TITULE I ZVJEZDICE / Petokraka iznad grba: Urugvaj osvojio dva naslova, a ima četiri zvjezdice na dresu! Evo i zašto

Image
Foto: Grafika Danas.hr

Osvojili su prvo službeno svjetsko prvenstvo 1930. koje se igralo kod njih, a potom su dvadeset godina kasnije kreirali možda i najveću senzaciju u povijesti SP-a pobijedivši u finalu Brazil na Maracani pred više od 170 tisuća ljudi. Od tada su se do polufinala dolazili još tri puta, ali su ostajali bez ikakve medalje. Ipak, Urugvajci s ponosom na svom dresu nose čak četiri zvjezdice i mnogi se pitaju zašto

17.12.2022.
9:55
Grafika Danas.hr
VOYO logo

Zvjezdica ili više njih iznad grba nacionalnog saveza ponos je svakog osvajača Mundijala. Brazil ima čak pet zvjezdica s pet krakova, a prije utakmice s Hrvatskom, mediji i javnost su imali veliku debatu oko toga gdje će smjestiti šestu kada se Neymar i društvo okrune novom svjetskom titulom. Zahvaljujući Vatrenima, imat će Brazilci najmanje četiri godine da se pozabave ovim pitanjem.

Dok se Peleovi sunarodnjaci bave planiranjem, mi ćemo se pozabaviti jednom anomalijom vezanom za temu zvjezdica na dresovima svjetskih prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Mračna povijest Mundijala /

Oni su najgora momčad u povijesti SP-a: Cijeli svijet im se smijao, a krili su jezivu tajnu

Image
Mračna povijest Mundijala /

Oni su najgora momčad u povijesti SP-a: Cijeli svijet im se smijao, a krili su jezivu tajnu

Mali nogometni gigant

Urugvaj je najmanja zemlja čija je reprezentacija došla do titule. Osvojili su prvo službeno svjetsko prvenstvo 1930. koje se igralo kod njih, a potom su dvadeset godina kasnije kreirali možda i najveću senzaciju u povijesti SP-a pobijedivši u finalu Brazil na Maracani pred više od 170 tisuća ljudi.

Od tada su se do polufinala dolazili još tri puta, ali su ostajali bez ikakve medalje. Ipak, Urugvajci s ponosom na svom dresu nose čak četiri zvjezdice i mnogi se pitaju zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potrazi za odgovorom moramo se vratiti gotovo stoljeće unatrag u period prije prvog službenog svjetskog prvenstva.

Tajna olimpijskih igara

Naime, nogometaši ove male zemlje iz Južne Amerike su 1924. i 1928. osvajali nogometne turnire na Olimpijskim igrama u Parizu i Amsterdamu. Treba istaknuti kako su ta dva turnira uistinu službeno prepoznata kao predhodnica Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta dva nogometna turnira na OI imaju nekoliko važnih karakteristika koje ih razlikuju od sličnih natjecanja prije i poslije. Administrativnos u vođena od strane FIFA-e i nogometnih saveza zemalja domaćina, a uz to su to bili prva olimpijska natjecanja otvorena i za profesionalne sportaše.

Upravo zbog toga su 1992. godine Urugvajci izvojevali službenu dozvolu krovne nogometne organizacije da na svoj dres dodaju još dvije zvjezdice. Veliku su ulogu u tome imali stručnjaci za povijest nogometa i sportski novinari koji su kopajući po arhivima došli do dokaza da je FIFA u tom periodu prepoznavala te Olimpijske igre kao ekvivalent Svjetskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Grafika Danas.hr

FIFA-ini kontradiktorni stavovi

Zahvaljujući toj borbi Urugvajcima je prvenstvo u Kataru peto uzastopno na kojem imaju čast nositi dres s četiri zvjezdice. Inače, FIFA ima vrlo stroga pravila oko ovog pa je tako 2018. Egipćanima naređeno da s dresova skinu sedam zvjezdica koje su standardan dio njihove opreme zahvaljujući titulama prvaka Afrike.

Također, činjenica je da sama FIFA nerijetko ima kontradiktorne stavove o nogometnim natjecanjima u 20-im i 30-im godinama 20. stoljeća. Jedan detalj iz bliže povijesti sugerira kako unutar krovne svjetske nogometne organizacije i dalje postoje neslaganja oko statusa turnira 1924. i 1928. na koje se Urugvajci pozivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, godinu dana prije prvenstva u Kataru procurili su u javnost mailovi iz kojih je razvidno da je na Pumu, službenog sponzora reprezentacije Urugvaja, izvršen pritisak iz FIFA-e da ukloni dvije zvjezdice s dresa. Ipak, Urugvajci su se uspjeli izboriti za ono što smatraju da je njihovo pravo te će zvjezdice po svemu sudeći i u budućnosti ostati tamo gdje su sad.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo