JAKIĆ PROTIV BARIŠIĆA / Sve što trebate znati o finalu Europske lige između Eintrachta i Rangersa: Nitko ih nije očekivao, a sada mogu ući u povijest

Image
Foto: PROFIMEDIA

Finale Europa lige pratite u programu RTL2. Uvodna emisija počinje u 20.20, a utakmicu možete gledati od 21 sat.

17.5.2022.
21:34
PROFIMEDIA
VOYO logo

Njemački Eintracht iz Frankfurta i škotski Glasgow Rangers će se u srijedu u 21 sat susresti u finalu Europske lige, nekadašnjeg Kupa UEFA-e. Bit će to pedeseto izdanje drugog najjačeg kontinentalnog natjecanja osnovanog 1971. godine, a ugostit će ga stadion Ramon Sanchez-Pizjuan u Sevilli.

Na ovom velebnom zdanju su odigrane brojne velike utakmice, a možda najupečatljivije je bilo finale Kupa prvaka 1986. u kojem je Steaua Bukurešt iznenadila Barcelonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
samo na RTL-u /

Borna Barišić i Kristijan Jakić u borbi za najveći trofej u karijeri: Dvoboj hrvatskih reprezentativaca pratite na RTL-u

Image
samo na RTL-u /

Borna Barišić i Kristijan Jakić u borbi za najveći trofej u karijeri: Dvoboj hrvatskih reprezentativaca pratite na RTL-u

I ovog puta nakon duge kampanje u finalu imamo dva kluba koja je rijetko tko vidio u Sevilli na finalu. Naime, Eintracht u domaćem prvenstvu ne briljira te drži tek 11. mjesto u Bundesligi i udaljen je čak deset bodova od mjesta koje vode u Europu iduće sezone. S druge strane Glasgow je ponovno došao na trag stare slave nakon što je nakon bankrota bio izbačen čak u 4. ligu. Kroz nekoliko sezona su se dizali s dna no ove sezone opet gledaju u leđa Celticu te ih definitivno nitko nije vidio u finalu na početku sezone. Ipak, i jedni i drugi su tu.

Eintracht neokrznut do finala

Njemačka momčad je svoj put započela u grupi s Olympiacosom, Fenerbahceom i Antwerpenom te je bez poraza s prvog mjesta prošla direktno u osminu finala. Upisali su Jakić i suigrači tri pobjede i tri remija, a u osmini finalu su u dvije utakmice eliminirali Betis s ukupnih 3:2. U četvrtfinalu se činilo da je njihovom putu došao kraj kada se s druge strane našla Barcelona no ekipa iz Frankfurta je imala drugačije planove. Prvo su kod kuće odigrali 1:1 da bi pred ogromnim brojem svojih navijača na Camp Nou šokirali Xavia s 2:3 nakon što su vodili 0:3 sve do isteka regularnog dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Više od same pobjede nad slavnom Barcelonom iznenadila je nevjerojatna mobilizacija Eintrachtovog navijačkog tijela koje je doslovno okupiralo glavni grad Katalonije i epski stadion. U polufinalu više nitko nije mogao reći da su Nijemci autsajderi iako im je na noge stigao vrlo raspoloženi West Ham. Još jednom su Jakić i suigrači imali fanatičnu podršku navijača te su s ukupnih 3:1 pronašli svoj put u finale gdje ih čeka Glasgow.

Škoti nakon kiksa na početku sezone šokirali Europu

Škoti su, pak, imali svoj vrlo uzbudljiv put do završnice. Oni su morali odigrati znatno više utakmica do završnice, jer su počeli svoju kampanju u trećoj kvalifikacijskoj rundi u kojoj su ispali od švedskog Malmoa s ukupnih 4:2. Potom su u posljednjem krugu kvalifikacija za Europa ligu tijesno izbacili armenski Alashkert s ukupnih 1:0. U tom trenutku nitko nije vjerovao da će Rangersi doći do same završnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

U grupi s Lyonom, Brondbyjem i češkom Spartom prošli su u nokaut fazu kao drugi iza Francuza. No tada počinje škotski show. Prvo su s ukupnih 6:4 izbacili favoriziranu Borussiju iz Dortmunda, a potom je pala i Crvena zvezda. U četvrtfinalu su porazili Bragu da bi u polufinalu iznenadili još jednu njemačku supermomčad – RB Leipzig.

Rangersi najčešće u Europi igraju protiv Nijemaca

Eintracht i Rangers imaju po jedan europski trofej u svojim vitrinama. Škoti su osvojili 1972. godine Kup pobjednika kupova pobjedom 3:2 protiv Dinama iz Moskve, a Eintrecht se okitio naslovom pobjednika Kupa UEFA u svenjemačkom finalu protiv Borussije iz Monchengladbach 1980. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova su se dva kluba u europskim natjecanjima susrela samo jednom i to u polufinalu Kupa prvaka 1959./1960. kada su Nijemci bili bolji s ukupnih 12:4 u dvije utakmice. Eintracht se vratio u Glasgow, ali na Hampden Park kako bi odigrao finale protiv Reala. U finalu su poraženi sa 7:3.

Image
Image

Zanimljivo je da se u europskim natjecanjima momčad iz Glasgowa s njemačkim ekipama susretala čak 51 puta, što je uvjerljivo najviše kad govorimo o broju suparnika iz jedne zemlje. Do sada imaju 18 pobjeda, 18 poraza i 15 remija.
S druge strane, Eintracht je protiv škotskih klubova igrao samo dva puta. Uz već spomenuti ogled s Rangersima 1979. su se susreli s Aberdeenom u Kupu UEFA te također prošli dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eintracht je do finala dva puta pobjeđivao u Španjolskoj, Barcelonu i Betis, a u svojih pet nastupa u zemlji domaćinu nikad nisu izgubili. Glasgow je, pak, ove sezone izbacio već dvije njemačke momčadi – Borussiju i Leipzig.

Jakić i Barišić na suprotnim stranama

Najbolji strijelac ovogodišnjeg izdanja je desni bek Rangersa James Tavernier koji je postigao čak sedam pogodaka te bi mogao postati prvi obrambeni igrač u povijesti natjecanja s tom titulom. U redovima Eintrachta je najubojitiji Kamada koji je postigao pet.
Za kraj treba spomenuti kako će u finalu igrati i dva hrvatska reprezentativca – Kristijan Jakić u Eintrachtu i Borna Barišić u Rangersu. Oni će biti jedini reprezentativni dvojac na različitim stranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale Europa lige pratite u programu RTL2. Uvodna emisija počinje u 20.20, a utakmicu možete gledati od 21 sat.

Dosadašnja finala Rangersa i Eintrachta

Eintracht

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1960 Kup prvaka v 3:7 Real Madrid
1980 Kup UEFA v 3:3 (pobjeda zbog gola u gostima) Borussia Mönchengladbach

Rangers

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1961 Kup kupova 1:4 v Fiorentina
1967 Kup kupova 0:1 v Bayern
1972 Kup kupova 3:2 v Dinamo Moskva
2008 Kup UEFA 0:2 v Zenit

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo