Umro je Vlatko Marković

Nakon duge i teške bolesti, u noći s nedjelje na ponedjeljak u zagrebačkoj bolnici Rebro preminuo je Vlatko Marković, bivši predsjednik HNS-a.

23.9.2013.
9:46
VOYO logo

Vlatko Marković je duže vrijeme bolovao od Alzheimerove bolesti, a posljednjih je dana dobio upalu pluća, koja je dodatno pogoršala zdravstveno stanje.

Umro je u Zagrebu u 77. godini. Marković je kao proslavljeni hrvatski nogometaš i nogometni trener 1998. godine postao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, te je na toj poziciji bio punih 14 godina. Rođen je 1. siječnja 1937. u Bugojnu, u Bosni i Hercegovini, potječe iz trgovačke obitelji, a završio je Fakultet fizičke kulture u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marković je i utemeljitelj Nogometne akademije HNS-a, prvi je Hrvat s titulom predsjednika jedne Komisije u UEFA–i, predsjednik je Komisije za tehnički razvoj, a nakon odlaska u mirovinu postao je počasni predsjednik HNS-a.

Igračku karijeru započeo je u Iskri iz Bugojna, a nastupao je i za Čelik iz Zenice. Potom dolazi u Zagreb, gdje provodi najljepše dane nogometne karijere nastupajući 10 godina za zagrebački Dinamo. Potom je četiri godine igrao za momčadi bečkih klubova FC Austriju i SK Rapid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/4SUs2QYNLhE

Bio je i član jugoslavenske reprezentacije, za koju je zaigrao 16 puta, a na Svjetskom prvenstvu u Čileu, kad je reprezentacija bivše države bila četvrta na svijetu, uvršten je u najbolju momčad SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao trener je vodio Zagreb, Dinamo i Hajduk, trenirao je u Belgiji, Francuskoj i Austriji, dok je s U-23 reprezentacijom Jugoslavije postao prvak Europe. Jedno kratko razdoblje vodio je i hrvatsku reprezentaciju, ali je na klupi bio u samo jednoj utakmici, u pobjedi protiv Ukrajine 3:1.

Godine 1998. postao je predsjednik HNS-a, a na toj poziciji bio je sve do 2012. godine, kad je mjesto prepustio Davoru Šukeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tužne vijesti o smrti Vlatka Markovića, na službenoj stranici HNS oglasio se i aktualni predsjednik Davor Šuker.

"Hrvatski nogomet izgubio je jednog od najboljih i najvažnijih nogometnih djelatnika u svojoj povijesti. Bila mi je čast poznavati Vlatka i s njim surađivati, a suvišno je uopće nabrajati čime je sve zadužio Hrvatski nogometni savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Hrvatskog nogometnog saveza i cijele nogometne obitelji, izražavam duboku sućut obitelji Vlatka Markovića zbog ovog nenadoknadivog gubitka.

Naše misli su s Vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od srca Vaš,

Davor Šuker"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo