsku bi trebao biti Ivan Perišić na lijevom beku kao jedna ofenzivnija varijanta na toj braničkoj poziciji.

Problemi s Gvardiolovim trbušnim zidom otvorili su "rupu" u obrani, Dalić ima nekoliko rješenja, a najbliži sastavu je Domagoj Vida, za kojega se očkuje da će dobiti prednost ispred Martina Erlića.

Najveća dilema je bila pozicija lijevog beka

Najveća je dilema bila pozicija lijevog beka,što je prirodna pozicija Borne Sose i Borne Barišića, no čini se da će oni ostati na klupi.

Na toj poziciji je, naime. u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvuu zaigrao (i jako dobro odigrao) Ivan Perišić i očekuje se da će baš on krenuti na lijevom beku. To bi trebalo biti najveće iznenađenje za Nizozemce.

Brozović spreman i motiviran

Kapetan Luka Modrić Mateo Kovačić nisu upitni, baš kao niti Marcelo Brozović iako je iza njega subotnje finale Lige prvaka.

"Znate kakav je Broz, spreman je i motiviran. On nikada nije bio upitan. Igrao je sjajno u finalu, očekujem da će to ponoviti i sutra," rekao je Dalić.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Mjesto u napadu trebao bi zauzeti Andrej Kramarić, uz kojega će na krilima biti Mario Pašalić, te Luka Ivanušec.

Goran Vlaović u studiju Net.hr-a: 'Imamo zamjene za sve pozicije'

Jučer je u studiju Net.hr-a gostovao proslavljeni bivši hrvatski nogometaš Goran Vlaović koji nam je rekao kako je snaga ove Hrvatske što ima dobru pokrivenost na svim pozicijama i da se zbog toga ne moramo bojati, bez obzira koga god izbornik bude stavio u prvih 11 i kasnije tijekom igre.

"Imamo zamjene za sve pozicije i to kvalitetne zamjene. Očekujem i nadam se osvajanju Lige nacija, da ne budem pretjerano skroman. Mislim da smo mi u većoj prednosti generalno gledajući, onako igrački u odnosu na Nizozemsku", objašnjava nam Goran Vlaović.

U priloženom videu dolje možete pogledati njegovo gostovanje u studiju Net.hr koje je trajalo sat i 15 minuta.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo