ŠEF UEFA-e NE PODRŽAVA NI ŠUKERA NI ŠIMIĆA: / 'Bude li tko od čelnika HNS-a osuđen, više neće moći raditi u nogometu'

30.11.2017.
13:55
Igor Kralj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi podupiremo HNS i onoga tko je zakoniti predsjednik saveza", kazao je Čeferin na konferenciji za novinare koju je održao na kraju dvodnevnog službenog posjeta Bosni i Hercegovini gdje je razgovarao s čelnicima Nogometnog saveza te zemlje kao i s nekim od državnih dužnosnika.

'Ne pada mi na pamet podržati bilo koga'

S Čeferinom se u srijedu na večeri u Sarajevu sastao i aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker, no predsjednik UEFA-e je sugerirao da to ne treba promatrati kao neku vrstu izravne potpore Šukerovoj kandidaturi za novi mandat. Odgovarajući na novinarska pitanja, Čeferin je kazao kako se nitko izvan hrvatskog nogometa ne može miješati u izbor predsjednika HNS-a.

"To ne može ni UEFA ni FIFA, niti bilo kakva politika", kazao je Čeferin.

Na pitanje o tvrdnjama Šukerova protukandidata Darija Šimića kako ima njegovu privatnu potporu u natjecanju za novog predsjednika HNS-a, Čeferin je odgovorio konstatacijom da mu takvo što ne bi palo na pamet.

"Ne znam što znači privatna potpora. Mi podupiremo izabranog predsjednika i za sada je to još Davor Šuker. Ne bi mi nikada palo na pamet da podržavam nekog kandidata. To bi bilo apsolutno protivno statutu UEFA -ei FIFA-e", rekao je Čeferin.

Nije mogao izbjeći ni pitanje o osobama u HNS-u protiv kojih se vode istrage zbog različitih kaznenih djela i protiv kojih su već pokrenuti i sudski postupci. Čeferin je kazao kako se ta zbivanja prate u UEFA-i a ako bi netko bio pravomoćno osuđen, to bi onda automatski značilo njegovu eliminaciju iz nogometnih struktura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Znamo da su postupci protiv nekih članova HNS-a pokrenuti. Za mene kao pravnika je presumpcija nevinosti bitna stvar, no ako bi netko bio osuđen, onda on apsolutno ne može djelovati u nogometu", istaknuo je Čeferin.

'Prerano je za regionalnu ligu'

Komentirao je i odustajanje od gradnje nogometnog kampa u Hrvatskoj. Rekao je kako nije ni znao da se od tog projekta odustalo, dodajući da je Hrvatska "nogometni fenomen" pa bi joj jedan takav kamp svakako trebao jer nogometna infrastruktura ni u Hrvatskoj "nije neki biser". Odgovarajući na pitanje o mogućoj uspostavi regionalne nogometne lige, Čeferin je rekao kako se o tome tijekom njegova boravka u Sarajevu uopće nije razgovaralo. Dodao je da je u ovoj regiji to pitanje vezano za iste dvojbe kao i drugdje, no ima i nekih specifičnosti. Ključna je dvojba bi li takvo što štetilo nacionalnim ligama, a jugoistok Europe je dodatno kompliciran jer ima i sigurnosnih problema.

"Puno je stvari koje ukazuju kako je prerano da bismo se time bavili", kazao je predsjednik UEFA-e.

Osvrćući se na problem huliganizma na stadionima u regiji, Čeferin je napomenuo da brojne zemlje imaju tu poteškoću.

"Teško se UEFA može boriti protiv toga. Možda same kazne nisu jedino sredstvo protiv toga. Očito treba odgajati mlade ljude da tako ne ide pa ćemo vidjeti u budućnosti kako će to ići", bilo je sve što je Čeferin mogao preporučiti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali