Legenda Vatrenih / Robert Jarni eksluzivno za RTL.hr: Planira li povratak na trenersku klupu, o Livaji i Hajduku...

Jarni je glavni trener stručnog stožera sportsko-zabavnog reality showa - Utakmice života. Tim povodom, dobili smo priliku razgovarati s ovim legendarnim nogometašem.

30.5.2022.
9:00
VOYO logo

Robert Jarni jedan je od najvećih imena u povijesti hrvatskog nogometa. Rođen 1968. godine, Jarni je bio ključna karika hrvatske nogometne reprezentacije u 1990-im godinama, a postigao je i impresivnu međunarodnu karijeru.

Svoju karijeru počeo je u Hajduku, a zatim je prešao u Italiju. Najprije je igrao za Bari, a kasnije je prešao u Torino. Nakon godinu dana prelazi u ljutitog gradskog rivala, Juventus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem 20. stoljeća Jarni je zaigrao i za Kraljevski klub, madridski Real, koji je za vikend osvojio 14. naslov Lige prvaka. Jarni je za Vatrene upisao 80 nastupa, a nakon kraja igračke karijere primio se trenerskog posla.

Počeo je 2007. s Hajdukom, a posljednji staž bio mu je s NorthEast Unitedom u Indiji. Jarni je glavni trener stručnog stožera sportsko-zabavnog reality showa - Utakmice života. Tim povodom, dobili smo priliku razgovarati s ovim legendarnim nogometašem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Glavni ste trener stručnog stožera u utakmici života. Kao osoba s nogometnim iskustvom od 40 godina, što trenerskom i što igračkog, sigurno imate oko za prepoznati talent. Što odvaja one najbolje od onih dobrih?

"Pa, odvajaju ih dvije stvari - to su tehničko-taktičke stvari. U ovom našem showu su više-manje igrači iz treće lige. Znači, zaista moraju imati sreće da imaju jednog trenera koji zna raditi i koji ih može podučiti tome."

2.  Najboljeg igrača čeka jednogodišnji ugovor s hrvatskim prvoligašem, NK Istrom 1961. Radi se o uistinu odličnoj prilici za sve mlade igrače koji se nisu našli na radaru klubova, koji savjet dajete mladićima uoči događaja?

"Dosta sam puta govorio, vidim da su neki malo uplašeni. Trebaju vjerovati u sebe, trebaju pokazati ono svoje ja. Nema ništa drugo nego mrkotrpno raditi. Ponekad padneš, ponekad se digneš, ali zato moraš biti jak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

3. Utakmica života jedinstven je sportsko-zabavni reality show. Smatrate li da bi se na televiziji trebalo naći više sličnih projekata i može li to potaknuti rast sporta među mladima u Hrvatskoj?

"Definitivno da, mislim da je ovo jedna fantastična emisija koju je započeo Gosp. Ivan Rukavina. Nadam se da će biti još takvih emisija jer mislim da će biti puno šira lepeza igrača. Možda netko nije za prvu ligu, možda je za drugu, ali mogu se primjetiti i vidjeti."

"Nekad davno su učitelji tjelesnog odgoja dojavljivali u klubove koji su igrači dobri, pa kada se igralo školsko prvenstvo oni bi dolazili gledati. Nažalost, toga više danas nema. Jako je teško doći do pravih igrača, treba proputovati i vidjeti sve hrvatske klubove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Posljednji klub kojeg ste trenirali bio je NorthEast United u Indiji. Planirate li se uskoro vratiti u trenerske vode, možda u HNL...?

"Pokušavam već dovoljno dugo. Međutim, jako je teško s obzirom na koronu koja je poremetila apsolutno sve. Ja nikad ne odustajem i nastavit ću dalje, nadam se da ću ubrzo naći neki posao."

5. Kako komentirate rasplet ovogodišnjeg hrvatskog prvenstva? Dinamo se namučio za naslov prvaka, a Hajduk je konačno napravio skok i pokazao pravu kvalitetu.

"Napravio je jedan ogroman skok definitivno. Međutim, bili su tako blizu. Mislim da je presudila ona utakmica protiv Slaven Belupa, kada je ostalo neriješeno. Tu nisu igrali ni Kalinić ni Livaja. Nažalost, nismo uspjeli doći do prvog mjesta. Međutim, sretni smo i prezadovoljni s kupom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

6. Livaja je ove sezone zabio 28 pogodaka i time imao jednu od najboljih individualnih sezona u povijesti HNL-a. Radi li se o pravom vođi za splitski klub u narednim godinama?

"On je to pokazao, bez njega je teško napraviti bilo kakvu šansu. Vidjeli smo i u finalu kupa kako je odigrao utakmicu. On je taj koji je vođa na terenu, on je taj koji je pokazao svojim primjerom kako se nosi bijela majica."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo