SUD TRIBINA / Navijači Dinama prozivaju kapetana i Vatrenog za loš nastup u Londonu, no jesu li zaista u pravu

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Navijački puk je našao krivce za poraz u veznom redu Dinama, no prema prozvanom dvojcu nisu baš korektni

3.11.2022.
10:56
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Dinamo je u srijedu navečer poražen u Londonu od Chelsea u posljednjem kolu grupne faze Lige prvaka s 2:1. Modri su se tim porazom oprostili od europskih natjecanja za ovu sezonu jer su s četiri boda završili na posljednjem mjestu iza Salzburga, Milana i Chelsea.

Modri su prije dvoboja s Englezima imali šansu uhvatiti europsko proljeće, ali samo u slučaju da Milan pobijedi Salzburg, a oni Chelsea. Milan je svoj dio posla napravio, ali Bluesi su bili ipak prejaki za Modre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POBJEDA NA TRIBINI, PORAZ NA TRAVNJAKU /

NAVIJAČKA GALERIJA Boysi slavili protiv Engleza na tribinama! Čarobni prizori sa Stamford Bridgea

Image
POBJEDA NA TRIBINI, PORAZ NA TRAVNJAKU /

NAVIJAČKA GALERIJA Boysi slavili protiv Engleza na tribinama! Čarobni prizori sa Stamford Bridgea

Praćeni bučnim navijanjem BBB-a dinamovci su dali svoj maksimum u ovom trenutku, ali navijači 'ko navijači našli su krivce za poraz. Prvi, već tradicionalno, je Ante Čačić kojeg ljubitelji zagrebačkog kluba optužuju za nedostatak hrabrosti i nedovoljno rotiranje momčadi. No to nije iznenađenje s obzirom na to da je trener uvijek na tapeti kada rezultati ne prate ambicije navijača neovisno o tome koliko su realne.

Ademi i Ivanušec u nemilosti navijača

Ipak dva nositelja Dinamove igre su se također iznenada našli u nemilosti modrog puka. Riječ je o Luki Ivanušecu, jednom od najvrjednijih izložaka u Dinamovom izlogu, te kapetanu Arijanu Ademiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 'Kad u drugom poluvremenu uđu Ivanušec i Ademi ima da pojedu vezni red Chelsea', komentirao je sarkastično jedan od navijača već na poluvremenu londonskog ogleda, a sličnog stava je još dio komentatora.

Image
Foto: SofaScore

'Svaki me poraz pogodi jer sam vatreni navijač, ali me više pogodi ovaj Čačić!!! Ademi i Ivanušec čista nula!!! Zašto forsira tog Emrelia, taj ne bi igrao kod mene u selu! Zašto Čačić čeka zadnje dvije minute da bi ubacio Špikića, Bulata i Drmića! Zašto mali Baturina neigra??? Puno je tu ne štima i mislim da Čačić puno tu koči ekipu', tvrdi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrlo jasna razlika u kvaliteti. Chelsea je brži i čvršći u svim tim okolnostima nemamo vezne linije – Mišić nešto, Ademi manje od nešto, a Ivanušec ništa', strogi su komentatori no pitanje je jesu li u pravu.

Image
Foto: SofaScore

Kapetan dominantan u duelu, ali malo je s loptom

Uzmemo li u obzir samo jučerašnju utakmicu i statistiku ovog dvojca za zaključiti je da je kapetan Ademi pružio sasvim solidnu predstavu, dok je Ivanušec objektivno bio najslabiji dio Dinamovog trojca u vezi. Obojica su prilično malo sudjelovali u igri te su ubilježili tek nešto više od 30 dodira na susretu odnosno svake tri minute po jedan što je prilično malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Lako bi za to bilo okriviti upravo njih dvojicu no analizira li se dublje statistika i ono viđeno na terenu jasno je da je Dinamo zbog zgusnute i agresivne formacije Chelsea imao problema u organizaciji igre. Mišić koji je imao najviše loptu u svojim nogama bio je prisiljen igrati na bokove prema Ljubičiću i Moharramiju, koji su naposljetku izgubili bitku protiv bočnih igrača domaće momčadi.

Image

Defanzivno je Ademi bio i prilično dobar. Kapetan je osvojio 6 od 9 duela na tlu i oduzeo je čak pet lopti te jedno dodavanje presjekao no ključni razlog zašto ga navijači prozivaju jest činjenica da nije bio u prilici više biti u dodiru s loptom te je izuzev izleta kod pogotka Petkovića bio nevidljiv u napadu. S druge strane Ivanušec se nije uspijevao nametnu ti Englezima ni u posjedu ni u duel igri. Izgubio je preko 60 posto duela na tlu, a upisao je tek jedno presječeno dodavanje i jedan uspješan dribling.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načeti ozljedama i žestokim ritmom

Činjenica je da su obojica mogli napraviti više no treba imati na umu da je Dinamo formacijski tražio izlaz preko bokova, a Chelsea je na to bio spreman. Englezi su zgusnuli sredinu, a na bokovima su individualno bili bolji te na posljetku odnijeli pobjedu.

Kada govorimo od Ivanušecu i Ademiju treba na umu imati i širi kontekst. Kapetan iako je već ozbiljno izrauban i načet ozljedama u više navrata je spašavao kožu Anti Čačiću. Sjetimo se samo dva puta protiv Gorice krajem prošle i početkom ove sezone, a učinio je to i nekoliko puta u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo za njega nema zamjenu što je u perspektivi najveći problem za Modre. Zapravo, dovedena je Ademijeva zamjena no Čačić Ljubičića silom prilika koristi na lijevom boku.

Posljedica taktičkih zamisli

Ivanušec je pak u procesu oporavka nakon teške ozljede trbušnog zida te još uvijek ne pruža ono što je pružao prije pauze. Mnogi podcjenjuju probleme koji proizlaze iz tog tipa ozljede od učestalih malih povreda u periodu nakon oporavka do utjecaja na eksplozivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, prozvani dvojac je mogao u optimalnim uvjetima dati više u utakmici protiv Chelsea no skromna predstava Ivanušeca i ipak bolje Ademijevo izdanje uvjetovano je i taktičkim zamislima dvojice trenera.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo