RAKITIĆEVI RODITELJI O IVANOVOJ ODLUCI DA IGRA ZA HRVATSKU: / 'Prijetili su nam, najgore je bilo kad bi stigla njegova slika s crnim križem'

Image
Foto: Profimedia

Švicarska je htjela imati Ivana Rakitića u svojoj reprezentaciji, ali on je odabrao Hrvatsku

20.4.2020.
21:54
Profimedia
VOYO logo

U novoj epizodi dokumentarca Hrvatske radiotelevizije Junaci našeg doba, koji prati put hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2018. tema su bile utakmice s Danskom i Rusijom, ali su i otkriveni dosad nepoznati detalji o proslavljenom Vatrenom Ivanu Rakitiću.

Image
RAKITIĆ OTKRIO S KOJIM OD IGRAČA BARCELONE NAJVIŠE RAZGOVARA: /

'Pomažemo si oko svega...'

Image
RAKITIĆ OTKRIO S KOJIM OD IGRAČA BARCELONE NAJVIŠE RAZGOVARA: /

'Pomažemo si oko svega...'

Rakitić je odrastao u Švicarskoj, a sa 16 godina je potpisao ugovor s Baselom. Njegova majka se sjeća događaja kada je Ivana htio dovesti engleski Chelsea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Ivan Rakitić

"Donijeli su kovčeg pun novca, sjećam se da je to bio neki visoki čovjek. Nije to lagano i povuče te. Mi smo tada u džepu imali deset franaka", rekla je majka, a otac se nadovezao: "Rekao sam da može otići kad postane kapetan, ne ranije."

Krenuo u Baselu

Rakitić je ponikao u Baselovom omladinskom pogonu, a u klubu se zadržao do 2007. godine, kada je prešao u njemački Schalke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarci su htjeli da Ivan igra za njihovu reprezentaciju, no nisu u tome uspjeli i 2007. je debitirao za Vatrene.

"Švicarska nam je sve dala, ali u nama je sijala jedna vatra o kojoj se nije pričalo, ali se znalo. U našoj katoličkoj obitelji se uvijek znalo od kud smo i Ivan je znao od kud su njegovi roditelji, no on je odluku trebao donijeti sam", otkrio je njegov otac Luka i zatim progovorio o ključnom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika odluka

"Ivan je otišao u sobu i rekao da će nazvati Bilića i Kuhna koji je tada vodio Švicarsku. Nakon što je izašao pitao sam ga što je odlučio, a on je rekao 'Ono što tvoje srce hoće'. To mu nikada neću zaboraviti", rekao je Luka.

Zbog te odluke o nastupanju za Hrvatsku Rakitićevi su doživjeli neugodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo je prijetnji'

"Nisu to dobro prihatili, navijači su se okupili oko nas pola sata nakon što je odluka objavljena na radiju", otkrio je Luka, a Kata je nastavila: "Najgore mi je bilo kada bi mi stigla Ivanova slika s crnim križem preko nje. Bilo je prijetnji, no izdržali smo."

"Nadam se da Švicarci danas razumiju da to nije bila odluka protiv Švicarske nego za Hrvatsku", zaključio je Luka Rakitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo