ZNATE LI O KOME JE RIJEČ? / Možda će vas iznenaditi tko je zapravo kriv za to što Hajduk više gotovo da nema šanse za titulom i što će vjerojatno izgubiti milijune eura

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Nekako je ironično, ali malo tko bi rekao da će baš ova dvojica, u koje se Torcida klela svo ovo vrijeme, biti jedni od glavnih krivaca za to što Hajduk gotovo sigurno neće biti prvak.

25.4.2022.
12:22
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Hajduk je uoči netom završenog 32. kola Prve HNL imao izvrsnu priliku za hvatanjem Dinama i mogao se samo tako, pobjedom, vratiti u igru za naslov prvaka Hrvatske. Međutim, Koprivnica se pokazala, opet, kao tvrđava na kojoj ove sezone jače ekipe uredno lome zube. Protiv Slavena su ove sezone i Dinamo i Hajduk i Osijek gubili sva tri boda, odnosno Hajduk i Osijek su dva puta kiksali protiv Koprivničana i to će ih, kako sada vidimo, jako skupo stajati. Možda čak i titule.

Kako nogometaši Hajduka nisu uspjeli pobijediti Slaven Belupo na gostovanju u Koprivnici, gdje je utakmica završila bez pogodaka, a Osijek je još u subotu poražen u Rijeci, četiri kola prije kraja prvenstva Dinamo ima 69 bodova, pet više od Osijeka te šest više od Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je iskoristio kikseve dvaju pratećih ekipa i sada se nalazi u veoma povoljnoj poziciji i malo mu nedostaje da osvoji naslov prvaka. Osijeku će za titulu trebati puno toga, moraju do kraja sezone dobiti sve utakmice, uključujući i Dinamo u gostima, a vjerojatno će im trebati i poraz Dinama u zadnjem kolu protiv Hajduka. Ako kojim slučajem završe s istim brojem bodova, Osijek bi bio prvak zbog boljih međusobnih ogleda.

Image

Tko je kriv za gubitak šanse?

Što se Hajduka tiče, oni su u još goroj situaciji. Moraju pobijediti Dinamo u posljednjem kolu, a treba im posrtaj Osijeka protiv Istre, Gorice i Lokomotive. No, mogu se nadati i situaciji u kojoj su izjednačeni s Dinamom, jer tada bi, također zbog boljeg međusobnog omjera, Splićani bili prvaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamu pak u posljednja četiri kola treba sedam bodova da osigura titulu, a raspored im polovično ide na ruku. U sljedećem kolu igraju protiv Lokomotive, gdje su golemi favoriti, iako ih je filijala ove sezone već pobijedila. U 34. kolu igraju protiv Osijeka, ali na svom terenu i bude li momčad Nenada Bjelica igrala onako kao što je protiv Rijeke u prošlom kolu, dvojimo da će Modri imati s njima problema. U predzadnjem kolu Dinamo opet ima lakši posao, mora na noge Šibeniku, ali zato u posljednjem kolu igra veliki derbi s Hajdukom na Maksimiru. Dakle, do zadnjeg kola trebaju dvije pobjede i remi kako bi odigrali derbi bez opterećenja.

Dinamo je, dakle, u znatno boljoj, ne idealnoj, ali svakako boljoj, situaciji od Hajduka. A zanimljivo je kako se u ovom slučaju vrlo jasno mogu detektirati glavni krivci za to što Hajduk više gotovo da i nema šanse za osvajanjem titule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Loše odluke

Već je neko vrijeme potpuno jasno da Hajduk ne može bez nekih igrača, konkretnije bez Marka Livaje, Filipa Krovinovića i a vrlo im je važna karika postao i napadač Nikola Kalinić. Bez njih trojice, pa čak i bez nekog od njih trojice, Hajduk igra gotovo dvostruko lošije i znatno sterilnije. Razlog tome je svakako kvaliteta ovih igrača, ali tu je i fakt da Hajduk nema široku klupu i veoma su "tanki" s napadačima i realizatorima. Protiv Slaven Belupa trener Valdas Dambrauskas nije mogao računati, de facto, na pola udarne momčadi, većinom zbog ozljeda ili bolesti, ali dvojica ključnih igrača, Marko Livaja i Nikola Kalinić, utakmicu su gledali s tribina isključivo svojom krivicom.

Naime, ova su dvojica u srijedu na zaostalom derbiju protiv Dinama dobila po treći žuti karton i zapravo su sami sebe eliminirali iz sastava za vjerojatno najvažniju utakmicu ove sezone. Onu protiv Slavena. Hajduk je znao što ih čeka u Koprivnici, sustav Zorana Zekića u Slavenu svima je već dobro poznat, momčad je veoma kompaktna u obrani, imaju gust i teško probojan blok, a usput moglo se očekivati da će biti posebno "nabrijani" na ovoj utakmici jer su nanizali četiri poraza za redom i trebao ih je hitan rezultatski oporavak. Upravo tako je i bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sami su si krivi

Međutim, Livaja i Kalinić su u srijedu protiv, valjda od totalnog zanosa što igraju protiv Dinama, malo pretjerali. Kalinić je zabio pobjedonosni gol Dinamu i to nakon 13 godina i bio je to prekrasan gol, ali onda je napravio katastrofalan propust. Pogodak je proslavio skidanjem dresa i zaradio je žuti karton. Pitanje je samo je li zaboravio da već ima dva kartona otprije, je li svjesno napravio takav propust ili jednostavno ne vodi evidenciju o kartonima. U svakom slučaju bilo je to vrlo neodgovorno jer s Kalinićem u Koprivnici, Hajduk bi bio dosta opasniji i Dambrauskas možda ne bi morao koristiti stopera Stefana Simića kao napadača.

Nadalje, ako je Kalinićev žuti karton protiv Dinama bio bespotreban, što onda reći o Livajinom? Hrvatski reprezentativac itekako je svjestan svoje važnosti u momčadi, čak i sada kada ne zabija on je fokalna točke ekipe, lider, ključni igrač i ima silan doprinos kvaliteti igre. Livaja je u jednom trenutku na utakmici napravio sasvim nepotreban grubi prekršaj na Petru Bočkaju i zaradio opomenu koja mu je osigurala mjesto na tribini u najvažnijoj utakmici za Hajduk ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Hajduk još uvijek ne treba otpisati, kao niti Osijek, činjenica je da Dinamo ima vrlo povoljnu situaciju, a Hajduk izrazito nepovoljnu i za to si je, nažalost, sam kriv. Eto, nekako je ironično, ali malo tko bi rekao da će baš ova dvojica, u koje se Torcida klela svo ovo vrijeme, biti jedni od glavnih krivaca za to što Hajduk gotovo sigurno neće biti prvak i što će možda ostati bez toliko im potrebnih milijuna eura koje nosi igra u Ligi prvaka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo