MAKSIMIRSKA KVAKA 22 / Treba li Ante Čačić otići? Odgovor je vrlo jednostavan i neće se svima svidjeti

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Čovjek koji potpisuje ovu i djelić prošle Dinamove sezone izložen je sličnim kritikama već neko vrijeme. Zamjera mu se rigidnost sustava i sastava kojim u Europi pokušava doći do bodova, kasne zamjene, forsiranje pojedinih igrača i zapostavljanje nekih drugih no nakon Milana pitanje je 'treba li napustiti klupu Modrih'

26.10.2022.
11:14
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Dinamo je u utorak navečer doživio teško otrježnjenje nakon što su se ambicije igrača i očekivanja navijača sudarila sa surovom realnošću. Milan je došao hladan i spreman na maksimirski pritisak i četvorkom u Livakovićevoj mreži ugasio san o proljeću u Ligi prvaka. Moglo je biti i puno gore da su napadači Rossonera bili malo koncentriraniji.

Meta svekolike navijačke mase i sveprisutnih generala poslije bitke po dobrom starom nogometnom običaju je Ante Čačić. Čovjek koji potpisuje ovu i djelić prošle Dinamove sezone izložen je sličnim kritikama već neko vrijeme. Zamjera mu se rigidnost sustava i sastava kojim u Europi pokušava doći do bodova, kasne zamjene, forsiranje pojedinih igrača i zapostavljanje nekih drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA PREDAJE /

Maksimir grmi na početku utakmice, na tribinama se pojavio veliki kapetan Vatrenih i zanimljiva poruka Boysa

Image
NEMA PREDAJE /

Maksimir grmi na početku utakmice, na tribinama se pojavio veliki kapetan Vatrenih i zanimljiva poruka Boysa

Od početka - nepovjerenje

Čačić se suočava zapravo s manje-više svim kritikama s kakvima se suočava svaki trener nakon izgubljene utakmice. No Antu Čačića, Zagreb nije dočekao raširenih ruku ni kada je spašavao prošlu sezonu. Prisjetimo se, bivši izbornik je sjeo na klupu nakon što je klub pod Željkom Kopićem ozbiljno kompromitirao titulu koju u Maksimiru podrazumijevaju.

Suočio se Čačić s rijetko viđenim napadima iz medija, ali je iskusni trener mirno doveo Modre do trofeja na kojem počiva poslovni model zagrebačkog kluba. Čak ni to nije bilo dovoljno da ga se prihvati kao ozbiljno rješenje na klupi Dinama. Iskazivala se javno želja da se dovede 'teškaša' ili kako navijači kažu 'pravog trenera za Dinamo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suptilno se obračunao bivši izbornik s kritičarima nakon impresivnog ulaska u sezonu gdje je do derbija s Hajdukom u Splitu izgubio tek dva boda u 12 prvenstvenih utakmica i uveo u Ligu prvaka. Čak i tad mu se spočitavala 'slaba igra' i ziheraški pristup no kad je sa ziheraških 3-5-1-1 srušio Chelsea na Maksimiru utihnuli su i oni najžešći kritičari. S druge strane porasle su ambicije, jer je u očima šire nogometne javnosti prvak Hrvatske postao ozbiljan i europski konkurentan klub.

Ekstaza i dodir realnosti

Nanizao je Čačić potom sa svojim momcima tri puno realnija europska rezultata u kojima je na gostovanjima u Milanu i Salzburgu uz prihvatljive predstave ipak poražen, a protiv Red Bulla u Zagrebu uz rovovsku bitku došao do boda. Upravo činjenica da je bod u Ligi prvaka shvaćen kao neuspjeh pokazuje koliko je Dinamo u Europi napredovao, no otkrio je i koliko je pobjeda protiv Chelsea podigla ambicije izvan realnih okvira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto kao što navijači Hajduka često zaboravljaju da dobrih prvih 11 uz tri perspektivna juniora na klupi nisu dovoljna za naslov prvaka, tako ni ljubitelji Dinama u ovom slučaju nisu realni kada očekuju da s aktualnom momčadi Modri dođu do proljeća u Ligi prvaka. Da se razumijemo, Dinamo posjeduje kvalitetu da u jednoj ili dvije utakmice parira momčadima iz zapadne i srednje Europe, ali ne posjeduje dovoljno širine i individualne kvalitete da bi u šest utakmica završio ispred dvije od tri ekipe s kojima se našao u grupi.

Image
Foto: SofaScore

Dovoljno je reći da Dinamo i dalje nema pravog lijevog beka. Takvih kadrovskih manjkavosti ima još nekoliko. Tako Arijan Ademi nema adekvatnu zamjenu, a otkad je Ljubičić prekomandiran na beka nema je ni Mišić. Moglo bi se i dalje nabrajati no da skratimo priču – Dinamo je kvalitativno prejak za HNL, a preslab za Ligu prvaka. No vratimo se mi na pitanje, treba li Ante Čačić otići nakon 0:4 poraza od prvaka Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li Dinamo dobiti ono što želi?

Odgovor je – ne. Najmanje dva argumenta govore u prilog toj tvrdnji. Prvi je da Čačićev Dinamo igra puno stabilniji i bolji nogomet no što je to igrao Kopićev ili Krznarev. Uz to je trenutni trener kluba s Maksimira uz golemu zaradu od Lige prvaka osigurao i to da Dinamo u Baturini ima opet svjetlucav dragulj u klupskom izlogu zbog kojeg europskim velikanima curi slina po Maksimiru.

Drugi razlog je da Modri nisu još uvijek riješili svoju kvaku 22. Naime, Dinamo financijski može dovesti trenera kakvog navijači Dinama priželjkuju. Mogu ga platiti. No mogu platiti i igrača 7, 8 milijuna eura no takav igrač neće izabrati HNL umjesto liga petice radi desetak europskih utakmica. Slično je i s trenerom no razlog zašto će se teško koji teškaš odlučiti za dolazak na Maksimir nije slabašna liga već sjena koja se nadvija nad Maksimirom već dulje od desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garancija sigurnosti

Dinamo usprkos rezultatskoj dominaciji ni jednom treneru ne može garantirati da neće biti pometen u roku od godinu dana neće biti pometen uslijed X-a protiv Varaždina i vezanog poraza od PSG-a i Reala. Drugim riječima, trener kakvog zazivaju navijači čak i u slučaju da mu Dinamo može ispuniti financijske zahtjeve, teško će se odlučiti za dolazak u jednu, za trenere, nestabilnu sredinu u kojoj hirom pojedinca mogu kompromitirati karijeru.

Ante Čačić je iz ove momčadi izvukao jako puno, oživio je neke uspavane vedete i u vatru gurnuo neke nove klince. Pozivi na njegovu smjenu koliko god očekivani bili, imaju podlogu u nerealnim očekivanjima, a ne u stvarnom podbačaju Modrih. Ako ne vjerujete, prisjetite se kako je Dinamo izgledao u posljednjoj utakmici prije njegovog dolaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo