DEBAKL U ESTONIJI, ŠOK NA ISLANDU, MODRIĆ NA SUDU...: / Evo što se sve dogodilo od zadnje utakmice s Finskom

Image
Foto: Pixell

Devetog listopada prošle godine Vatreni su pobijedili Finsku 1:0 u Tampereu u 3. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

4.10.2017.
7:40
Pixell
VOYO logo

U tom trenutku Hrvatska je bila vodeća u skupini sa sedam bodova, dok je Ukrajina imala pet, Island četiri, Turska dva, a Finska i Kosovo po jedan.

Gotovo godinu dana je prošlo, a Hrvatske će upravo protiv Finske odigrati možda i ključnu utakmicu kvalifikacija. Vatreni moraju pobijediti misle li izravno u Rusiji jer tri dana kasnije čeka ih težak zadatak u Kijevu s Ukrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno se stvari dogodilo u tih godinu dana, a pravo je vrijeme da se prisjetimo nekih od njih.

1. Pobjeda protiv Islanda i kazna zbog ispada u Albaniji

Kraj 2016. Vatreni su dočekali pobjedom protiv Islanda 2:0 na Maksimiru. Pred praznim tribinama 12. studenog Marcelo Brozović s dva je gola osigurao nova tri boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetak dana ranije, HNS je, inače, dobio kaznu zbog incidenta tijekom utakmice Kosovo - Hrvatska koja je igrana u Skadru 6. listopada. HNS je zbog rasističkog i primitivnog ponašanja svojih navijača, iskazanih povicima “Ajmo ustaše”, “Za dom – spremni” i “Ubij Srbina”, platito kaznu od 50,000 švicarskih franaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Mandžo poput Eduarda, prvijenac Duje Čopa

Golom u prijateljskoj utakmici sa Sjevernom Irskom Mario Mandžukić stigao je na drugo mjesto vječne ljestvice najboljih strijelaca. Bio mu je to 29 pogodak u dresu Vatrenih čime se izjednačio s Eduardom. Davor Šuker čini se nedodirljivim s 45 golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istoj utakmici Duje Čop zabio je prvijenac za Vatrene. Gol je posvetio prijatelju Arijanu Ademiju, koji je u to vrijeme vodio borbu zbog kazne za doping.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Blamaža u Kini

Vatreni su početak nove godine obilježili nastupom na turniru u Kini. Ante Čačić poveo je na Daleki Istok većinom igrače koji nastupaju u HNL-u. I nije se proslavio. Hrvatska je zauzela posljednje, četvrto mjesto. Izgubila je utakmice s Čileom i domaćinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Srušen Rakitićev rekord

Jedini gol za Hrvatsku protiv Kine u svom debiju, postigao je Luka Ivanušec. Veznjak Lokomotive rođen je 26. studenog 1998. godine, a s 18 godina, jednim mjesecom i 19 dana postao je najmlađi strijelac u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije, srušivši rekord Ivana Rakitića koji je 2007. protiv Andore zabio s 19 godina, šest mjeseci i dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Ozljeda Vrsaljka, povratak navijača na tribine i pobjeda nad Ukrajinom

Uoči akcije Ukrajina Čačić je primio vijest o teškoj ozljedi Šime Vrsaljka. Ozlijedio se prvi izbor na desnom boku tijekom susreta Atletica i Seville. Pokazalo se da su stradali ligamenti koljena pa je propustio ostatak sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da navijači dvije godine nisu mogli s tribina bodriti hrvatsku reprezentaciju u službenim utakmicama na domaćem terenu probudila je veliki interes za utakmicu s Ukrajinom. 27.500 navijača našlo se na tribinama. Vatreni su stigli do pobjede golom Nikole Kalinića.

Iako je bilo najavljeno, susret je na kraju prošao bez ijednog navijačkog incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Nova blamaža i teška Pjacina ozljeda

Nekoliko dana nakon pobjede nad Ukrajnom, oslabljena reprezentacija odigrala je 26. ožujka prijateljsku utakmicu s Estonijom. Estonski amateri s 3-0 pobijedili su renomirane Vatrene.

U 64. minuti s terena je na nosilima iznesen Marko Pjaca, koji se i danas oporavlja od teške ozljede koljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
PJACINE SUZE U PIJESKU TALLINNA: /

Pogledajte trenutak u kojemu je zanijemila čitava reprezentacija

Image
PJACINE SUZE U PIJESKU TALLINNA: /

Pogledajte trenutak u kojemu je zanijemila čitava reprezentacija

Estonija (119. na Fifinoj ljestvici) je najniže rangirana reprezentacija koja je ikad pobijedila Hrvastku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Teška Ćorlukina ozljeda

Uoči nastavka kvalifikacija u lipnju dokapetan hrvatske nogometna reprezentacije Vedran Ćorluka zadobio je tešku ozljedu ligaškom susretu Lokomotiva i Amkara (3-3). Bilo je to 22. travnja, a branič se, kao i Pjaca, još nije oporavio.

8. Senzacija protiv Meksika

Prije susreta Islandom Vatreni su 28. svibnja u Los Angelesu odigrali prijateljsku utakmicu s Meksikom. Čačić je jedva složio momčad, a Meksiko je došao s najvećim zvijezdama. Potpuno neočekivano Vatreni su u kombiniranom sastavu u Los Angelesu pred 60,000 gledatelja pobijedila Meksiko 2-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strahovali smo od katastrofe, a dočekali smo senzaciju. Golove su zabili Duje Čop (36) i Fran Tudor (37). U nastavku susreta Meksiko je uspio smanjiti golom Javiera Hernandeza u 86. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Šokantan poraz u Reykjaviku

Niti 15 dana kasnije Hrvatska je u posljednjoj minuti utakmice doživjela poraz od Islanda. Strijelac jedinog gola bio je Hordur Magnusson u 90. minuti. Poslije tog susreta otežan je put Vatrenih u Rusiju. Nakon ovog rezultata Hrvatska i Island na vrhu skupine imali su po 13 bodova, dva više od treće Turske i četvrte Ukrajine, dok su na dnu Finska i Kosovo s po jednim bodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Svjedočenje Luke Modrića i priča o odlasku iz reprezentacija

Nakon poraza od Islanda reprezentativci su napokon otišli na odmor. Kapetan Luka Modrić pak izašao je pred suca u slučaju protiv Zdravka Mamića.

S obzirom da se ničega nije sjećao te je promijenio iskaz kapetan je naišao na žestoke kritike. Javila se i priča da razmišlja o napuštanju reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
Foto: Screenshot/YouTube
Image
Foto: Screenshot/YouTube

Uoči kvalifikacijske utakmice s Kosovom početkom rujna Modrić bio je vrlo jasan govoreći o svom nastupanju za nacionalnu selekciju i predanosti hrvatskim bojama:

“Teško je utjecati na reakciju navijača i njihovu podršku. Ono što mi moramo učiniti jest dati sve od sebe na terenu, kako bi navijači bili zadovoljni i pružili nam podršku. Nadam se da neće biti kiše, da će doći u što većem broju. Ja sam u reprezentaciji više od deset godina. Dajem svoj maksimum i ginem za ovaj dres bez obzira što drugi mislili o tome, i nastavit ću to raditi sve dok sam ovdje. Najvažniji je uspjeh Hrvatske, a sve ostalo mi je nebitno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Povratak Srne, prekid i pobjeda nad Kosovom, poraz od Turske

S obzirom na veliki broj ozljeda Čačić je zamolio Darija Srnu da mu pomogne i izađe iz reprezentativne mirovine. Međutim dobio je odbijenicu.

Vatreni su 2. rujna nastavili kvalifikacije. Kosovo je stiglo na Maksimir, ali je utakmica prekinuta u 27. minuti zbog općeg potopa uslijed kiše. Dan kasnije susret se nastavio, a Domagoj Vida donio je pobjedu Hrvatskoj.

Dva dana kasnije uslijedilo je novo razočaranje.

U susretu osmog kola skupine I Hrvatska je u Eskisehiru izgubila od Turske 0-1 ugrozivši svoj plasman na Svjetsko prvenstvo.

12. Problemi uoči Finske i Ukrajine

Uoči posljednje dvije kvalifikacijske utakmice Ante Čačić našao se u novim problemima. Zbog ozljeda ne može računati na Marka Pjacu, Vedrana Ćorluku, Matea Kovačića, Tina Jedvaja, Nikolu Kalinića, Dejana Lovrena (možda konkurira za Ukrajinu), Borne Barišića i Molana Badelja (propušta Finsku zbog kartona).

Stoga je jasno koliki izazov čeka Vatrene. Prava na kiks nemaju ukoliko žele vidjeti Rusiju.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo