PRAVI FENOMEN / Još je uvijek aktivan igrač: Stariji je od PSG-a! Igrao je za Dinamo, a supruga mu je supermodel

Image

Japanski nogometaš koji je svoj prvi nastup upisao kada je Luka Modrić bio novorođenče, ove je zime potpisao za svoj 15. klub u karijeri. Duboko u šestom desetljeću života vratio se u Europu

18.2.2023.
10:00
VOYO logo

Profesionalni nogometaši danas mogu imati dulju karijeru nego ikad prije. Napredne metode treninga, prehrana i najnovije metode tretmana ozljeda onima koji se uistinu posvete sportskom životu nogometni vijek mogu odvesti i u kasne tridesete.

Najbolji dokaz te činjenice su Cristiano Ronaldo i naš Luka Modrić koji su zagazili duboko u četvrto desetljeće života i dalje mogu igrati na visokoj razini. Ipak jedan čovjek je svoju nogometnu dugovječnost odveo na sasvim novu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUNA VREĆA NOVCA /

Novo ime na vrhu,neočekivana ikona među top 10: Donosimo vam novu listu najplaćenijih nogometaša svijeta

Image
PUNA VREĆA NOVCA /

Novo ime na vrhu,neočekivana ikona među top 10: Donosimo vam novu listu najplaćenijih nogometaša svijeta

Kralj Kazu opet u Europi

Riječ je o Kazuyoshiju Miuri, japanskom nogometašu, koji je svoj prvi profesionalni nastup upisao za brazilski Santos kada je Luka Modrić bio novorođenče, točnije davne 1986. godine, a da stvari budu interesantnije u ovogodišnjem zimskom prijelaznom roku potpisao je za 15. klub u svojoj 37 godina dugoj karijeri.

Iako mu je punih 55 godina Miura će ovog proljeća žariti i paliti travnjacima 2. portugalske lige u dresu šestoplasiranog Oliveirensea. Službeno je najstariji aktivni profesionalni nogometaš na svijetu te je ušao u knjigu rekorda kao nogometaš s najduljom profesionalnom karijerom u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kralj Kazu veliko je ime u rodnom Japanu. Nastupao je za japansku reprezentaciju 10 godina te je prvi nogometaš iz Zemlje izlazećeg sunca koji je proglašen za najboljeg nogometaša Azije. U nacionalnom dresu je upisao 89 nastupa i zabio 55 pogodaka. Zanimljivo je da je Miura upisao i šest nastupa i jedan pogodak za japansku futsal reprezentaciju i to u dobi od 44 godine.

Prvi japanski superstar

Smatra ga se prvim japanskim nogometnim superstarom, a po njemu su u domovini nazvani i neki nogometni potezi i proslave. Zanimljivo je da je za čak tri japanska kluba upisao više od stotinu nastupa Verdy Kawasaki (192), Vissel Kobe (103) i Yokohama FC (278). Član potonjeg kluba je punih 18 godina, a u par navrata su ga puštali na posudbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba spomenuti kako je tijekom svoje epske nogometne avanture nastupao za klubove sa čak četiri kontinenta. Uz neosporan značaj za japanski i azijski nogomet, Miura je ostavio je trag u Južnoj Americi igrajući za Santos u dva navrata, Palmeiras i Coritibu, a odigrao je nekoliko utakmica i za australski Sydney FC gdje je kratko bio na posudbi 2005. godine.

Nije se proslavio u Zagrebu

Posudba u Oliveirense bit će njegov treći pokušaj u Europi. Miura je 1994. godine u naponu snage stigao u Genovu no u 21 utakmici je zabio tek jedan pogodak i potom se na tri sezone vratio u Kawasaki u kojem je bio apsolutni vođa ekipe i miljenik navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi europski pokušaj ga veže za Hrvatsku. Naime, 1999. godine Miura stiže na Maksimir. Dinamo ga je predstavio kao veliko pojačanje u paketu s litavskim centarforom Gražvydasom Mikulenasom. Iako je dvojac stigao uz veliku pompu ni jedan ni drugi se nisu proslavili u HNL-u. Litavac je skupio 15 utakmica i četiri gola, a Kralj Kazu u 12 susreta nije uspio zatresti ničiju mrežu.

S Miurom je tijekom tih nekoliko mjeseci zagrebačke avanture u glavnom gradu Hrvatske boravila vojska japanskih novinara koji su u stopu pratili svog idola. Hrvatski ljubitelji nogometa su bili pomalo zbunjeni načinom na koji Japanci prate Miuru pogotovo zato što ovaj uistinu posebni nogometaš u HNL-u nije pokazao ništa spektakularno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek za Guinnessa

Otišao je Miura iz Zagreba bez postignutog gola, vratio se u Japan i nastavio trpati mreže u domovini. Očito je neuspjeh u Genovi i Dinamu ostavio dubok trag na Miuru, jer evo pune 24 godine kasnije se odlučio na novi pokušaj u Europi i na taj način ušao i u povijest sporta. Naime, postao je najstariji profesionalni sportaš u portugalskoj povijesti.

Inače, Miura je uzoran obiteljski čovjek koji je već trideset godina u braku s bivšom japanskom glumicom i modelom Risako Shitara. Par ima dva sina Kotu i Ryotu Miuru. Stariji Ryota je glumac, a mlađi Kota MMA borac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad je Kralj Kazu potpisao 26. siječnja ugovor s portugalskim drugoligašem društvenim mrežama se širi zanimljiv meme koji ističe jednu zbilja impozantnu činjenicu – da je stariji od francuskog prvaka PSG-a. Naime, Miura je rođen 26. veljače 1967. godine, a superbogati klub iz francuske prijestolnice osnovan je 12. kolovoza 1970.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo