STOP NASILJU

‘MEDIJI NISU NEPRIJATELJI’: HNS očajnički traži način za iskorjenjivanje nereda sa stadiona

Važnost medija u smanjenju nereda na nogometnim utakmicama bila je glavna tema drugog dana 3. Konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama koju je, uz sudjelovanje 40-ak uglednih stručnjaka iz pravosudnih tijela, policije, nevladinih udruga, medija i nogometne obitelji, organizirao Hrvatski nogometni savez (HNS) u Svetom Martinu na Muri.

Na okruglom stolu o ulozi medija u smanjenju nereda predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec istaknuo je važnost etike u sportskom novinarstvu i utjecaju novih medija. Naglasio je važnost stalnog obrazovanja i edukacije novinara te poručio da mediji nisu neprijatelji.

DRAMATIČAN APEL: ‘Situacija će eskalirati novom pucnjavom! Ne želim da nam klubove vode Velja Nevolja i Sale Mutavi’

‘Šteta što nema predstavnika navijača’

Ivan Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora naglasio je važnost edukacije.

“Polako se mijenja ta klima prema praćenju nasilja na sportskim borilištima. Uvijek se javlja dilema kako informirati javnost o događaju, a da istodobno ne promoviramo ili potičemo takva ponašanja. Mi namjeravamo raditi jednu edukaciju, održati pet okruglih stolova na kojima bismo govorili o problemu sa stajališta ljudskih prava i etike. Dio medija nažalost jedva čeka incidente i nije lako djelovati u takvom društvu”, rekao je Čičak.

Povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković u završnoj je prezentaciji govorio o smanjenju nereda na nogometnim utakmicama kroz izmjene zakonodavstva, kao i kroz komunikaciju s navijačima.

“Žao mi je što s nama ovom prilikom nisu predstavnici prekršajnih sudova, ali i navijačkih udruga. Vodili smo razgovore s predstavnicima većine navijačkih udruga, svidjela im se ideja da budu ravnopravni partneri za ovim stolom u konstruktivnom razgovoru, da podijele svoje viđenje odnosa s klubovima, lokalnom sredinom, policijom i nacionalnim savezom. Nažalost, u jednom trenutku komunikacija je prekinuta, ali nadam se da ćemo u budućnosti kroz rad Odbora i okrugle stolove pronaći zajednička rješenja. Pokušat ćemo opet, preko klubova. Želimo komunikaciju s navijačima, to želim jasno reći. Kao i da moramo jasno odrediti tko su navijači, a tko su huligani”, rekao je Marković.

Potrebna bolja infrastruktura

On je prezentirao zaključke rada konferencije, pa je istaknuto da treba i dalje inzistirati na striktnoj provedbi svih zakonskih rješenja, zatim da Nacionalni odbor za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu treba što prije započeti ponovno s radom. Također, treba krenuti u stvaranje bolje nogometne infrastrukture,  klubovi moraju pronaći načine kako započeti komunikaciju s navijačima, a u tome će aktivno sudjelovati i HNS . Važnom je istaknuo i nazočnost većeg broja predstavnika medija na ovoj konferenciji i njihovu uloga u sprječavanju nereda.

Povratak na Net.hr