NAJBOLJI / Momčad polusezone spojila ikone i nade: Najveće iznenađenje se našlo na vratima i na desnom boku

Image

Što se tiče igrača koji su obilježili ovu jesen treba reći da su glavne zvijezde lige i dalje na nivou, a uz njih su pozornost na sebe skrenuli i neki novi klinci

15.11.2022.
11:09
VOYO logo

Pao je zastor na 2022. godinu na HNL terenima. Kalendarski ranije no što smo to navikli završen je prvi dio sezone u elitnoj ligi hrvatskog nogometa i sad možemo reći da se malo toga promijenilo.

Dinamo se s utakmicom manje našao opet na vrhu tablice nakon što je u 16 susreta skupio čak 41 bod upisavši tek jedan poraz (Osijek) i dva remija protiv Varaždina i Hajduka. Upravo su Splićani prvi pratitelji zagrebačkih Modrih. Hajduk je po običaju imao turbulentnu jesen, a Litavca Dambrauskasa je zamijenio pomoćnik Mislav Karoglan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADARI NA STADIONIMA /

Ovo je HNL kada bi se igrala navijačka liga: Jedan klub je totalno razočarao, a drugi je hit na tribinama

Image
VLADARI NA STADIONIMA /

Ovo je HNL kada bi se igrala navijačka liga: Jedan klub je totalno razočarao, a drugi je hit na tribinama

Usprkos tome, Bili su skupili dva boda više no prošle sezone nakon istog broja utakmica, a novi trener je i dalje neporažen na klupi Hajduka na koju je sjeo prije puna dva mjeseca.

Varaždin i Slaven love Europu

Splićani zaostaju za Dinamom šest bodova i imaju utakmicu više. U sličnoj situaciji je trećeplasirani Osijek koji je Bjelicu zamijenio Pomsom, a u 17 utakmica Slavonci su prikupili 30 bodova. Redosljed nakon Bijelo-plavih je pomalo neočekivan. Naime, sunovratom Rijeke i Gorice otvorio se prostor u borbi za mjesto koje može voditi u Europu, a na njega pretendiraju Slaven Belupo sa 26 i novak u ligi Varaždin sa 22 boda i utakmicom manje od Koprivničana. Prvi dio tabele šestim mjestom zatvara 'vječno deveta' Istra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokomotiva, Rijeka i Šibenik su se poslagali na pozicijama od 7. do 9. mjesta, a na dnu je zabetonirana Gorica s mršavih 7 bodova iz 16 susreta te Turopoljci izgledaju kao ozbiljan kandidat za preseljenje u 1. NL nakon niza loših kadrovskih odluka i rasprodaje najboljih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kraljević' Marko dominira ligom

Što se tiče igrača koji su obilježili ovu jesen treba reći da su glavne zvijezde lige i dalje na nivou, a uz njih su pozornost na sebe skrenuli i neki novi klinci, no krenimo redom.

Marko Livaja je čovjek koji i dalje suvereno vlada HNL travnjacima i nosi Hajduk na svojim leđima. Poljudski 'kraljević Marko' prvi je strijelac prvenstva s 11 pogodaka što je tri više od Dinamovog dvojca Oršić – Petković. Osam ima i Osijekov sjajni mladac Dion Drena Beljo, a jedan manje odbjegli Hajdukov sin u Slavoniji – Mijo Caktaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Marko Livaja predvodi i ljestvicu najboljih asistenata. On ih je skupio sedam, a opet mu za vratom puše Dinamov dvojac samo je uz Oršića ulogu Livajinog progonitelja u ovoj kategoriji u svoje noge uzeo Petar Bočkaj. Oršić i Bočkaj kao i Lokomotivin Sandro Kulenović na kontu imaju po pet asistencija, a treći Dinamovac u top pet je Bruno Petković koji ima četiri asista.

Rezimiramo li doprinose u broju pogodaka (golovi + asistencije) jasno je da je Livaja neprikosnoven s ukupnih 18 golova u kojima je sudjelovao. Uzmemo li u obzir da je Hajduk ukupno zabio 33 vidljivo je da Livaji treba veći doprinos suigrača kako bi eventualno ugrozili Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Oršić i Petković ubojiti dvojac

Nakon Livaje s 13 golova i asistencija se nalazi Mislav Oršić, a njegov kolega iz Dinamovog napada Bruno Petković je na 12. Top pet zatvaraju dva igrača iz ešalona mladih 'letećih tvrđava' – Sandro Kulenović s 11 i Dion Drena Beljo s 10. Deset sudjelovanja u pogocima upisao je i Mijo Caktaš.

Image
Foto: SofaScore

Gledamo li prosječnu ocjenu u polusezoni napokon dolazimo do tabele gdje Marko Livaja nije na vrhu. Naime, Pero Bočkaj ima 7.62 po SofaScoreu, a slijedi ga Mislav Oršić sa 7.56. Na trećem mjestu je Livaja sa 7.44, a odmah do je Mijo Caktaš sa 7.43. Peto mjesto drži Bruno Petković s i dalje visokih 7.30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je sve ovo bilo koliko toliko očekivano, mjesto najbolje ocijenjenog vratara lige drži jedno sasvim neočekivano lice. U konkurenciji u kojoj su prije ozljede Kalinića bila čak tri reprezentativca najbolje ocijene nisu zaslužili ni Livaković ni Ivušić već Lovro Majkić iz Istre.

Majkićeva jesen iz snova

Visokih 7.04 Majkić je zavrijedio konzistentnim i kvalitetnim predstavama. Skuplja gotovo tri obrane po utakmici od čega skoro dvije po susretu iz kaznenog prostora. Najbolji je parader lige, a ima i najviše boksanih lopti te suvereno vlada svojim prostorom. Karakterizira ga  visok postotak obrana i odlična igra nogom. Majkić upisuje više od 21 točnog dodavanja po utakmici čime se smjestio na drugo mjesto u ligi. Ne treba smetnuti s uma da se od ljetos Majkiću, koji je 2018. stigao iz Rijeke u Istru bez odštete, vrijednost utrostručila te ga sad Transfermarkt procjenjuje na 300 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

U momčadi polusezone očekivano dominiraju igrači Dinama koji su zauzeli četiri pozicije, a uz njih prvih 11 popunjavaju po dva igrača Hajduka, Varaždina i Istre te Mijo Caktaš iz Osijeka.

Najboljih 11: Majkić (Istra) – Bočkaj (Dinamo), Perković (Istra), Awaziem (Hajduk), Stanić (Varaždin) – Oršić (Dinamo), Mišić (Dinamo), Teklić (Varaždin), Caktaš (Osijek) – Petković (Dinamo), Livaja (Hajduk)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Hajduk daleko najgledaniji

Za kraj smo ostavili i pregled tribina. Kao što je situacija na terenu uobičajena tako je i na tribinama. Dominacija Hajduka po broju gledatelja je i ove godine neprikosnovena te su Splićani bili sudionici svih deset najgledanijih utakmica protekle polusezone, a u prosjeku ih prati 10 703 gledatelja. Prosjek na Poljudu je još impresivniji – 16 131.

Iza njih su se smjestili Dinamo i Rijeka s prosjekom od 6 911 i 4031. Varaždin i Osijek su u top pet, a Lokosi su na 2 800. Posljednje mjesto drži Šibenik s mizernim prosjekom od 1691 gledatelja po utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNL nam se vraća 20. siječnja

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo