BIT ĆE OVO LUDA UTAKMICA / Ovako je Hrvatska do sada prolazila protiv Furije: Vatreni su kraljevi produžetaka, ali jedini koji su im uspjeli stati na put su Španjolci

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Posljednji put hrvatska i španjolska vrsta su igrale u osmini finala EP-a 2021., a Španjolska je u ludoj utakmici pobijedila 5:3 nakon produžetaka

18.6.2023.
9:46
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Španjolske odigrat će danas u Rotterdamu svoju desetu međusobnu utakmicu, ovaj put za naslov u Ligi nacija. Španjolska zasad vodi s 5:3 u pobjedama, dok je jedan susret završio bez pobjednika. Prve četiri utakmice su bile prijateljske, a sljedećih pet službene. Gledajući samo službene oglede, Španjolska je upisala tri, a Hrvatska dvije pobjede.

Prvi španjolsko-hrvatski ogled odigran je u ožujku 1994. u Valenciji, gdje je Hrvatska pobijedila 2:0 golovima Davora Šukera i Roberta Prosinečkog. Španjolci do te utakmice nisu bili poraženi u 20 utakmica na svom terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNAJU ONI PROTIV KOGA IGRAJU /

Španjolci biranim riječima o Vatrenima: 'Dalić kao katolički ideolog Hrvata juriša na nebo. Nogometna povijest promijenila se njegovim dolaskom'

Image
ZNAJU ONI PROTIV KOGA IGRAJU /

Španjolci biranim riječima o Vatrenima: 'Dalić kao katolički ideolog Hrvata juriša na nebo. Nogometna povijest promijenila se njegovim dolaskom'

Šuker zabio prvi gol na stadionu u Sevilli

Pet godina poslije uslijedio je novi prijateljski susret u Sevilli, a Hrvatska je uveličala proslavu otvaranja Olimpijskog stadiona u glavnom gradu Andaluzije. Domaćin je pobijedio 3:1, a prvi gol na novom stadionu zabio je Davor Šuker u devetoj minuti. Strijelci za domaćine bili su Vicente Engonga (34.), Fernando Hiero (48.- 11 m) i Daniel Garcia (84.).

Treći susret, ponovo prijateljski, uslijedio je u veljači 2000. u Splitu, a sve je završilo bez golova. Posljednju prijateljsku utakmicu ove dvije reprezentacije su odigrale u Ženevi u lipnju 2006., a španjolska vrsta je pobijedila 2:1. Niko Kranjčar je doveo Hrvatsku u vodstvo u 14. minuti, a rezultat su preokrenuli Pernia (62.) i Torres (90+2.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska bolja u prvoj službenoj utakmici

Prvi pravi natjecateljski dvoboj uslijedio je 2012. godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, a Španjolska je slavila 1:0 golom Jesusa Navasa u 88. minuti. Hrvatska se nakon tog poraza vratila kući, dok su Španjolci stigli do finala i u borbi za zlato deklasirali Italiju, obranivši naslov prvaka osvojen četiri godine ranije na prvenstvu u Austriji i Švicarskoj.

Hrvatska je uzvratila Španjolcima na Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj ostvarivši pobjedu u skupini 2:1. Španjolska je povela golom Alvara Morate (7.), no Hrvatska je okrenula rezultat golovima Nikole Kalinića (45.) i Ivana Perišića (87.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Težak poraz u Ligi nacija

Uslijedila su dva susreta u Ligi nacija. U rujnu 2018. Španjolska je deklasirala Hrvatsku 6:0, što je najteži poraz hrvatske reprezentacije u povijesti. Golove za španjolsku vrstu zabili su Saul Niguez (24.), Marco Asensio (33.), Lovre Kalinić (35.-ag), Rodrigo (49.), Sergio Ramos (57.) i Isco (70.).

U uzvratu u studenom u Zagrebu Hrvatska je pobijedila 3:2, a gol za pobjedu zabio je Tin Jedvaj u trećoj minuti sudačke nadoknade. Bio je to njegov drugi gol na utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put hrvatska i španjolska vrsta su igrale u osmini finala EP-a 2021., a Španjolska je u ludoj utakmici pobijedila 5:3 nakon produžetaka. Hrvatska je povela, Španjolska je uzvratila s tri gola u nizu, da bi Dalićevi odabranici golovima u 85. i 90+2. minuti uspjeli izboriti produžetak. U dodatnih pola sata Španjolska je zabila dva gola za konačnih 5:3.

Inače, Hrvatska je bila uspješna u produžecima u šest od sedam slučajeva, a jedini put kada Vatreni nisu slavili je upravo kada su igrali protiv Španjolske na Euru 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo