NASTAVAK SKANDALA / Ne piše se dobro Rumunjskoj: UEFA ih tereti po pet točaka, Kosovo želi pobjedu za 'zelenim stolom'

Image
Foto: Profimedia

Rumunjska je pobijedila Kosovo u Bukureštu 2:0, ali su njihovi navijači izazvali brojne incidente

15.9.2023.
12:09
Profimedia
VOYO logo

Rumunjska je u kvalifikacijama za odlazak na Europsko prvenstvo koje se održava iduće ljeto u Njemačkoj pobijedila Kosovo u Bukureštu 2:0, ali nažalost nitko ne priča o rezultatu budući da je utakmicu obilježilo nekoliko velikih incidenata.

Image
NE PRIZNAJU IH /

Prekid u Rumunjskoj! Domaći navijači istaknuli transparent 'Kosovo je Srbija', pogrdno skandirali i bacali baklje u teren

Image
NE PRIZNAJU IH /

Prekid u Rumunjskoj! Domaći navijači istaknuli transparent 'Kosovo je Srbija', pogrdno skandirali i bacali baklje u teren

Za sve su krivi rumunjski navijači. Prvo su prilikom intoniranja himnu gostiju nadglasali s povicima "Srbija, Srbija", zatim su izvjesili transparent "Kosovo je Srbija", a isti slogan su i uzvikivali tijekom cijele utakmice. U 22. minuti reprezentativci Kosova to više nisu mogli i nisu htjeli trpjeti pa su demonstrativno napustili teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunjske navijače je pokušao urazumiti i službeni spiker na stadionu: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! (Srbije, op.a.) UEFA ne tolerira revizionizam! Ovo je zadnje upozorenje!" Nakon što ga nisu poslušali dao je ozbiljnije upozorenje međutim ni to nije urodilo plodom: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! Ulažemo velike napore kako bi se utakmica nastavila. Ako nastavite skandirati to, bit će definitivno prekinuta!"

Nakon odlaska Kosovara s terena, prekid je trajao skoro 50 minuta, da bi utakmica netom nakon što je nastavljena opet bila prekinuta zbog tučnjave igrača ispred navijača koji su i dalje bili na stadionu. Na to su oni su odmah nastavili sa skandiranjem "Kosovo je Srbija", a spiker ih je još jednom upozoravao: "Ne nasjedajte na provokacije! Ne pjevajte što ste pjevali maloprije!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je meč konačno završen, rumunjski specijalci okružili su ultrase koji su transparentom i navijanjem poručili da je Kosovo dio Srbije te ih identificirali.

UEFA tereti Rumunjsku po pet točaka

UEFA je objavila kako je pokrenula disciplinski postupak protiv Nogometnog saveza Rumunjske. "To smo uradili po okončanju istrage, koju smo morali obaviti nakon prijave suca i delegata utakmice", obrazložila je UEFA i dodala da Rumunjsku tereti po pet točaka: blokiranje prolaza na tribinama, bacanje predmeta u teren, paljenje pirotehnike, isticanje i uzvikivanje provokativnih poruka (osim "Kosovo je Srbija", to je i "Besarabija/Moldavija je Rumunjska") te rasizam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometni savez Kosova podnio je tužbu UEFA-i te Sudu za sportsku arbitražu (CAS-u) u nadi da bi meč izgubljen 2:0 na terenu mogao dobiti 3:0 za zelenim stolom.

"Prikupili smo sav foto i videomaterijal kako bismo kompletirali dokumentaciju za tužbu u kojoj dokazujemo da su navijači Rumunjske jezikom mržnje i narušavanja imidža imena reprezentacije ocrnili utakmicu nesportskim ponašanjem. Obratili smo se Disciplinskoj komisiji UEFA-e sa zahtjevom da se poduzmu sve mjere u vezi s nacionalističkim povicima, transparentima i jezikom mržnje rumunjskih navijača", objavio je nogometni savez Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BKFC 50 iz Denvera ekskluzivno gledajte 23. rujna na streaming platformi Voyo

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo