EVO KAKO STOJE STVARI / Srbi žestoko reagirali na scene s Poljuda: Istražili smo moguće kazne, prijeti li Hrvatskoj crni scenarij?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pitanje je hoće li protiv HNS-a biti pokrenut disciplinski postupak

15.11.2021.
14:36
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na utakmici u Splitu, u direktnom srazu za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru između Hrvatske i Rusije, na tribinama su se vijorile zastave koje počinju bijelim poljem (to su - ustaška obilježja), što se jasno vidjelo u televizijskom prijenosu, pa se čeka hoće li ovim povodom reagirati UEFA. Mnogobrojni navijači su obilježjima Hrvatske napravili dobru uvertiru, ali je zato na samoj utakmici bilo i obilježja koja predstavljaju najcrnji period u povijesti Hrvatske i zloupotrebu nogometa za promociju ustaštva, zbog čega je Hrvatska i ranije imala problema.

Image
REAKCIJE IZ SUSJEDSTVA /

Srpski mediji traže kaznu za Hrvatsku: 'Hoće li UEFA reagirati na ovaj skandal na Poljudu'

Image
REAKCIJE IZ SUSJEDSTVA /

Srpski mediji traže kaznu za Hrvatsku: 'Hoće li UEFA reagirati na ovaj skandal na Poljudu'

Objavio je to srpski Kurir nakon pobjede Hrvatske protiv Rusije. Nisu u tom bili usamljeni jer je i Blic objavio sličan tekst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fare o ustaškim simbolima

"Na povijesnoj utakmicu koja je odlučivala o direktnom plasmanu u Katar, u Splitu su se vijorile zastave sa znamenjima ustaške NDH (prvo bijelo polje u šahovnici) što je bilo jasno viđeno i u televizijskom prijenosu. Ostaje vidjeti hoće li UEFA sankcionirati obilježja koja su se našla tijekom susreta u Splitu, jer je poznato kakav je stav UEFA-e o miješanju politike i sporta, posebno ako je u pitanju veličanje fašističke tradicije", navode.

Image
Foto: Profimedia

S lijeve strane vidi se grb s prvim bijelim poljem

Pitanje je sad što se točno smatra ustaškim obilježjem i je li svaka zastava s grbom koji počinje prvim bijelim poljem nužno ustaška. Fare (organizacija koja se bori protiv svih oblika diskriminacije u nogometu) je u svom 'Vodiču za nadgledanje diskriminacijskog znakovlja i simbola u europskom nogometu' jasno napisao što se smatra ustaškim znakovljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustaše su bili hrvatski fašistički pokret. Bili su uključeni u terorističke aktivnosti prije Drugog svjetskog rata i vladali su dijelom Jugoslavije, pod zaštitom nacista. Ustaški grb sadrži bijeli kvadrat u gornjem lijevom uglu, u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim grbom koji umjesto toga ima crveni kvadrat", pišu te dodaju napomenu:

Image

"Hrvatska trobojnica i šahovnica bez ikakvih ustaških obilježja ne smatraju se diskriminacijskim, uključujući i šahovnicu s prvim bijelim poljem. Službeni grb Republike Hrvatske povijesni je hrvatski grb čija je osnovica 25 naizmjeničnih crvenih i bijelih (srebrnih) polja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže UEFA?

A dođe li do pokretanja postupka protiv HNS-a evo kakvu bi kaznu mogli dobiti prema Članku 14 UEFA-ina Disciplinskog pravilnika koji se odnosi na rasizam i drugo diskriminirajuće ponašanje.

  1. Svaka osoba iz Članka 3 koja na bilo koji način povrijedi dostojanstvo osobe ili skupine osoba, uključujući na temelju boje kože, rase, vjerske ili etničke pripadnosti, spola ili seksualne orijentacije, kažnjava se suspenzijom u trajanju od najmanje deset utakmica ili suspenzijom za određeno vremensko razdoblje, ili joj se izriče neka druga odgovarajuća kazna.
  2. Ako se jedan ili više navijača saveza člana ili kluba upusti u ponašanje opisano u stavku 1, odgovoran savez član ili klub kažnjava se minimalno djelomičnim zatvaranjem stadiona.
Image
Foto: Profimedia

U desnom kutu vidi se sporni grb.

  1. U slučaju recidivizma primjenjuju se sljedeće disciplinske mjere:
    a. drugi prekršaj kažnjava se jednom utakmicom bez gledatelja i novčanom kaznom od 50.000 EUR; 1. srpnja 2020. UEFA-in Disciplinski pravilnik 2020. Stranica 13 od 44
    b. svaki sljedeći prekršaj kažnjava se s više od jednom utakmicom bez gledatelja, zatvaranjem stadiona, izgubljenom utakmicom bez borbe, oduzimanjem bodova i/ili diskvalifikacijom iz natjecanja.
  2. Ako okolnosti slučaja to zahtijevaju, nadležno disciplinsko tijelo može izreći dodatne disciplinske mjere odgovornom savezu članu ili klubu, kao što su igranje jedne ili više utakmica bez gledatelja, zatvaranje stadiona, izgubljena utakmica bez borbe, oduzimanje bodova i/ili diskvalifikacija iz natjecanja.
  3. Ako sudac prekine utakmicu zbog rasističkog i/ili diskriminirajućeg ponašanja, utakmica može biti proglašena izgubljenom bez borbe.
  4. Ranije navedene disciplinske mjere mogu se kombinirati s određenim uputama usmjerenima na sprječavanje takvog ponašanja.
Image

A evo što FIFA-in pravilnik kaže o istom u Članku 38 njihova pravilnika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskriminacija

  1. a) Svatko tko prezrivim, diskriminirajućim ili omalovažavajućim riječima ili djelima uvrijedi dostojanstvo osobe ili grupe osoba na račun rase, boje kože, jezika, vjere ili podrijetla bit će suspendiran za najmanje pet utakmica. Nadalje, izreći će se zabrana pristupa stadionu i novčana kazna u iznosu od najmanje 20.000 CHF. Ako je počinitelj službena osoba, novčana kazna će iznositi najmanje 30.000 CHF.

b) Kada nekoliko osoba (službene osobe i/ili igrači) iz istog kluba ili saveza istovremeno prekrše st. 1 a) ili postoje druge otežavajuće okolnosti, odnosnoj momčadi mogu se oduzeti tri boda u slučaju prvog prekršaja i šest bodova za drugi prekršaj; daljnji prekršaj može rezultirati prelaskom u nižu ligu. U slučaju utakmica kod kojih se ne dodjeljuju bodovi, momčad može biti diskvalificirana iz natjecanja.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Između igrača se vidi grb s prvim bijelim poljem.

a) Kada navijači momčadi prekrše st. 1 a) na utakmici, savezu ili klubu izreći će se novčana kazna od najmanje 30.000 CHF bez obzira na pitanje skrivljenog ponašanja ili skrivljenog previda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

b) Ozbiljni prekršaji mogu se kazniti dodatnim kaznama, posebice nalogom da se utakmica odigra bez gledatelja, proglašenjem utakmice izgubljene bez borbe ("par forfait"), oduzimanjem bodova ili diskvalifikacijom iz natjecanja.

3. Gledatelji koji prekrše stavak 1 a) ovog članka dobit će zabranu pristupa stadionu u trajanju od najmanje dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Članku 67 pak koji se odnosi na odgovornost za ponašanje gledatelja stoji:

Isticanje političkih slogana

  1. Savez ili klub domaćin odgovoran je za neprimjereno ponašanje gledatelja, bez obzira na pitanje kažnjivog ponašanja ili kažnjivog previda, te se ovisno o situaciji može kazniti novčanom kaznom. U slučaju ozbiljnih nereda mogu se izreći dodatne kazne.
  2. Gostujući savez ili gostujući klub odgovoran je za neprimjereno ponašanje svoje grupe vlastitih gledatelja, bez obzira na pitanje kažnjivog ponašanja ili kažnjivog previda, te ovisno o situaciji može biti kažnjen novčanom kaznom. U slučaju ozbiljnih nereda mogu se izreći dodatne kazne. Navijači koji se nalaze u gostujućem sektoru stadiona smatraju se navijačima gostujućeg saveza, osim ako se dokaže drugačije.
  3. Neprimjereno ponašanje uključuje nasilje prema osobama ili predmetima, paljenje zapaljivih predmeta i pirotehničkih sredstava, isticanje uvredljivih ili političkih slogana bilo koje vrste, izgovaranje uvredljivih riječi ili zvukova, ili upadanje na igralište.

Ako i ne bude pokrenut postupak protiv HNS-a zbog diskriminacijskog obilježja, lako bi Savez mogao dobiti kaznu zbog paljenja baklji. FIFA ih je nedavno kaznila sa 6500 švicarskih franaka zbog paljenja baklji i blokiranih stepenica na susretu sa Slovačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo