MATEO KOVAČIĆ JE DEFINICIJA NOGOMETNE EVOLUCIJE: / Zašto je bio toliko osporavan i može li on biti 'Modrić poslije Modrića'?

Image

Komentar: Kada je kao klinac još tamo davne 2008.

7.4.2021.
14:34
VOYO logo

Charles Darwin autor je prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira. Darwina su smatrali velikim intelektualnim revolucionarom koji je inaugurirao novu kulturnu eru čovječanstva.

Darwinov genij je bio u tome što je uspio dati prirodno i znanstveno objašnjenje za organizaciju i funkcionalni dizajn živih bića. Prihvatio je činjenice prilagodbi, primjerice, da su ruke za hvatanje, oči za gledanje, a pluća za disanje, ali je ipak uspio dokazati da svo mnoštvo biljaka i životinja, sa svim svojim prilagodbama i različitostima, može biti objašnjeno procesom prirodnog odabira, bez ikakve pomoći Tvorca, Boga ili nekog drugog natprirodnog mehanizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evolucija je po nekoj strogoj definiciji naziv za proces uslijed kojeg dolazi do promjena nasljednih osobina bioloških populacija tijekom velikog broja uzastopnih generacija. Evolucija se javlja kad evolucijski procesi poput prirodnog odabira i genskog pomaka postepeno, tijekom duljeg razdoblja, dovode do toga da neke varijacije, odnosno karakteristike jedinki, postaju češće ili rjeđe unutar neke populacije. Evolucijski procesi dovode do bioraznolikosti na svakom stupnju biološke organizacije, uključujući stupnjeve vrsta, individualnih organizama i molekula.

U smislu praktične primjene, naše razumijevanje evolucije bilo je ključno u razvoju brojnih novih znanstvenih disciplina kao i industrijskih polja, uključujući poljoprivredu, ljudsku i veterinarsku medicinu, kao i znanost o životu uopće. Otkrića u evolucijskoj biologiji značajno su utjecala ne samo na tradicionalne znanstvene discipline na polju biologije, nego i na druge akademske discipline, uključujući biološku antropologiju, evolucijsku psihologiju pa čak i na informacijske znanosti, a posebno na razvoj umjetne inteligencije i primjenu genetskih i općenito evolucijskih algoritama nastalih na principima Darwinove Teorije evolucije na rješavanje problema optimizacije u računalnim znanostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Chelseas Mateo Kovacic, Image: 500325628, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications, Model Release: no, Credit line: John Walton / PA Images / Profimedia

Predodređen za velike stvari

Isto tako, evolucija se nerijetko spominje i u nogometu. Iako je to već prestaje biti sfera neke ozbiljne znanosti i prelazi u sferu trivije, evolucija u nogometu doista postoji i o njoj su se napisale knjige i knjige. Mi ćemo ovaj put evoluciju iskoristiti kako bi dočarali nogometni put i sazrijevanje Matea Kovačića.

Kada je kao klinac još tamo davne 2008. godine stigao u Dinamo iz LASK-a, o njemu se već tada govorilo, ponajprije zahvaljujući Zdravku Mamiću i njegovoj sklonosti agresivnom promoviranju svojih igrača, kao o igraču predodređenom za velike stvari. Kovačić je tada igrao ofenzivnog veznog, isticao se lijepim driblingom, sjajnom kontrolom lopte, vizijom i pregledom igre, kao i eksplozivnim startom i impresivnom brzinom i akceleracijom. Imao je sve što jedan mladi nogometaš može poželjeti, a uz to bio je potpuno predan poslu, nesklon incidentima i devijacijama u ponašanju. Bio je savršen nogometaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo brzo, već 2010. godine izašao je iz juniora i započeo je svoju seniorsku karijeru sa samo 16 godina. U prvoj je utakmici, protiv Hrvatskog dragovoljca odmah i zabio, a tu su se već, u očima mnogih navijača, riječi Zdravka Mamića pokazale istinitima. Kovačić je zaista bio onakav kakvim su ga i predstavljali.

Da ne duljimo previše, u Dinamu je imao respektabilnu, ali kratku karijeru. Kovačić je evoluirao nevjerojatnom brzinom i uskoro je prerastao HNL i nakon samo 63 utakmice napustio je Maksimir i prešao u redove milanskog Intera za 11 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Dinama, gdje je uglavnom igrao ofenzivnog veznog, ali nerijetko i centralnog pa čak i lijevo krilo, u Italiji su ga već počeli modelirati i usmjeravati njegovu evoluciju ka onome što će jednog dana doista i postati. Kovačić je i dalje bivao korišten u ofenzivnom segmentu igre, ali sve češće je, na sveopće čuđenje mnogih, igrao na defenzivnim pozicijama, odnosno, kao zadnji vezni ili dubinski playmaker.

Image
Image

- 04 04 2015 Milano (Italia) Sport Calcio Inter - Parma Campionato di Calcio Serie A TIM 2014 2015 - Stadio "Stadio San Siro " Nella foto: kovacic

- 04 04 2015 Milan (Italy) Sport Soccer Inter - Parma Italian Football Championship League A TIM 2014 2015 " San Siro " Stadium In the pic: kovacic,Image: 236837346, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Zidane ga nije prepoznao

U Interu je proveo dvije i pol godine, a iako su mnogi te dvije godine i pol proglasili neuspješnima i protraćenima, one to svakako nisu bile. Kovačić je nevjerojatno sazrio i evoluirao, bio je spreman za streloviti probitak, ali nažalost, odabrao je potpuno krivi klub za nastavak karijere. Prešao je u Real Madrid za 38 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Madridu su u Kovačiću vidjeli budućnost, naglasak baš na to budućnost jer tada u Realu za njega, jednostavno, nije bilo mjesta. U Real je stigao u najgore vrijeme, u vrijeme kada je započela totalna dominacija Luke Modrića, Tonija Kroosa i Casemira, a tada su još u veznom redu zapažene uloge imali Isco pa čak i James Rodriguez. Kovačić je u svojoj prvoj sezoni dobio, de facto, samo mrvice i po prvi put u karijeri okarakteriziran je kao mogući promašaj.

Karijera u Realu bila je prepuna amplituda. Na momente je Kovačić sjajno koristio minutažu koju mu je davao Zinedine Zidane, na momente je bio prosječan, na momente negledljiv. No, dijeliti svlačionicu s igračima popit Modrića i Kroosa, ima svoje prednosti. Kovačić je upijao i potiho, u sjeni, evoluirao, ali njegove vještine i novostečene vještine, Zinedine Zidane, nije znao iskoristiti ili ih uopće nije prepoznao i dogodilo se neminovno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

December 23, 2017 - Madrid, Spain - Lionel Messi (forward; Barcelona), Mateo Kovacic (midfielder; Real Madrid) in action during La Liga match between Real Madrid and FC Barcelona at Santiago Bernabeu on December 23, 2017 in Madrid, Image: 358530168, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jack Abuin / Zuma Press / Profimedia

Sarrijeva era

Kovačić je 2018. godine proglašen suvišnim u Realu i proslijeđen je na posudbu u Chelsea, odnosno, otišao je tamo u paketu za Thibauta Courtoisa i tu zapravo kreće Kovačićev streloviti uzlet i rapidna evolucija. U Chelsea je prešao tiho, kao otpisani iz Madrida, od njega se nije previše očekivalo, ali tadašnji trener Maurizio Sarri imao je ideju kako iz njega izvući ono što do tada baš i nismo imali prilike vidjeti, a što je na koncu postao njegov forte.

Sarri je koristio specifičan sustav u veznom redu i točno je znao što mu Kovačić može dati i to je maksimalno iskoristio. "Sarriball" se temeljio na trojici veznih igrača, od kojih je jedan bio duboko postavljeni veznjak zadužen za distribuciju lopte po terenu i povezivanje obrane s ostatkom momčadi, to je, dakako, bio Jorginho. Drugi veznjak, desni, imao je više defenzivnih zadaća, ali morao je igrao kao box-to-box vezni, što je bio N'Golo Kante. A Kovačić je imao posebnu ulogu, ulogu nosioca lopte prema napadu i to kroz dodavanja ili dribling.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić je bio Sarrijev ključni igrač. Igrao je vrlo blizu lijevog krilnog igrača, Edena Hazarda i lijevog beka, i njih su trojica činili fantastičan trokut kojim je Sarri uglavnom i napadao protivnike. No, imao je Kovačić i veći obujam zadataka, a sve ih je, upravo zahvaljujući evoluciji kroz koju je prošao još od Dinama, vrlo uspješno izvršavao.

Kada nije kombinirao sa suigračima na lijevom boku, Kovačić je distribuirao loptu po ostatku terena, posebice kada tu nije bilo Jorginha ili kada bi mu protivnici zatvorili lijevu stranu. Tu je do izražaja došao njegov dribling. Samo su Hazard i Pedro, krilni igrači čiji je glavni forte upravo dribling i jedan na jedan igra, imali bolji prosjek od Kovačića. Mateo je te sezone imao čak 2.17 driblinga po utakmici. Uz sve to, Kovačić je bio ponajbolji defenzivac u veznom redu, a tome najbolje svjedoči podatak o prosječnih 2.32 uspješnih startova na loptu po utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PROFIMEDIA
Image
Foto: PROFIMEDIA

Mateo Kovacic of Chelsea during the Premier League match at Molineux, Wolverhampton. Picture date: 15th December 2020. Picture credit should read: Andrew Yates/Sportimage via PA Images,Image: 576462802, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only. Book and magazine sales permitted providing not solely devoted to any one team / player / match. No commercial use. Call +44 (0)1158 447447 for further information., Model Release: no

Lampardova era

Kovačić je u svojoj prvoj sezoni u Chelseaju oduševio sve svojom evolucijom i usprkos tome što se "Sarriball" do kraja sezone raspao i trener Sarri je na kraju dobio otkaz, klub je ipak odlučio otkupiti ga za nemalih 50 milijuna eura i ostaviti ga novom treneru Franku Lampardu na usluzi.

Lampard je vrlo brzo iskoristio Kovačićeve vještine, ali ne na način na koji ih je Sarri koristio. Mnogi su mislili kako će Lampard u Kovačiću vidjeti sebe i možda ga iskoristiti kao potencijalnog golgetera iz veznog reda, jer, ne zaboravimo, Kovačić ima fantastičan šut, dribling i veoma je opasan u završnici. No, Lampard je odlučio nešto sasvim suprotno. Umjesto da je Kovčića pomaknuo protivničkim vratima, on ga je spustio na poziciju defenzivnog veznog. Bila je to nova stepenica u evoluciji Kovačića i bio je to pun pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić je prve sezone pod Lampardom proglašen najboljim igračem kluba, statistika mu je bila čudesna, od driblinga, do povraćenih lopti, uspješnih startova na loptu, točnosti u distribuciji, osvojenih duela, ključnih dodavanja... I da vas ne gušimo sada sa statistikom, ukratko, Kovačić je pod Lampardom postao jedan sasvim novi, sofisticirani, moderni igrač.

Kovačić je pod Lampardom radio čuda s kao dubinski playmaker, ali za razliku od Sarrija, koji je od njega tražio distribuciju po cijelom terenu, Lampard ga je ograničio na kratku distribuciju, dribling, igru jedan na jedan i brzo proigravanja suigrača. Nažalost, u prvom dijelu ove sezone Lampard je počeo lutati s taktikom, a Kovačića je preselio još dublje i još mu više limitirao vještine. Zbog serije loših rezultata Lampard dobiva otkaz, a dolazi Kovačićev spasitelj i čovjek pod kojim je Kovačić započeo svoj novi stadij evolucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Chelsea's Croatian midfielder Mateo Kovacic reacts at the final whistle during the English Premier League football match between Chelsea and Wolverhampton Wanderers at Stamford Bridge in London on January 27, 2021.,Image: 586558720, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications., Model Release: no

Tuchelov miljenik

Nakon dugo godina Kovačića je preuzeo trener koji vidi sve njegove mogućnosti, posebice one napadačke. Thomas Tuchel daje Kovačiću više slobode u veznom redu nego što mu je ijedan trener još od Dinama davao. Kovačić je pod Tuchelom u potpunosti usredotočen na svoje ofenzivne vještine i ne mora više brinuti toliko oko obrambenih zadataka. Kovačić sada stvara više šansi u napadu, ostvaruje više uspješnih driblinga i pokušaja prolaska i znatno više puca po protivničkim vratima. Dok je kod Sarrija i Lamparda njegov radijus kretanja uvelike gravitirao na lijevu stranu, kod Tuchela, Kovačić se uglavnom kreće oko sredine terena i pokriva većinski prostor prema protivničkom golu.

Kovačić pod Tuchelom još uvijek nema niti golova niti asistencija, pa opet, igra najbolji nogomet u karijeri i vjerujemo da je samo pitanje vremena kada će evoluirati i početi graditi taj segment statistike. Kovačić je trenutno najbolji igrač Chelseaja i čini se ovako, iz našeg promatračkog kuta, da Tuchel planira igru graditi baš oko njega, što nam opet garantira, novu evoluciju u Mateovoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Chelsea's German head coach Thomas Tuchel (L) and Chelsea's Croatian midfielder Mateo Kovacic react at the final whistle during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Chelsea and Atletico Madrid at Stamford Bridge in London on March 17, 2021.,Image: 598503848, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Evolucija karaktera

No, Kovačić, kako smo mogli primijetiti, nije samo evoluirao tehnički i fizički, već je napravio veliki iskorak i mentalno. Naime, ako ste pratili Kovačićevu karijeru intenzivno, mogli ste primijetiti kako mu je jedna stvar uvijek nedostajala, a to je snažan liderski karakter koji obično ide uz igrače njegova kalibra. Rijetko ili gotovo nikada ga nismo imali prilike vidjeti u nekom konfliktu s protivnicima, gotovo nikada ga nismo vidjeli da ulazi u neku žestoku raspravu, bilo s nekim iz suparničke ekipe, bilo sa sucima, trenerima, navijačima, bilo kime. Rijetko ga se može vidjeti i u nekoj glasnijoj diskusiji sa suigračima i ranije baš nije bio pretjerano vokalan na terenu. On je uvijek, još od svojih početaka, ostavljao dojam tihog, mirnog, pristojnog i dobro odgojenog dečka. Takav karakter vjerojatno mu je bio uteg svih ovih godina i zbog toga je znao biti osporavan, ali vidljive su goleme promjene, vidljiva je, eto, evolucija i na tom području.

Uzet ćemo samo primjer s prošle utakmice. Kovačić je u teškom porazu svoje momčadi protiv WBA u jednom trenutku izgubio živce i žestoko je napao suca, zbog čega bi na koncu mogao biti i kažnjen sa strane FA-a. Mnogi su navijači ostali u čudu kada su ga vidjeli da vrijeđa suca i da burno reagira na jednu takvu banalnu stvar, ali to je samo indikator da se Kovačić sprema u potpunosti izaći iz ljuske u kojoj su ga godinama držali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Croatia's Mateo Kovacic during the UEFA Nations League soccer match between Croatia and Portugal at the Poljud stadium in Split, Croatia, Tuesday, Nov. 17, 2020.//HMCROPIX_1626.918/2011181309/Credit:Cizmic / HM CROPIX/SIPA/2011181310,Image: 569591252, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Modrić nakon Modrića?

Na koncu moramo se dotaknuti i reprezentacije, gdje je Kovačić vrlo žestoko osporavan i to od nekih velikih trenerskih faca, kao što je, recimo, Miroslav Ćiro Blažević. No, Kovačićev problem s reprezentacijom ima svoje savršeno objašnjenje. Da bi dobili od Kovačića u reprezentaciji ovo što Tuchel od njega dobiva u Chelseaju, morali bi se riješiti Luke Modrića. To je prokleta istina i to ne može osporiti gotovo nitko.

Modrić i Kovačić jednostavno nisu kompatibilni u sustavu 4-2-3-1 niti u 4-3-3 sustavu, a to su sustavi koje izbornik Zlatko Dalić uglavnom koristi. Kovačić, dok je Modrić u reprezentaciji, može služiti samo kao "vodonoša", njegove tehničke i playmakerske kvalitete ne mogu doći do izražaja iz jednostavnog razloga - sva igra u reprezentaciji gravitira isključivo oko Modrića. Modrić je trenutno esencijalan faktor u igri Zlatka Dalića, pokretač gotovo svih akcija i čovjek koji potezom, asistencijom, predasistencijom ili čak golom rješava utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić je imao svojih bljeskova u dresu Vatrenih, ali oni su uglavnom bili samo onda kada na terenu ne bi bilo Modrića. Da bi Kovačićeva igra došla do izražaja i da bi njegove kvalitete bile u potpunosti iskorištene, on jednostavno mora imati loptu u nogama i mora imati slobodu u igri. Tuchel je to odmah prepoznao i Kovačić mu je ključni igrač, Dalić pak još uvijek nije i zbog toga nažalost Kovačić biva žestoko osporavan. Baš kao što je bio u Real Madridu gdje Zidane također nije mogao ili nije znao prepoznati Kovečićeve sposobnosti i adekvatno ih iskoristiti.

Ipak, Modrić neće uvijek biti tu. Luka je zagazio u 36. godinu života i bez obzira na njegovu dugovječnost, on zaista neće biti još dugo tu. A prema svemu što smo do sada imali prilike vidjeti, jedino je Kovačić od svih hrvatskih igrača, koji gravitiraju oko reprezentacije ili su u reprezentaciji, sposoban preuzeti ulogu Luke Modrića i možda čak podignuti igru Hrvatske na neku novu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić je danas vezni igrač svjetske klase. Kompletan u napadu, u obrani, u distribuciji, razigravanju, a konačno je evoluirao i mentalno. Lider je Chelseaja i uz pravo vodstvo i usmjeravanje on može još dodatno evoluirati, ali isto tako, ako Dalić to ispravno posloži, može postati "Modrić poslije Modrića".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Net.hr-a.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču