'Najgora stvar od svega je što je nakon 10 godina izašla ona snimka'

U ovotjednom intervjuu Jedan na jedan gostuje Nenad Gračan, bivši trener Rijeke i Dinama, koji je govorio o ukradenom prvenstvu, Mamiću, (ne)uspjehu Modrih u Ligi prvaka, Sammiru u reprezentaciji..

12.10.2012.
8:33
VOYO logo

S Vama je nekako najlogičnije započeti razgovor o nogometu uz NK Rijeku. Uoči početka sezone stigao je Volpi, koji je u klub 'upucao' financije i odmah su krenule priče o stizanju Dinama i Hajduka. Kako gledate na to što se događa na Kantridi? Mislim da je privilegija sada biti u Rijeci i biti dio tog projekta, nakon svih godina muka koje su se događale. Tamo je bila situacija koja nije bila bajna, što je tipično za naš nogomet, a sada se to diglo na jedan nivo, rekao bih europski, barem što se tiče ulaganja i želja, odnosno projekta koji bi trebao dobiti sretan završetak. Nova je momčad, polako se pronalaze i snalaze, no s obzirom na našu ligu, mislim da Rijeka i ove godine, bez obzira na zaostatak, može doći odmah iza Dinama. Momčad ima puno oscilacija i nema kontinuiteta što se tiče igre, no nije problem čak ni izgubiti neke utakmice jer će se u konačnici puno više dobiti. Kako liga bude odmicala, tako će sve više klubova ulaziti u probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram Vas podsjetiti na dan kada je cijela Rijeka bila na nogama i čekala proslavu naslova prvaka, no nije ju dočekala iz već dobro poznatih razloga. Kakvi su Vas osjećaji prožimali kada su uhićeni Širić, Djedović i ostali? Je li Vam to bila satisfakcija u neku ruku i potvrda da su se događale stvari koje nisu trebale ili je to samo dodalo sol na ranu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško se vraćati na to. Te se godine događalo puno lošega, a ja mislim da trebamo biti ponosni na ono što smo napravili. Najgora stvar od svega je što je nakon deset godina izašla ona snimka u 3D tehnologiji, koja je dokazala da smo bili u pravu. No, od toga nema koristi, sjećat ćemo se tog datuma, no sigurno da je bilo dosta nereda što se tiče sudačke organizacije, bilo je puno privilegiranih i to je šteta za sport. Da je Rijeka tada osvojila prvenstvo, bilo bi to dobro za sve, i za nogomet i za Croatiju... Međutim, budući da se to nije dogodilo, normalno je da je revolt bio ogroman, i prema Croatiji i prema ljudima iz državnog vrha. Mislim da u tom trenutku nisu imali nikakvu viziju niti u Hrvatskom nogometnom savezu, da ne govorim dalje...

Trenirali ste sve najveće hrvatske klubove, a iz Dinama ste otišli nakon poraza 4:2 na Kantridi. Kakav je bio rastanak s Modrima? Rijeka je u tom trenutku imala kvalitetniju momčad koju je predvodio Vugrinec. Mi smo bili momčad koja je kupila dosta mladih reprezentativaca, međutim igrača kojima je trebalo vremena da se uklope. Meni je zadatak bio ulazak u Ligu UEFA-e, što smo izborili protiv švedskog Elfsborga. Počeli smo sjajno i mislim da je jedna od najvećih pobjeda bila protiv Hajduka 3:0 u Splitu, no s obzirom na igrački fond, došlo je do određenih kriza. Međutim, znate i sami koliko je u Dinamu turbulencija, pa smo se na kraju nakon tog poraza rastali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je raditi u Dinamu? Vječito se spominju Mamićevi posjeti svlačionici, a iz sličnih razloga je Vahid Halilhodžić posvađao s Mamićem 'odletio' iz kluba. Kako ste se nosili s tim problemima? Moj odnos sa Zdravkom je korektan. Ja sam inzistirao na toj svlačionici. Na kraju krajeva, možemo se sastati u bilo kojoj prostoriji u Maksimiru, ali svlačionica je svlačionica. Bez obzira što neki treneri pričaju da nije problem kada se to dogodi, ja mislim da tu pada autoritet. Igrači onda više slušaju u ovom slučaju Zdravka nego trenera. Ja sam otišao kada smo bili, mislim, treći, četvrti... Onda je došao Lončarević, pa Cvetković, pa se ušlo u Ligu za ostanak. Od jedne situacije koja je bila komotna ispala je jedna od najgorih godina. Sada je jednostavnije u odnosu na vrijeme kada sam ja bio u Maksimiru. Dinamo ima odlične igrače, kontinuitet, igrači se kupuju ciljano i mislim da je treneru sada puno jednostavnije raditi, stvarati igru i osvajati domaće trofeje.

Kako gledate na Dinamove nastupe u Europi? Mislim da oni previše respektiraju sve te momčadi umjesto da izađu na teren i igraju. Kod njih je u glavi ono 'samo da nas ne razbiju sa što više razlike'. Tako se ponašaju na terenu. Ne vidim neku želju i motiv za dokazivanjem da mogu. Ima i puno slabijih momčadi od Dinama u Ligi prvaka, pa nekoga i pobijede, osvoje neki bod, igraju dobro. Dinamo vrlo lako gubi sve te utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo ima još jedan veliki hendikep – nema navijača na tribinama. Koliki je to uteg prilikom motiviranja momčadi za te utakmice? To je vrlo teška situacija za bilo koga, i za trenera i za momčad. Pogotovo kad znaš da neki među tih pet tisuća ljudi jedva čekaju neki krivi potez pa da se okrenu protiv tebe. Stvara se jedna negativna situacija što se tiče kluba i navijača i trebat će puno vremena da se to vrati, a to se može vratiti rezultatima. Ali onim pravim, ne u našoj ligi.

Otkako je Igor Štimac objavio posljednji popis reprezentativaca, puno se prašine podiglo oko Sammira. Kakav je Vaš stav oko njegovog pozivanja među Vatrene? Teško mi je iz ovog kuta govoriti o tome. Sammir je sigurno kvalitetan igrač, međutim on nema kontinuitet. Igrač koji dođe u reprezentaciju mora biti kvalitetan ili imati kredita, jer ima igrača koji su kvalitetni, a ne igraju u klubovima. Nadajmo se da će biti sve najbolje, no sigurno je da se u reprezentaciji neće moći ponašati kao u klubu gdje se čeka na njegov potez. Ovdje će morati puno više dati, ali vjerujem da može. On je jedan od igrača koji ima i fizičke i tehničke predispozicije, taktički se mora priviknuti na zahtjeve koji su pred njim i mislim da bi mogao donijeti nešto ovoj reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je teško imati u svlačionici takve privilegirane igrače koji vole puniti novinske stupce i izvan terena? Vrlo teško je to što se tiče kontrole igrača i njihovog privatnog života. Važno je da igrači shvate što je primarno, a normalno je da mora postojati i malo tolerancije. Ipak su to mladi dečki na kojima je stalni pritisak. No, takve stvari su teške za trenera, kada imaš igrača oko kojeg se vrti nešto, kojeg se želi dobro prodati, moraš malo i zažmiriti. No, u svakom slučaju, nije lako biti trener u takvim situacijama.

Kako Vam se sviđa početak kvalifikacijske skupine za SP, odnosno ono što Štimac radi? Protiv Makedonije je bilo dosta grča, no imamo kvalitetu i siguran sam da Štimac zna napraviti potrebnu atmosferu. Nešto se naslijedilo, iskristalizirat će se kroz jedan pozitivan rezultat i momčad, a mislim da je to njemu i bio cilj na neki način. Ova utakmica s Makedonijom je jako bitna, to bismo trebali dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okršaji sa Srbijom, hoće li ti dvoboji biti presudni? Svatko svakoga može dobiti, a mislim da je ova skupina jako teška, možda i najteža koju smo imali do sada. Što se nacionalnog naboja tiče, mislim da smo tu u prednosti nad njima. Nadam se da ćemo otići u Brazil, za sve nas u nogometu bio bi korak nazad neodlazak na SP.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo