Kapa do poda: Oni su jači od svih razlika Reala i Barçe

6.9.2012.
7:38
VOYO logo

U pitanju su prestižne nagrade iz zaklade "Princa od Asturije" koja se dodijeljuje zaslužnima diljem svijeta za postignuća u umjetnosti, humanim znanostima, književnosti, sportu. Realov 31-godišnji vratar Casillas i 32-godišnji playmaker Barcelone Xavi Hernandez odigrali su veliku ulogu u osvajanju dva uzastopna europska prvenstva 2008. i 2012. godine, kao i Svjetskog prvenstva 2010. godine, što je bio prvi svjetski naslov za Španjolsku. Za osvajanje nagrade predložio ih je Sepp Blatter, predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Casillas i Xavi su prijatelji otkad su zaigrali za španjolsku U-20 reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 1999. godine i ostali su prijatelji tijekom cijelog reprezentativnog staža, iako igraju za ljute i najveće rivale španjolskog nogometa, Real Madrid odnosno Barcelonu. ''Njihovo prijateljstvo je pomoglo rješavanju sporova između igrača dvaju klubova, promicalo je fair-play i filozofiju momčadi kao temelja za sportske uspjehe'', napisao je žiri u obrazloženju. "Istina da je bilo tenzija, ali prijateljstvo je uvijek bilo na prvom mjestu, ispred svega ostaloga. Ovo je priznanje našem radu, ali i cijeloj ovoj generaciji igrača, od kojih su neki prijatelji već 15 godina", rekao je Xavi nakon što je saznao da je postao osvajač nagrade. http://www.youtube.com/embed/8biQ02kbSEk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitali su me da ponudim ideju za nagradu. Prvi su mi na pamet pali Casillas i Xavi, ne samo zbog svega što su ostvarili na terenu, već i zbog toga što demonstriraju izvan njega. Oni predstavljaju zajedništvo Španjolske, koje je jače od svih razlika između Real Madrida i Barcelone. Njih dvojica su prvo prijatelji, a tek onda rivali na igralištu. Prijateljstvo im je važnije od rivalstva. Na to sam kao predsjednik FIFA-e ponosan i zbog toga sam ih predložio za nagradu", objasnio je Blatter. Španjolska nogometna reprezentacija osvojila je ovu nagradu prije dvije godine. Prošlogodišnji laureat bio je etiopski dugoprugaš Haile Gebrselassie. Xavi i Casillas će svoje nagrade primiti na ceremoniji u Oviedu 26. listopada, uz nazočnost španjolskog princa Felipea i supruge mu Letizije. Osvajači nagrade dobit će skulpturu od španjolskog umjetnika Joana Mira i 50.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo