VATRENA RAPSODIJA U KLJUČNOJ UTAKMICI KVALIFIKACIJA: / Hrvatska pregazila Slovačku usred Trnave

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska je u potpunosti nadigrala Slovačku i već u prvom poluvremenu mogla doći do uvjerljivijeg vodstva, ali su u dvaput greda i s još nekoliko obrana vratar Dubravka spriječili da se to dogodi

6.9.2019.
22:33
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, 4.kolo

Stadion Anton Malatrinsky, Trnava, 20:45

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SLOVAČKA - HRVATSKA 0-4

SLOVAČKA: Dubravka - Vavro, Valjent, Škriniar, Hancko - Kučka, Lobotka, Hamšik - Rusnak, Duda, Mak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA: Livaković - Bartolec, Lovren, Vida, Barišić - Brozović, Modrić - Rebić, Vlašić, Perišić - Petković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija pregazila je Slovačku usred Trnave u 4. kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Vatreni su pobijedili 4:0, a strijelci su bili Vlašić, Perišić, Petković i Lovren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u utakmicu ušla u sastavu koji će teško više ikad zaigrati zajedno. Karlo Bartolec uletio je na desni bok umjesto ozlijeđenog Tina Jedvaja, dok je Bruno Petković zaigrao u samoj špici.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I funkcioniralo je odlično. Hrvatska je u visokom ritmu krenula u utakmicu, Nikola Vlašić odmah je u prvoj minuti našao prostor za udarac s ruba kaznenog prostora, no obranio je Dubravka njegov pokušaj koji je najavio u kojem će smjeru ići ovaj susret.

Bartolec se pokazao kao sjajan ofenzivni bek. Svaki njegov dolazak naprijed imao je nekog smisla, a uklopio se u sjajnu igru hrvatske reprezentacije koja je bila tempirana bomba u prvom dijelu. Brozović i Perišić pogađali su gredu, Petković nije mogao zabiti nakon fantastičnog prodora, a ni Vida nije mogao s pet metara zakucati loptu u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poker golova

A onda je Nikola Vlašić otvorio golijadu. Na samom kraju prvog dijela veznjak CSKA sam je uzeo loptu, odapeo s 20-ak metara te prizemnim udarcem svladao vratara Dubravku za vodstvo Hrvatske 1:0 potpuno zasluženo.

Image
POZNATI STRUČNJAK NAKLONIO SE VLAŠIĆU: /

Ove riječi najbolje govore o izvedbi Vatrenog

Image
POZNATI STRUČNJAK NAKLONIO SE VLAŠIĆU: /

Ove riječi najbolje govore o izvedbi Vatrenog

Na početku drugog dijela novi šok za Slovake. Hrvatska je udvostručila prednost u drugoj minuti drugog poluvremena, kad se lopta nakon udarca Ivana Perišića s 20-ak metara sretno odbila od slovačkog stopera Škriniara i prevarila vratara Martina Dubravku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su se Slovaci nečemu i nadali, u 72. minuti ta je nada definitivno ishlapila. Duga akcija hrvatskih nogometaša, Brekalo, koji je ušao dvije minute ranije, uposlio je Petkovića, koji se odličnim driblingom oslobodio svog čuvara i potom zabio za 3:0. Pored njega u tom je trenutku Škriniar koji vrijedi 60 milijuna eura izgledao kao junior.

Točku na "i" u 89. minuti stavio je Dejan Lovren pogotkom glavom na ubačaj Brozovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na vrhu

Nakon što su sve reprezentacije u skupini odigrale po četiri utakmice na ljestvici vodi Hrvatska sa devet bodova, koliko ima i drugoplasirana Mađarska. Slovačka je na trećem mjestu sa šest bodova, a toliko ih ima i četvrtoplasirani Wales. Na zadnjem, petom mjestu je Azerbajdžan bez ijednog boda.

Prve dvije reprezentacije iz svake skupine izborit će nastup na završnom turniru EURA 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će sljedeću kvalifikacijsku utakmicu odigrati u ponedjeljak, 9. rujna, kad će gostovati kod Azerbajdžana. Utakmica u Bakuu započet će u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

FT Gotovo je! Hrvatska je zasluženo slavila u Slovačkoj i napravila velik korak ka Europskom prvenstvu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa


89' GOOOOOOOOOL! Dejan Lovren je zabio za totalno razbijanje Slovačke. Izborio se za prostor i glavom pogodio suprotni kut Dubravke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


83' Bruno Petković izlazi iz igre, a ulazi Mario Pašalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


79' Posljednja izmjena kod Slovačke. Mak izlazi, a ulazi Duriš. Kod Hrvatske će uskoro ući Badelj, a iz igre će izaći strijelac Nikola Vlašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


72' GOOOOOOOL! Petković je izvrtio pola obrane Slovačke i zabio hladnokrvno za vodstvo Hrvatske i delirij hrvatskih navijača na tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa


69' Prva izmjena kod Hrvatske. Izašao je Ante Rebić, a ušao Josip Brekalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


62' Već druga izmjena u Slovačkoj. Izlazi Kucka, a ulazi Haraslin. Još na početku prvog dijela ušao je Bozenik umjesto Rusnaka.


60' Senzacija se sprema u Walesu. Azerbajdžan je zabio za 1:1 i tako šokirao Velšane.


58' Još jedna velika prilika za Hrvatsku. Spuštena lopta za Brozovića, ali on tuče jako i neprecizno. Otišla je ta lopta preko vrata.


55' Hrvatski navijači napravili su sjajnu atmosferu na tribinama, pogotovo nakon ova dva pogotka. Pogledajte kako to izgleda u našoj fotogaleriji:

Galerija

47' GOOOOOOOOL! Ivan Perišić tukao je s 20 metara, lopta se sretno odbila i prevarila Dubravku i ušla u gol za velikih 0:2 u Trnavi.


46' Krećemo u drugo poluvrijeme, Jedna izmjena kod Slovačke. Izašao je


HT i time je završilo prvo poluvrijeme u kojem je Hrvatska bila puno bolja i mogla već voditi s dva ili tri gola razlike. Propustili su Vatreni puno šansi, no Nikola Vlašić donio nam je na samom kraju poluvremena zasluženo vodstvo.


45' GOOOOOOOOOL! Hrvatska vodi pogotkom Nikole Vlašića! Uzeo je loptu i zabio iz daljine za zasluženo vodstvo Vatrenih u Trnavi!


40' "Mi Hrvati!" čuje se s tribina na kojima je oko tri tisuće hrvatskih navijača.


35' Još jedna greda! Ovaj put Ivan Perišić snažnim udarcem pogađa okvir gola. Pa kad ćemo zabiti?


31' Još jedna sjajna šansa. Petković je sjajno driblao trojicu Slovaka i našao prostor za udarac, no Dubravka mu je obranio udarac. Sjajna akcija Dinamovog centarfora.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

30' Kakva prilika za Vidu! Ostao je naš stoper nakon kornera sam pred Dubravkom, ali ju je poslao silovito preko vrata Slovačke.


28' A na stadionu Anton Malatrinsky malo je pao tempo. hrvatska kao da se ispuhala i nismo više toliko dominantni na terenu.


27' Wales je poveo protiv Azerbajdžana. Azeri su sami gurnuli loptu u svoju mrežu. Pobjeda Walesa zapaprit će situaciju u našoj skupini.


22' Još jedna dobra šansa Hrvatske. Lovren je skočio najviše u kaznenom prostoru, pucao je glavom, ali pored vrata je to otišlo.


17' Opasno je bilo pred slovačkim golom. Lovren je došao naprijed i proigrao Bartoleca koji je ubacio neugodno i Dubravka je jedva to očistio u tandemu sa svojim stoperom.


11' Najbolja prilika za Slovačku na utakmici. Složili su Slovaci dobru akciju, no Livaković je bio na visini zadatka i očistio opasnost.


8' Odlične prilike za Hrvatsku. Najprije je Modrić poslao jednu bombu preko vrata nakon odbijene lopte, a onda je Brozović tukao silovito u gredu nakon jedne greške Slovaka. Sjajno je Hrvatska otvorila ovu utakmicu.


5' Robert Mak pao je u našem kaznenom prostoru nakon dobre lopte Lobotke, ali Felix Brych samo je odmahnuo rukom, dok su tribine tražile penal.


4' Hrvatska opet u napadu, no Brozovićev centaršut nije pronašao nikoga. vatreni su krenuli žestoko u utakmicu i preuzeli kontrolu na terenu. Hrvatska zasad izgleda jako dobro.


1' Počela je utakmica žestoko. Nikola Vlašić odmah je našao prostor za udarac s ruba kaznenog prostora, no obranio je Dubravka.


20:40 - Intoniraju se nacionalne himne i utakmica će uskoro početi.


20:20 - Čelnici HNS-a smjestili su se u ložu. Davor Šuker je u društvu čovjeka za kojeg mnogi smatraju da bi ga trebalo zamijeniti na vrhu Saveza. Pogledajte fotogaleriju:

Galerija

20:10 - Pojavili su se i neki navijači zbog čijih bi obilježja HNS mogao dobiti kaznu. Kako to izgleda, pogledajte OVDJE.


20:05 - Hrvatski nogometaš Dino Špehar koji igra u Slovačkoj upozorio je Vatrene da ih čeka pakao u Trnavi. Što je rekao, pročitajte OVDJE.


20:00 - Hrvatski navijači napravili su vrhunsku atmosferu u centru Trnave. Pogledajte kako je to izgledalo .

Galerija


19:34 - Stigli su sastavi. Unatoč svim najavama JosipBrekalo nije u početnih 11.

15:52 - Umjesto ozlijeđenog Jedvaka vjerojatno će zaigrati KarloBartolec.

15:50 - Daliću se ozlijedio jedan od ključnih prvotimaca, pozvao mu zamjenu, ali neće moći igrati. Više o tome pročitajte .

Zašto je Slovačka vjerojatno najteži protivnik za Vatrene

Zlatko Dalić je uoči utakmice najavio napadačku Hrvatsku i lov na sva tri boda, iako će to biti veliki izazov protiv ovakve Slovačke. Dakle, izaći će Dalić s najjačim mogućim snagama. Već je sada poznato tko će igrati, iako službeni sastav još nije objavljen, no izbornik uvijek može obaviti zamjenu u posljednji trenutak.

Image
Image

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Tko će igrati?

Krenimo redom, na vratima će od prve minute zaigrati Dominik Livaković, ispred njega će biti postavljeni Dejan Lovren i Domagoj Vida kao stoperi, desni bek će biti Tin Jedvaj, lijevo Borna Barišić. Puno je dilema bilo tko će u vezi igrati uz Luku Modrića i Marcela Brozovića, ali na kraju će im se u ofenzivnijoj varijenti pridružiti Nikola Vlašić. Krila će pokrivati Ivan Perišić i Josip Brekalo, a druga dilema bila je koga postaviti na mjesto centarfora. Čini se kako bi odluka mogla pasti na Antu Rebića iako se do sada spekuliralo o Bruni Petkoviću, koji je u boljoj formi i ritmu.

Nagađalo se kako bi Rebić mogao biti izostavljen iz prve postave jer je imao napornih nekoliko dana uoči okupljanja zbog transfera u Milan, ali čini se kako će biti u potpunosti spreman za ovaj ogled.

"Protiv Mađarske nismo bili dovoljno motivirani i agresivni to nam se ne smije ponoviti. Bila nam je to jako dobra i velika škola. Nismo bili dovoljno motivirani i agresivni, to nam se ne smije ponoviti protiv Slovačke. Očekujem istu utakmicu. Ovoga puta moramo biti odgovorni. Svi igraju protvi svjetskog doprvaka na svom maksimumu", najavio je Dalić uoči utakmice.

"Puno smo radili na analizi, znamo njihovu kvalitetu. Imaju odličnu veznu liniju, znamo kako igraju. Imaju Maka na lijevoj strani i Hamšika koji prefovdi vezni red. Prije Walesa smo imali 10 dana. Ovog puta samo dva dana i to me smeta. Ali nema isprike," poručio je izbornik.

Image
Image

Davor Javorovic/PIXSELL

Slovaci su jako opasni

Dalić je vrlo dobro istaknuo kako se Hrvatska ne smije opustiti i podcijeniti protivnika, kao što je možda to napravila s Mađarima. Mnogi će Slovačku, koja je 31. reprezentacija svijeta i nalazi se iza neke Venezeule, Tunisa i Irana, shvatiti kao lagan zalogaj za svjetske doprvake, ali mogli bi se itekako iznenaditi. Recimo, obranu im predvodi jedan od najboljih stopera svijeta, Interov Milan Škriniar, koji vrijedi čak 60 milijuna eura, dakle više od najskupljeg Vatrenog, Marcela Brozovića, koji je procijenjen na 50 milijuna eura.

Nadalje, Slovaci na brojnim pozicijama imaju igrače ili zvučnih imena ili iz klubova "lige pet". Na vratima im je Martin Dubravka iz Newcasltea, stoper Vavro dolazi iz Lazija, Lobotka, koji vrijedi 25 milijuna eura, jedan je od ključnih igrača Celte, tu je i ikona Marek Hamšik, koji je i dalje u vrhunskoj formi iako igra u Kini, potom prekaljeni Juraj Kucka iz Parme, playmaker Herthe i 18 milijuna vrijedni Ondrej Duda, te krilni napadač Robert Mak iz Zenita, kojeg je Dalić već označio kao opasnost i ofenzivni vezni Albert Rusnak koji često zabija i asistira.

No, valja naglasiti kako Slovačka u posljednjih pet utakmica kod kuće ima pet pobjeda, a gostovali su tu Škotska, Slovanija, Mađarska, Malta i Litva, i što je najbolje, Slovaci u tim utakmicama nisu primili pogodak. S druge pak strane Hrvatska je u posljednjih 15 susreta samo jednom uspjela sačuvati mrežu netaknutom i to protiv Engleza na Rujevici u Ligi nacija. U tih je 15 utakmica Hrvatska primila 27, a samo u posljednjih sedam utakmica 11 golova. U posljednjih dest utakmica, odnosno u utakmicama nakon SP-a, Dalićeva momčad upisala je četiri pobjede, četiri poraza i dva remija, dok su Slovaci na pet pobjeda i četiri poraza.

Image
Image

Davor Javorovic/PIXSELL

Slabe točke

Slovaci su ekipa koja igra čvrsto i kompaktno u bloku, vrlo se brzo vraćaju u kontrama i nisu previsiko postavljeni. Ne carine previše loptu, koriste puno dodavanja i obično im kombinacije završavaju na krilima te se od tamo kreće centaršut ili proigravanje, recimo duplim "pasom" prema kaznenom prostoru. Ipak, protiv Azerbajdžana su pokazali kako im kombinatorika itekako funkcionira kroz sredinu, pa treba i na to paziti. Obrambeno su jaki i dominantni u skoku, dakle prekidi bi mogli biti problem, a oni su i onako slaba točka Vatrenima.

Velika prilka za Hrvatsku bit će na bočnim pozicijama. Bekovi su kritična točka Slovačke i tamo najviše propuštaju, a ako će ih Dalić iskorištavati, odnosno ako uspije usmjeriti igru prema njima mogao bi to biti pun pogodak. Međutim, u sredini su Vavro i Škriniar, pokretljivi dvojac koji nerijetko priskače u pomoć bekovima, a oni nisu baš lako prelazna prepreka.

Usudit ćemo se reći kako bi ovo mogla biti najteža utakmica Vatrenima u kvalifikacijama.

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic/PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic/PIXSELL

Miranda Cikotic/PIXSELL

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo