'Neki se iz straha ne zele solidarizirati s Hajdukom!'

2.12.2014.
15:45
VOYO logo

"Svi zajedno cemo pokusati pronaci pravni okvir za promjenu nekoliko clanaka i stavaka u Zakonu o sportu da bi se sistem biranja skupstina i predstavnickih tijela uredio, u sto skorijem roku, na pravedniji nacin i to na svim nivoima. Drugi je zakljucak da ce Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta razgovarati s Ministarstvom unutarnjih poslova vezano za Zakon o sprecavanju nereda na sportskim natjecanjima, s posebnim osvrtom na clanak 32, tocka 7, za koju povjerenstvo smatra da je diskriminirajuca. Ne osporavamo pravo policiji da donosi svoje mjere, odnosno da radi svoje liste onih za koje smatraju da ne bi trebali biti na utakmicama. No, smatramo da je diskriminirajuce da to radi organizator ili netko u ime organizatora, odnosno distrubuteri karata. To je sirok pojam koji dozvoljava razlicite manipulacije", iznio je glavne zakljucke sastanka splitski gradonacelnik Ivo Baldasar.

//www.youtube.com/embed/ekDjbf9fmIg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar iznio je svoje dojmove satanka.

"Imali smo vrlo konstruktivan razgovor s predstavnicima Hajduka i Grada Splita. Oni su nas upozorili na probleme koji ih tiste. Mi cemo napraviti sve da te probleme rijesimo. Nastavit cemo dijalog, razgovarat cemo i s ostalim dionicima sustava. Razgovarat cemo s predstavnicima MUP-a, razgovarat cemo i s predstavnicima HNS-a, a mislim da bi bilo razumno u najskorijem mogucem roku pristupiti promjenama, razmotriti mogucnosti promjene Zakona o sportu, kojima cemo definirati pravedniji nacin izbora tijela sportskih krovnih organizacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kakvim promjenama Zakona o sportu se radi pojasnio je ministar uprave Arsen Bauk.

"U ovom trenutku je Savez sastavljen od predstavnika Zupanijskih saveza koji su sastaljeni kao savezi klubova. Svaki klub ima jedan glas. Njihov zahtjev je da se na drugaciji nacin valorizira vrijednost glasa pojedinih klubova u njihovim maticnim savezima i da se napravi jedan posten sustav. Vjerujem da necu krivo reci da je u tom postenom sustavu Hajduk spreman biti i porazen, ali u postenoj utakmici, jer je Hajduk tako oduvijek funkcionirao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje "postoji li politicka volja za takve promjene", Bauk je odgovorio da postoji kod politickih struktura koje zastupaju vladajucu vecinu u Saboru, a koji nisu toliko zastupljeni u vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza.

"Mi imamo depolitizirani HNS cije vodstvo cine samo clanovi jedne stranke, koji je pod dominatnim utjecajem vodstva jedne stranke i ciji se predsjednik cudom cudi kako ima toliko puno clanova njegove stranke u vodstvu Saveza. I onda, umjesto da rjesava te probleme i da iznese svoj stav, govori o tome da ne bi trebalo svadati sjever i jug. Ok, pa nek' svojima kaze da ne svadaju", poentirao je ministar Bauk aludirajuci na nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonacelnik Baldasar rekao je da ovakve zakonske promjene zahtjevaju odredenu tehnicku pripremu i konzultacije te istaknuo nadu da bi se one mogle dogoditi u sljedeca dva mjeseca.

"Nismo razgovarali o ostavkama, ali smo ukazali na probleme u Hrvatskom nogometnom savezu i trazili izmjenu zakonske regulative, jer mislim da je u ovom trenutku to najvaznije. Kucu treba graditi iz temelja. Izgradnjom sustava cemo napraviti postenije i ravnopravnije odnose u hrvatskom nogometu. I ne samo u nogometu. Govorimo o svim sportovima u Hrvatskoj", istaknuo je predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbic kojeg ne cudi sto Hajdukova incijitava nije naisla na siru javnu potoporu kod nogometnih prvoligasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cetiri prvoligasa su se na neki nacin izjasnika i dala nam podrsku. Nazalost, imam osjecaj da se drugi pomalo i boje nekakvih negativnih reprekusija, sto im se moze dogoditi ako se solidariziraju s Hajdukom."

Brbic je najavio razgovore Hajduka s vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza, ali nije mogao precizirati kad ce se oni dogoditi, dok je splitski gradonacelnik postavio legitimno pitanje "gdje je predsjednik HNS-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakva je to organizacija koja deset dana od pojavljivanja ozbiljnih problema, koji su zaokupili cijelu hrvatsku javnost, ne oglasavaju i ne daju odgovore. Oni ce se pozvati na autonomiju. U redu, oni su autonomni, ali zive u ovoj drzavi i dijele sudbinu svih nas. U kojoj se to autonomiji mogu ponasati na ovaj nacin, ignoratski prema Gradu Splitu, prema dva, tri ministarstva, jednom velikom dijelu javnosti i svima ostalima", retoricki se zapitao Ivo Baldasar.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo