Dajte nam Europljane / Što kaže povijest: Ovo su statistički idealne skupine za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu

Image
Foto: pixsell.hr

Ako malo prođemo kroz povijest proteklih natjecanja možemo zaključiti da statistika sugerira da je idealna skupina za Vatrene ponešto drugačija od one koju bismo poželjeli na prvi pogled

29.3.2022.
22:47
pixsell.hr
VOYO logo

Ždrijeb za nadolazeće svjetsko prvenstvo u Katru održat će se 1. travnja, a Vatreni će se naći u drugoj jakosnoj skupini.

Hrvatska se u grupi ne može naći s preostalim reprezentacijama iz druge jakosne skupine, a to su Urugvaj, Nizozemska, Meksiko, SAD, Švicarska i Urugvaj. Danska se još uvijek nalazi 'između' prvog i drugog pota, jer čekaju ishod utakmice između Portugala i Makedonije. Ako Portugal pobjedi, Danska ostaje u drugoj jakosnoj skupini, a ako pak Makedonija izbori plasman na Svjetsko prvenstvo onda Skandinavci idu u najjaču skupinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ima ga na oku /

Novinar iznenadio Dalića neočekivanim pitanjem o mladoj nadi: 'Pratimo ga, napredovao je, ali konkurencija je jaka'

Image
Ima ga na oku /

Novinar iznenadio Dalića neočekivanim pitanjem o mladoj nadi: 'Pratimo ga, napredovao je, ali konkurencija je jaka'

Hrvatskoj će ovo biti šesto Svjetsko prvenstvo od samostalnosti. Čak smo tri puta imali grupe u kojima smo bili jedina europska selekcija (1998., 2006. i 2014.). Svaki od tih puta grupa je izgledala prolazna, ali smo dalje otišli samo na debitantskom Mundijalu u Francuskoj kad smo pobjedama protiv Japana i Jamajke te porazom od Argentine, kao drugoplasirani otišli u nokaut fazu.

Nemamo sreće s Brazilom kao nositeljem

Osam godina kasnije našli smo se u grupi sa Japanom, Brazilom i Australijom. Nakon poraza od tada aktualnih prvaka svijeta nismo uspjeli proći dalje, jer smo protiv Australije i Japana odigrali neriješeno. Samo dva boda iz tri utakmice su i najlošiji rezultat Vatrenih na Mundijalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nešto bolje je bilo 2014. u Brazilu kada su izabranici Nike Kovača završili u grupi s domaćinima, Meksikom i Kamerunom. Brazilci su na otvaranju pobijedili nakon nekoliko kontroverznih sudačkih odluka, Kamerun su Vatreni pregazili s čak 4:0 no posrnuli su u posljednjem dvoboju u kojima im je trebala pobjeda protiv Meksika. Meksikanci su pobijedili 3:1 i poslali nas kući. Drugim riječima, ni grupe bez europskih selekcija nisu uvijek najsretnija opcija.

Neporaženi protiv Europljana u grupi

S druge pak strane, samo smo dva puta imali još neku europsku reprezentaciju u grupi i u tom slučaju imamo polovičan uspjeh. Prvo smo 2002. godine ispali u grupi u kojoj su bili Meksiko, Italija i Ekvador. Te smo godine pobijedili Italiju golovima Milana Rapaića i Ivice Olića, ali smo upisali minimalne poraze od Ekvadora i Meksika te se oprostili od natjecanja ranije no što smo mislili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi put smo imali europsko društvo na posljednjem Mundijalu u Rusiji kada je Island bio druga europska reprezentacija u grupi. Hrvatska je grupom protutnjala s tri pobjede, a Islandu je pošlo za nogom ono što Nigeriji i Argentini nije – zabiti Vatrenima gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže statistika?

Ako malo prođemo kroz povijest proteklih natjecanja možemo zaključiti da statistika sugerira da je idealna skupina za Vatrene ponešto drugačija od one koju bismo poželjeli na prvi pogled.

No krenimo redom. Hrvatska najgori omjer na svjetskim prvenstvima ima protiv južnoameričkih reprezentacija. Naime, upisali smo dva poraza od Brazila 2006. i 2014., a i Argentina nas je 1998. pobijedila u grupi, dok je Ekvador bio koban 2002. godine. Jedina pobjeda protiv Južno Amerikanaca je upisana u Rusiji kada su Vatreni pregazili Messija i društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, loša iskustva imamo i protiv zemalja Srednje Amerike i Kariba. Dobro, doduše Meksiko je ta problematična selekcija koja nas je već dva puta dobrano rastužila. Prvo su nam Meksikanci napakostili na početku Mundijala 2002. godine, a ništa bolje za nas nije prošao ni susret 2014. kada su u zadnjem kolu porazili Kovačeve trupe s 3:1 i poslali nas iz Brazila kući ranije no što smo mislili. Pobjedu smo, naravno, upisali u mundijalskom debiju protiv Jamajke 1998.

Protiv selekcija iz Azije i Oceanije smo neočekivano slabi. Nije hrvatska reprezentacija upisala ni jedan poraz protiv momčadi iz ovih dijelova svijeta, ali remi protiv Japana i Australije nas je koštao prolaska 2006. godine u Njemačkoj. Nogometaše iz 'zemlje izlazećeg sunca' smo pobijedili 1998. te na taj način osigurali osminu finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno dobar omjer protiv Europljana

Ono što je vjerojatno najneobičniji dio dosadašnjih nastupa Hrvatske na svjetskim prvenstvima jest činjenica da smo od deset ogleda protiv europskih selekcija izgubili tek dva puta upisavši čak osam pobjeda ili prolaza dalje. Oba poraza su došla od jedne te iste reprezentacije, Francuske. A redom smo rušili Rumunjsku, Njemačku, Nizozemsku, Italiju, Island, Dansku, Rusiju i Englesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim, riječima statistika sugerira da bi Vatrenima najbolji ždrijeb bio onaj u kojem će dobiti po jednu europsku, afričku i azijsku reprezentaciju. Ono što bi svakako bilo dobro jeste izbjeći Francusku i Brazil iz prvog pota te Srbiju iz trećeg.

Dvije opcije za poželjeti

Statistički gledano najbolji ždrijeb bi bio onaj koji uključuje Katar kao nositelja grupe te Maroko iz treće jakosne skupine i najboljeg iz trolista Škotska, Ukrajina i Wales.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, povijest hrvatskih nastupa na svjetskim natjecanjima sugerira da, ako već ne možemo dobiti Katar iz prvog pota nitko ne bi imao ništa protiv Argentine. Statistički sasvim solidna grupa za Vatrene bi bila ona s Argentinom, Tunisom ili Malijem te Kanadom.

Ipak vidjet ćemo kako će se kuglice posložiti 1. travnja te hoće li nam sreća biti naklonjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo