DELE ALLIJEVO PRIZNANJE SVE POKRENULO / Otkriveni novi problemi igrača s ovisnošću o tabletama za spavanje u Engleskoj: 'Nije iznenađenje'

Image

U četvrtak je Daily Mail razgovarao s izvorima u vrhunskim klubovima i klubovima Championshipa koji su priznali da znaju za igrače koji su redovito uzimali tablete

14.7.2023.
10:00
VOYO logo

Klubovi Premier lige i EFL poduzimaju korake u borbi protiv sve većeg problema ovisnosti nogometaša o tabletama za spavanje.

Sve više onih koji su uzimali tablete

Dele Allijevo priznanje da je postao ovisan o lijeku gurnulo je problem u javnost i otvorilo moguću Pandorinu kutiju. Britanski Daily Mail zna za još jednog nogometaša koji je igrao Premier ligu i predstavljao Englesku, da je imao problema s tabletama za spavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DOŠLO JE VRIJEME DA VAM SVE KAŽEM' /

Engleska nogometna zvijezda šokirala priznanjem o ovisnosti: 'Bio sam ovo ljeto na odvikavanju'

Image
'DOŠLO JE VRIJEME DA VAM SVE KAŽEM' /

Engleska nogometna zvijezda šokirala priznanjem o ovisnosti: 'Bio sam ovo ljeto na odvikavanju'

U četvrtak je Daily Mail razgovarao s izvorima u vrhunskim klubovima i klubovima Championshipa koji su priznali da znaju za igrače koji su redovito uzimali tablete. Lijek Zopiclone - spomenuti britanski medij je istaknuo kao lijek koji igrači često uzimaju. Na stranicama NHS-a navodi se kao lijek za suzbijanje nesanice. Nuspojave uključuju amneziju, halucinacije i depresiju.

'Popijete kako biste zaspali'

Jedan insajder je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije novi problem. Igrač bi tražio od klupskog liječnika dozu dan prije utakmice kako bi lakše zaspao te noći. Reći će da su im djeca prebučna ili da ne mogu spavati noć prije utakmice jer stalno razmišljaju o utakmici. Ako igrate tri utakmice tjedno, to su tri doze. Ako imate večernju utakmicu, možda popijete još jednu dozu kad dođete kući jer vam adrenalin raste i ne možete spavati."

Kako djeluju tablete za spavanje? Najčešće propisivane tablete za spavanje u Ujedinjenom Kraljevstvu su zolpidem, zopiklon i benzodiazepini — tablete od 2-10 mg koje usporavaju moždanu aktivnost, da bi se korisnik osjećao pospano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi lijekovi mogu pružiti učinkovito privremeno rješenje za nesanicu, ali i izazvati ovisnost. Kratkoročni učinci ovisnosti o tabletama za spavanje uključuju zbunjenost, pospanost i nespretnost.

Ozbiljne posljedice

U slučaju kroničnih ovisnosti mogu se pojaviti ozbiljniji problemi poput bolesti jetre, zatajenja disanja i suicidalnih misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, to su četiri doze; više od polovice tjedna koristite tablete za spavanje. Nije iznenađenje da igrači postaju ovisni. Engleski nogomet, međutim, počinje shvaćati problem. "

Mail Sport doznaje da je barem jedan klub Premier lige zaposlio službenika za brigu o igračima čija je zadaća čuvati mentalno zdravlje nogometaša. Naš izvor je dodao: 'Klubovi su sada puno uključeniji, ali uvijek postoji tanka linija između performansi igrača na terenu i njegova općeg blagostanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako igrač traži tablete jer to znači da mu pomažu da bolje igra, tu postoji velika dilema za medicinsko osoblje."

Klubovi Premier lige, uključujući Arsenal, tražili su savjet od stručnjaka za spavanje o tehnikama koje bi nogometašima pomogle da spavaju noću. Kao alternativu Zopiklonu, neki klupski liječnici daju slabiji hormon melatonin. U svom bombastičnom intervjuu, Alli je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ima toga dosta'

"To je nešto što se vrti okolo više nego što ljudi shvaćaju u nogometu, ima toga dosta. Nadam se da ću to što ću govoriti o tome pomoći ljudima. S našim rasporedom imate utakmicu, morate ustati rano ujutro da biste trenirali, imate sav adrenalin, pa je ponekad u redu uzeti tabletu za spavanje i biti spreman za sljedeći dan. Ali kad si slomljen, kao što sam ja, to očito može imati suprotan učinak."

Novi MMA spektakl, FNC Armagedon, očekuje nas u subotu, 22. srpnja, a prijenos uživo moći ćete pratiti putem PLAY Premium platforme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo