NOGOMETNI PUT hrvatskih finalista / Od Istre i Bijelog Brda do finala Europske lige: Jakić i Barišić u seviljskom obračunu

Image
Foto: PROFIMEDIA

Finale Europa lige pratite u programu RTL2. Uvodna emisija počinje u 20.20, a utakmicu možete gledati od 21 sat.

18.5.2022.
12:35
PROFIMEDIA
VOYO logo

Njemački Eintracht iz Frankfurta i škotski Glasgow Rangers danas će se u 21 sat susresti u finalu Europske lige, nekadašnjeg Kupa UEFA-e. Bit će to pedeseto izdanje drugog najjačeg kontinentalnog natjecanja osnovanog 1971. godine, a ugostit će ga stadion Ramon Sanchez-Pizjuan u Sevilli. U finalu će igrati i dva hrvatska reprezentativca, Kristijan Jakić za Eintracht Frankfurt i Borna Barišić za Rangers.

Image
JAKIĆ PROTIV BARIŠIĆA /

Sve što trebate znati o finalu Europske lige između Eintrachta i Rangersa: Nitko ih nije očekivao, a sada mogu ući u povijest

Image
JAKIĆ PROTIV BARIŠIĆA /

Sve što trebate znati o finalu Europske lige između Eintrachta i Rangersa: Nitko ih nije očekivao, a sada mogu ući u povijest

Kristijan Jakić je karijeru započeo u mlađim uzrastima klubova Mračaj i RNK Split. Dvije godine je proveo u seniorskoj momčadi Splita, a 2017. prelazi u Lokomotivu. Kratko je bio na posudbi u Istri, a svoje najbolje partije u klubu s Kajzerice pružao je pod vodstvom Gorana Tomića u povijesnoj sezoni kada su Lokosi završili drugi u prvenstvu i stigli do finala kupa. Za Dinamo je potpisao u transferu vrijednom 1.2 milijuna eura. Nakon odlične sezone na Maksimiru, proljeća u Europi i dvostruke krune, ostvario je transfer u Eintracht iz Frankfurta. Jakić je formalno otišao na jednogodišnju posudbu, ali uz obavezan otkup koji će iznositi sedam milijuna eura. Dinamo ima i 30 posto od sljedeće prodaje. Nakon potpisa za Eintracht, ubrzo mu je došao i poziv Zlatka Dalića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakić je Imoćanin, dolazi iz Runovića, ali je od rođenja bio Dinamovac. Ljubav prema plavoj boji prenio mu je otac. Njegov današnji protivnik i suigrač iz reprezentacije, Borna Barišić, također je Dinamovac od malih nogu. Poznata je i ona njegova priča kako je na prvi trening Osijeka došao u Dinamovoj opremi.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/6959968a-d693-11ec-95bb-967ff81fbc19/original

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Barišić je Čepinac i prošao je nogometnu školu Osijeka. Nakon teške ozljede koljena htio se ostaviti nogometa, a bio je u Bijelom Brdu kada su igrali u trećoj ligi. Tamo je čak jedno vrijeme bio rezerva. Nakon te epizode vratio se u Osijek gdje je došao do kapetanske trake. Zahvaljujući odličnim igrama, zapazili su ga u Dinamu, ali je za Modre upisao samo jedan službeni nastup i to baš protiv svog Osijeka. Zbog manjka minutaže odlazi na posudbu u Lokomotivu, a onda se vraća u Osijek iz kojeg je kasnije ostvario transfer u Rangers za 2.45 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nekim najavama, očekuje se po 100 tisuća navijača u Sevilli s obje strane. Svaki klub je na raspolaganje dobio 10 000 ulaznica, ali to je premala brojka za sve one koji žele uživo pogledati veliko finale. Pobjednik Europske lige izborit će Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo